Facebook ikon Instagram ikon
20. november, 2019 - artsfiske

Art #146 Tungevar

Så var det nok en art som skulle til pers. Denne gangen dro jeg Alloycraft båten med meg til Sandefjord hvor Espen Krogh har sitt lille tungevar paradis. Det vil si at han har funnet et område hvor arten er ganske vanlig og utviklet en god teknikk for å fange dem.

Denne dagen hadde jeg med artsfiske-venn i AFK Nemesis Stewen Dale på tur. Det vil si at kulingvarslet gjorde sitt til at vi vurderte å droppe hele opplegget. Nåvel, vi tok turen og den nye artsfiskebåten klarte virkelig brasene med å ta oss ut fjorden i de store bølgene, selv om den kun er 15 fot stor.

Ute i en havvendt bukt firte vi ned de små krokene agnet med biter av reke. Utrolig nok fikk jeg denne sjeldne fisken på første forsøk og bare etter fem minutters fiske, noe som nærmest er sensasjonelt. En del timer senere fikk også Stewen lurt en av samme type. Dermed var turen hundre prosent vellykket. Det hører med til historien at vi samme dag dro opp mengder med sandflyndrer og fløyfisk som bifangster innimellom de to tungevarene.

Teknikken som fungerte best for oss var å bruke en liten bit av en kokt rekehale på krok rundt str 16 på en tynn fluorocarbon fortom. 20 cm over kroken hadde vi kun et eller splitthagl som lodd. Loddet senkes til bunnen og heves opp ca 10cm. På den måten danser agnet på og like over bunnen når stengene stikker ut og båten gynger i bølgene. Den lille bevegelsen på agnet er nok det som gjør at tungevaren vekker litt ekstra interesse og tar agnet.

Asgeir