Facebook ikon Instagram ikon
1. august, 2023 - sjøfiske Ut i naturen

Sommerfiske i saltvann

Sommer er høysesong for fiske for de fleste, og for meg er det også en deilig tid med lange dager og muligheter til å fiske i lyset nesten hele døgnet. I tillegg er det en god del arter som er mest aktive nå i den varme årstiden, samt at de gode værforholdene kan gi deg muligheter til å jakte for eksempel lengre til havs enn ellers i året. Her får du noen av mine sommerminner fra juni;

Dypvannsfiske

Sommeren gir mye muligheter til å fiske lengre ut og på dypere vann. I Lillesand har vi gode forhold og havet ligger egentlig klar til bruk. Utfordringen er ofte at solgangsbrisen blir for sterk eller at strømmen i vannet er for kraftig. Oftest er det bare å sette ut mot 150-300 m dyp og teste for å se om du lykkes med å få bunnkontakt. Som regel går det bra og da kjører jeg vanligvis lodd rundt 500 gram med forskjellige takler til blåkjeft, lange og brosme. Er du heldig kan du få flere arter som stor torsk, kveite og breiflabb også her ute. Jeg agner for det meste med makrell og bruker alltid FireLine og Penn utstyr som tåler en ekstra trøkk som det ofte blir under slikt fiske. Ønsker du mer info om utstyr, takkel og agn søker du bare i feltet øverst på bloggen her.

Makrell og horngjel

Ellers er makrellen kommet og dermed også horngjelen. Makrell fisker jeg oftest med flere oppheng med sorte krok, tyttebærkrok eller vanlig hekler. De tar som regel det meste bare du finner stimene. De beste fiskeområdene for disse artene (og mange flere) er godt tegnet inn på FiskHer appen. Makrellen trives ofte i utløpet av fjorder og i de innerste buktene og tidevannstrømmene i de samme områdene. Makrell er god mat (sjekk forrige innlegg om Abu-Røke) men er også veldig bra agn som godt kan fryses ned til senere anledninger. Horngjelen er det samme, og kan godt fiskes med agn og dupp. Husk også at begge artene er super-gøy på ul eller flueutstyr, så det kan være en god ide for deg som vil gjøre noe litt annerledes denne sommeren.

Lyr fiske

En annen fisk som er typisk aktiv nå er lyren. Den finnes nesten over alt og er lett å fange fra svaberg eller hvis du dorger med litt dyptgående wobblere. Det er kanskje vår mest undervurderte mat-fisk, for den er faktisk utmerket som stekt i panne eller i fiskekaker. Dessuten er den en virkelig sterk fighter som er artig å fange på medium kraftig utstyr. I tillegg til at lyren liker wobblere elsker den også soft-bait som store jigger. Igjen finner du plassene på FiskHer appen, og de er som regel rundt grunn-topper eller langs bratte fjellsider. Kjør blinkende og sterke farger og stor fart for å hisse opp Lyren til hugg.

Berggylte

Berggyltefiske har jeg skrevet ganske mye om og jeg legger til noe om i dette innlegget også. Rett og slett fordi du absolutt bør teste det hvis du vanker på svabergene eller med båt nære land. Denne hardt kjempende leppefisken er virkelig morsom å fiske på, og du trenger ikke mye avansert utstyr heller. En lang stang, noen splitthagl, krok og snøre holder lenge. Fin en bratt fjellvegg og fore opp plassen med litt rekeskall eller lignende for å lokke fisken før du begynner. Dermed er det bare og presentere litt agn i forma av kokt reke, gulp eller strandsnegler i samme området helt inntil fjellveggen på 3-7 meters dyp. Der vil den garantert dukke opp. Berggylta egner seg godt i fiskesuppe for eksempel.

Skitt sommer-fiske!

Asgeir