Facebook ikon Instagram ikon
27. april, 2023 - fisketeknikk

Spinnstopp øker antall hugg

I dag skal vi ta for oss et tips som kommer kasteslukfiskeren til hjelp, men også dorgefiskeren og fluefiskeren kan benytte seg av samme metoden for å få fisken til å hugge. Metoden jeg sikter til er det såkalte spinnstoppet. Spinnstopp betyr som ordet også sier, å stoppe innspinnet/innsveivningen en kort periode. Denne stoppen gjør at lokkemiddelet du har i enden av snøret naturligvis også stopper, og faller mot bunnen. I noen tilfeller med flytende wobblere eller intermediet (like tunge som vann) lokkemidler vil de også stå stille eller flyte opp mot overflaten.

Spinnstopp brukes mest ved kastesluk fiske fra land eller båt
Spinnstopp brukes mest ved kasteslukfiske fra land eller båt

Uansett hva du har i enden av snøret vil du få en spesiell effekt og et brudd i den vanlige bevegelsen til lokkemidlet når du gjør en kort bråstopp. En effekt som ofte gjør at følgende fisk ofte plutselig bestemmer seg og hugger og ta lokkemiddelet. Spinnstoppet er effektivt på omtrent all fisk du vanligvis kaster etter fra land eller i fra båt. Sjøørret-brunørret-gjedde-røye-torsk-sei-lyr-makrell-havabbor-laks er gode eksempler på fisk som gjerne hugger ekstra ofte ved spinnstopp.

Sjøørreten er bare en av mange fisker som reagerer på spinnstopp
Sjøørreten er bare en av mange fisker som reagerer på spinnstopp

Det som skjer når du gjør et spinnstopp er altså at lokkemiddelet plutselig forandrer adferd eller gange. Dette er helt klart med på og vekke fiskens oppmerksomhet, og spesielt for de fiskene som allerede har oppdaget eller følger lokkemiddelet du har i enden på snøret. I flere tester jeg har gjort på blant annet på sjøørret og brunørret viser det seg at mellom 50-60% av fiskene velger å hugge under selve spinnstoppet. Teknikken gjør også at flere fisk enn vanlig velger å hugge, så det er derfor et usedvanlig godt tips for deg som fisker med slukestang.

Sjekk ut hvordan hver enkelt lokkemiddel oppfører seg ved spinnstoppet
Sjekk ut hvordan hver enkelt lokkemiddel oppfører seg ved spinnstoppet

Måten jeg vanligvis utfører spinnstopp på er som følger; Jeg kaster ut og gjør noen tørn med snellen i den dybden sluken skal gå. Etter noen ganske få meter gjør jeg det første spinnstoppet ved at jeg stopper sveiven momentant. Dette resulterer i at sluken synker ned mot bunnen. Jeg lar den synke om lag en meter eller to for så og fortsette i samme tempo. I løpet av en innveining gjentar jeg spinnstoppet to ganger til. En gang midtveis, og en gang i det jeg ser sluken noen meter før den er helt inne ved stangtuppen. Totalt gjør jeg altså tre spinnstopp under hver innsveivning.

tre spinnstopp omtrent som det her kan anbefales
tre spinnstopp omtrent som det her kan anbefales

For at denne metoden skal fungere i praksis er det helt avgjørende at lokkemiddelet (sluk-wobbler-spinner osv) oppfører seg riktig under spinnstoppet, og at du opprettholder kontakten med det under selve spinnstoppet. Lokkemidlet skal helst flagre ganske rolig nedover i horisontal stilling for å lokke best mulig. Det er best å holder kontakt med linen slik at den er litt stram (unngå for mye slakk) uten å bevege den mot deg. På den måten vil du bidra til at lokkemidlet holder seg i riktig posisjon (vannrett) under stoppen.

en skjesluk (øverst) vil vanligvis oppføre seg bedre enn en sildesluk (nederst) under spinnstopp
en skjesluk (øverst) vil vanligvis oppføre seg bedre enn en sildesluk (nederst) under spinnstopp

 

Etter en del testing vil du snart finne ut hvilken lokkemidler som fungerer best under spinnstopp
Etter en del testing vil du snart finne ut hvilken lokkemidler som fungerer best under spinnstopp

Hvorfor så mange fisker velger å hugge når du gjør spinnstopp kan vi bare spekulere i, men jeg har følgende teorier; Når lokkemiddelet flagrer nedover skapes det større blink og bevegelse, og er dermed mer synlig (lokkende), dermed får fisken lettere øye på det. Det kan også være så enkelt at fisken mye enklere får tak i lokkemidlet når det flagrer nedover enn når det går i større fart fremover. Det er også på det rene at mange av byttefiskene prøver å rømme ned mot bunnen for å gjemme seg når de blir truet. Dette vet selvfølgelig rovfisken, og når den ser lokkemidlet forsvinne nedover i spinnstoppet skjønner den kanskje at det nå er det siste sjanse for å få seg en matbit, og hugger til.

Her er en gjedde som tok sluken under første spinnstopp
Her er en gjedde som tok sluken under første spinnstopp

Du kan også gjøre tilsvarende spinnstopp ved dorging (ved å føre stangen bakover) eller fluefiske ved rett og slett å stoppe fluen. Selv om du ikke får helt samme effekt ved at de synker flagrende ved denne typen fiske, vil også et spinnstopp her ofte bidra til flere hugg og dermed et bedre resultat.

Skitt fiske!

Asgeir