Facebook ikon Instagram ikon
16. august, 2022 - fiskeutstyr

Alloycraft fiskebåt, perfekt for mitt bruk

Jeg hadde lenge fundert på å oppgradere meg til en bedre artsfiske og allround-båt som jeg kunne dra med meg rundt i vann og fjorder når behovene melder seg. Når vi snakker behov, er det selvfølgelig første og fremst fiske etter forskjellige arter, men også predatorfiske etter abbor og gjedde. Båten skulle også være et supplement til en større båt jeg har i sjøen. Når vi snakker sjøfiske, er det i første rekke fjordfiske i smulere farvann, agnfiske og sjøørretfiske, men også det spennende nattfiske jeg driver med hele året.

Jeg var altså på utkikk etter en båt som var stabil, robust og ikke minst lett å ta med over alt, samtidig som den skulle fylle mine behov ombord slik at selve fiske skulle foregå under best mulige forhold. På godt norsk en skikkelig «herje-båt» som kan brukes til nesten alt. Jeg hadde også et begrenset budsjett som gjorde at jeg så bort fra de mest råflotte typene. Her kikket jeg altså etter en praktisk fiskebåt som tåler juling og massiv bruk året rundt.

Etter å ha tittet litt rundt falt valget på en Alloycraft J Series i størrelse J-455.  Den er ca 15 fot og kan ta en motor opp til 40 hester. Alloycraft har også en Bass Pro-Serie som var aktuell, men siden jeg oftest fisker i saltvann ønsket jeg en litt høyere rekke enn de lavere bass båtene som kanskje ser en del kulere ut. Jeg tror at J-Serien tåler litt mer sjø og er litt mer den allround type båt jeg trenger. Etter en sesongs fisking er jeg veldig fornøyd med akkurat det valget.

Båten kan innredes og bygges på flere måter, men jeg har valgt en løsning med styrekonsoll og en vindskjerm. På den måten sitter jeg litt le når været er som verst, og når jeg kjører fra fiskeplass til fiskeplass.  Det har vært en løsning jeg har hatt god bruk for ved flere anledninger når været har blitt surt underveis på fisketuren. Ut over det har jeg et stort kaste-dekk foran med en stol som gjør at jeg får fritt rom til å kaste i alle retninger. Under kastedekket har jeg også en fiskekum med pumpe hvor jeg kan ha agn eller fangede fisker levende før jeg setter dem tilbake etter veiing og måling. På den måten kan jeg konsentrere meg om fiske når det er bra, og ta målene av fisken til slutt. Ut over dette er det god plass til ben, samt at jeg har noen side bokser jeg kan lagre utstyr i. Selve båten koster kr 47.900 i Norge nå og så kan du innrede og betale etter ønske.

Ut over dette har jeg montert stol og flere stangholdere og stanghvilere. På baugen har jeg en minn-kota 12 v. beregnet for saltvann. Som batteri bruker jeg et 12 volt lithium 100Ah som passer settes nedi en luke rett bak selve motoren. Bak på hekken har jeg en 40 hester Hidea som har fungert bra. Selve hjernen er mitt Humminbird Helix 9X kartplotter/lodd som er plassert bak vindskjermen. Dette er en veldig god utstyrspakke som gjør at alt fungerer perfekt. Selvfølgelig må jeg fortsatt finne og fange fisken selv. Det beste er allikevel at jeg nå kan bruke all min tid nettopp å gjøre det, isteden på utstyret som nå altså fungerer feilfritt.

Generelt kan jeg si at aluminium er aluminium, det bråker og slår litt når du treffer bølgene i full fart, sånn er det bare. Den store fordelen er at det nærmest er vedlikeholdsfritt og svært robust på alle måter. Det er svært viktig når jeg for eksempel fjernstyrer meg med el-motoren på 30 cm vann i mørket, eller skal dra båten opp på en holme for å ta et strandhogg. Kort sagt er dette en helårsbåt etter min og lommebokens smak. En båt jeg kommer til å ha glede av i mange år fremover. Den kan virkelig anbefales hvis du er en aktiv fisker som liker å «herje-rundt»!

Jeg har handlet båten hos TR. Båt og Fritid i Grimstad.

Asgeir