Facebook ikon Instagram ikon
24. mai, 2022 - barn og fiske ferskvannsfiske

Tid for suter-fiske og meite i ferskvann

Nå var det på høy tid å fiske suter. Månedsskiftet mai juni er nemlig den beste tiden å komme i kontakt med en av våres sterkeste ferskvannsfisker. Jeg har fisket suter i mange år og tar gjerne mine barn med på slikt fiske. Det er enkelt og krever ikke mye forberedelser eller utstyr. Det gjelder stort sett bare å finne en fin plass og være litt tålmodig. Suteren liker dessuten også god, varmt og fint vær. Du kan få suteren til å bite hele døgnet, men sen ettermiddag og kveld er som regel best.

IMG_7424

Vi fisket bare med mark og litt mais på kroken. Men ønsker du å gjøre det enda bedre kan du fore opp plassen først. Det vil si at du mater fisken på samme sted flere kvelder før du skal ut å fiske. På den måten samler du flere fisk på plassen siden de er vant med å finne mat akkurat der du har foret dagene i forvegen. Det fins også mer moderne metoder som de moderne meiterne bruker, men det gidder jeg ikke komme innpå i innlegget her. Suteren regnes ikke som noe god matfisk, så jeg anbefaler at du kroker dem forsiktig av og setter dem uskadd tilbake. Ikke legg dem direkte på fjell eller stein, men forsiktig ned i vått og mykt underlag,  eller så kan du oppbevare dem i en balje eller i et nett en liten stund.

IMG_7455 IMG_7371 IMG_7431

Det aller morsomste med suterfiske er at de er så veldig sterke. Det er noen skikkelig muskelbunter med store finner. Derfor bør du minst ha 0,25 eller helst 0,30 mm fortom (helst fluorocarbon). De setter seg også lett fast i vegetasjon, så litt mellomstive og lange stenger er gode valg. Utenom det bruker jeg på bunnen med en krok i størrelse 6. Jeg bruker bare Berkley Fusion krokene nå, de er sterke og skarpe nok til å stå i mot denne kraftpluggen selv i små krokstørrelser, og det er svært viktig.

IMG_7401 IMG_7342 IMG_7411

Barna og jeg landet hel 10 sutere denne kvelden. Vi startet kl 17 og avsluttet kl 20 00. Alle var fra 1,2 til 2kg store. 8 var hanner (de har større brystfinne) og 2 var hunner. Siden de enda ikke har gytt var de feite og fine. Alle ble satt tilbake igjen, så kanskje kommer vi og besøker dem en annen gang.

IMG_7356 IMG_7483 IMG_7486 IMG_7494 IMG_7396

Godt sommerfiske!

Asgeir