Facebook ikon Instagram ikon
26. november, 2019 - artsfiske

Art #147 Flekket Fløyfisk

I September gikk turen nok en gang til den artsrike Lysefjorden i Rogaland. For folk flest er den vakre fjorden kjent for Kjerag og Prekestolen, men for oss fiskere er den mest kjent for de helt spesielle artene som blant annet UW fotograf Rudolf Svensen har observert under sine mange dykk der inne.

Fjorden har en spesielt tallrik bestand av fløyfisk. Jeg har tidligere både fått krysset av artene vanlig fløyfisk og liten fløyfisk der inne. Den siste i fløyfisk familien, den flekkede fløyfisken har også blitt observert der, men så langt hadde ingen enda klart å lure den på stang. Ikke før denne uken da Gjermund Daniel Nomeland (antagelig første på stang i Norge) plutselig lurte opp to på samme dag.

Gjermund tipset meg om den eventyrlige fangstene, og to dager senere var jeg på veg med Alloycraft båten på slep i samme retning. Jeg var rigget til tennene med micro små tackler skreddersydd for arten. Det går for det meste i glidetakler og sabiki ned i størrelse 14-20. Som agn bruker vi biter av børstemark og strandreker, som møysommelig må fanges før fisketuren starter.

I øsene pøsene regnvær kunne jeg så ankre minn-kota motoren over ca 20 meters dyp. Fisket var som vanlig i de traktene, mengder med bifangst av alle typer småfisk. Det går hardt ut over tackler, kroker og agn, men etter noen timer dukket endelig riktig type fløyfisk opp av fjorden, og på enden av snøret. En fantastisk liten fisk, tatt som nummer tre på stang i Norge og i Norgesrekordstørrelse …. 15,33 gram!

Dermed kunne jeg med stor glede krysse av art nummer 147 tatt på stang i Norge, og dette var en av de sjeldneste og en av de gjeveste på listen. Det er det ingen tvil om.

Asgeir