Facebook ikon Instagram ikon
17. mars, 2020 - Ut i naturen

Korona pause? Hva er best å fiske akkurat nå!

Både helsemyndigheter og regjering ber oss om å bruke naturen i disse virustider. Så lenge du er frisk og rask skulle det ikke være noe hindringer for å ta seg turen ut i det fri enten du bor i innlandet eller ved kysten. Selv de som er i karantene kan med ekstra omtenksomhet bruke nærområdet i sin kommune og komme seg ut, for eksempel på fisketur.

Skal du fiske, er det jo greit å vite noe om hva som er best å fiske på denne årstiden. Hva som er best, har veldig mye med hvor du bor i landet. Under kommer jeg med noen gode forslag. Det er nemlig slik at alle årstider har et spennende fiske i Norge. Det gjelder bare å ta turen ut og forberede seg litt. Et godt tips er å ringe, eller besøke sin lokale fiskeutstyrs-butikk. De har alltid god oversikt over hva som er «hot» i dit lokale området nå. De kan i tillegg supplere deg med riktig og godt utstyr og gode tips om teknikker og gode fiskeplasser for det aktuelle fisket.

Skriefiske i nord;

Bor du i Nord-Norge er vi akkurat nå inne i skreifiske sesongen. Hele mars og deler av april regnes som den aller beste tiden. I tillegg er årets sesong en av de beste i manns-minne når det kommer til mengde fisk. Det betyr at det bare er å sette ut på havet og finne torske-stimene som gjerne står litt oppe i vannlagene. Det er mest vanlig å fiske med tradisjonell pilk og gumimark som opphengere, men jeg kan anbefale deg å bruke såkalte gummi-shad. Det er store fiskeimitasjoner som du fisker roligere og på den måten oftere kan lure ut de aller største individene, istedenfor et rent mengdefiske. Husk også at det kommer innsig av gytetorsk langs hele Norske-kysten og at du med litt planlegging kan ha et godt fiske veldig mange plasser også langs Vestlandet og ut fra Sørlandskysten. Et herlig møljemåltid med lever og rogn kan virkelig anbefales, og er nok noe av det sunneste du kan spise og dermed forebygge sykdommer på. Jeg har skrevet mye om skrei og torskefiske på bloggen, og jeg anbefaler deg å lese igjennom disse innleggene:

https://asgeiralvestad.noslik-fisker-du-torsk-tips-og-triks/

https://asgeiralvestad.noskreifiske-pa-soroya/

Isfiske i innlandet;

Isfiske varierer også med hvor du bor, og om det i hele tatt er brukbare isforhold. Store snømengder i nord og i fjellet, og det milde være langs kysten har gitt en god del utfordringer når det har kommet til årets isfiske. Allikevel finnes det områder med grei is. I disse områdene kan jeg virkelig anbefale vårfiske etter ørret, abbor, gjedde og røye. Ofte er nemlig isfiske best når det lir mot slutten. Det blir lysere forhold under isen og fisken begynner å livne til. Ørreten og Abboren trekker gjerne inn på grunnere områder med mye vegetasjon som for eksempel siv, kvister og gress. Gjedda begynner å jakte mer aktivt og røyene begynner å gå så grunt at du kan kikk-fiske dem igjennom hullet. Alt isfiske er spennende nok bare du kler deg godt. Husk å ta deg tid til å brenne bål og oppleve naturen på og rundt isen også, det er halve isfiske-opplevelsen. Her kommer noen innlegg du burde lese igjennom for å få mest ut av isfisketuren din:

https://asgeiralvestad.noisfiske-etter-roye-tips-og-triks/

https://asgeiralvestad.noold_posts/isfiske-hva-trenger-du-film/

Kystfiske med agn og sluk;

Langs hele kysten er det nå mulig å kaste med slukstanga etter torsk, sei og lyr. Dette er et fiske som ofte er greit å holde på med, men ikke alltid gir like god uttelling i form av fisk på land. Derfor kan jeg anbefaler jeg deg å prøve å fiske med agn fra land og brygger, istedenfor bare sluk og jig. Det som er viktig når du fisker med agn fra land er å lage et oppheng du kan egne. Dette kan du gjøre svært enkelt med å ha et lodd i bunnen og et par opphengsløkker hvor du fester krok og agn. Det finnes enkle løsninger å få kjøpt for dette fiske. Enten spesial surfcasting oppheng, eller bare vanlige hekler/regler med fluer og flash-kroker du kan agne. Husk at du ofte må justere lengden på disse i forhold til hva du kan klare å kaste med din stang. Som agn kan jeg anbefale biter av makrell, sild, gulp, blåskjell eller reke. Et godt tips er å surre fast agnet med en elastisk tråd slik at det sitter godt på kroken når du kaster. Finn deg et område med fin bunn (typisk badestrender, bryggeområder og bukter) og kast ut slik at agnet lander på bunnen lengst mulig ut. Stram opp snøret og følg med om det napper i toppen av stangen. Når det har gått 5-10 minutter løfter du agnet inn noen meter og lar det ligge stille igjen. Så er det bare å gjenta dette inn mot land. På den måten fisker du av områdene på en effektiv måte. Det er svært vanlig å fange torsk, sei, lyr, knurr, hyse og flyndrer for å neve noe. Kystmeite er et spennende og ganske avslappende fiske som kan gi mange overraskelser. Her ser du et par relevante innlegg:

https://asgeiralvestad.noold_posts/asgeir-og-tommys-fiskeskole-kystmeitetakkel/

https://asgeiralvestad.noold_posts/agn-fra-land/

Sjøørretfiske i øst, sør og vest;

Mars og april regnes som den beste tiden for sjøørret på øst, sør og Vestlandet. Sjøørreten begynner å bli skikkelig aktiv når temperaturen stiger i sjøen, og den har det travelt med å feite seg opp etter en mager vinter. Enten du er sluk eller fluefisker er det akkurat nå sjøørreten er lettest å fange. På denne tiden oppsøker vi gjerne de indre kystområder og de sydvendte buktene som varmes opp litt ekstra av solen. Fisk av områdene med farger som hvit, grønt og rosa og gjerne litt langsommere inntrekk enn du vil gjøre senere på året. Husk spinnstopp, og sett tilbake all ørreten som er slank i formen, det er dårlig matfisk uansett. Sjøørretfiske er noe av det jeg skriver mest om på bloggen, og det finnes en mengde tips og triks. Her har du noen av de beste:

https://asgeiralvestad.noasgeirs-fiskeskole-sjoorretfiske/

https://asgeiralvestad.novelg-fiskestrategi-i-forhold-til-arstid-nar-du-fisker-sjoorret-var/

Havfiske i hele landet;

Båt og havfiske er aktuelt alltid og hele året uansett hvor du bor i landet. Det å få gjort båtpussen nå og få sjøsatt båten i disse tidene kan være en ekstra god ide. Båtfiske er svært variert og kan bedrives etter forholdene inne i fjordene og ute på havet. Du kan like gjerne bedrive flyndrefiske på grunt vann eller dypvannsfiske etter lange og brosme. Så finnes det mengder med alternativer imellom. Jeg kan spesielt anbefale hvitting, torsk og seifiske på denne årstiden. Som regel er fiske med agn å anbefale, og det gjelder som vanlig å prøve seg på forskjellig dyp til du finner frem til der hvor fisken befinner seg. Her ser du noen gode forslag til hva slags båtfiske du kan bedrive på denne årstid:

https://asgeiralvestad.nogode-rad-for-a-fange-mange-arter-fra-bat-i-sjoen-konkurranse-og-fritid/

https://asgeiralvestad.nofiske-etter-flyndrer-tips-og-triks/

https://asgeiralvestad.nonytt-takkel-til-vinterfiske/

Artsfiske;

Artsfiske er kommet for å bli, og hva er en bedre anledning til å begynne med det enn akkurat nå. Den erfarne artsfiskeren leter ofte etter de artene som er mest aktuelle i forhold til årstiden. Det er fortsatt kaldt i vannet og arter som for eksempel tangbrosmer, panserulker og ålekvabbe kan være aktuelle arter akkurat nå. Fordelen er at det er lite agntyver på denne årstid inne ved land. Vanntemperaturen vil imidlertid raskt stige i ukene som kommer, og med det kommer også en mengde med arter opp og nærmere land. Dermed er det duket for toppsesong også for artsfiskeren. Alle kutlinger, nålefisker og spesielle flyndrearter kommer nå innenfor rekkevidde. Ferskvann og vassdrag begynner også å slippe isen, dermed åpner også disse områdene seg for et mer allsidig fiske. Det er godt tider for å starte med din egen liste, eller fylle opp på den gamle i ukene og månedene som kommer. Lag din egen liste på www.artsfiske.com! Her er noen aktuelle innlegg som kan gi deg litt inspirasjon:

https://asgeiralvestad.noarts-litteratur-om-fisk/

https://asgeiralvestad.noart-147-flekket-floyfisk/

Dorgefiske;

Dorgefiske;

Igjen handler det om å få ut båten litt tidligere enn planlagt. Våren er nemlig en fantastisk tid og drive med dorging. Vanligvis bruker jeg wobblere når jeg dorger på denne årstid og velger oftest de som har litt rolige utstlag. I tillegg vil jeg vanligvis dorge i kun 2-3 knops fart slik at fisken som er litt preget av det kalde vannet gidder å hugge. Et godt tips er å bruke wobblere fra 9-16cm som går på forskjellig dybde i vannet. Dette ser du på leppene foran på wobbleren. En stor fremoverrettet leppe går dypt mens en mindre nedover rettet leppe går grunt. Velg den gruntgående inn fra båten mot land og den dypgående ute over marbakken. Du kan i prinsippet fiske mange typer fisk med dorging, men de mest vanlige er sjøørret, lyr, sei og torsk. Etter hvert kommer horngjel, laks og makrell. Her får du noen tips om dorgefiske:

https://asgeiralvestad.noold_posts/forste-dorgetur-tips-for-dorging-etter-sjoorret/

https://asgeiralvestad.noold_posts/asgeirs-fiskeskole-lyr/

https://asgeiralvestad.noold_posts/1000-fisketips-fri-gange-med-lokke-hempe/

 

Ha en god og corona-fri fiskevår!

Asgeir