Facebook ikon Instagram ikon
29. juli, 2021 - artsfiske

Art #151 Sanktpetersfisk (Zeus faber)

Så var det klart for å krysse av art nr 151 på arts-listen min, og det er jo ikke mindre enn den legendariske John Dory, eller St.Petersfisken som den oftest blir kalt i Norge. Det er en sydhavsfisk som har blitt mer og mer vanlig i våre trakter de siste årene. Den har blitt fanget sporadisk på sportsfiskeredskap, men aller mest i garn.

Jeg har vært på utkikk etter denne arten i flere år, og har hatt flere målrettede turer til områder hvor jeg vet de fanges i garn nesten hver dag i sommerhalvåret. Disse satsingene har blitt gjort på 5-20 meters dyp med agn, og har så lagt ikke gitt resultat. Dermed ble taktikken lagt om til mer kikk og nattfiske, både med og uten båt. Da fiskes det altså med lys og agn på fisk jeg visuelt ser i lyset av hodelykten… eller egentlig bare ser på dagtid.

Endelig dukket det opp håndfaste tips om sted hvor de ble observert og dermed ble saken langt mer enkel, men ikke mindre interessant. Bare det å se en slik fisk i Norge i levende live var en opplevelse. Etter noen forsøk og feiling lykkes det meg å få to sanktpetersfisk til å skyte ut munnen og ta agnet som denne gangen var hele strand-reker forsiktig firt ned foran dem. Til informasjon kan jeg også si at jeg skremte et par stykker før jeg fant en metode som fungerte.

Fiskene ble veid til 355g og 260 gram, og deretter satt tilbake igjen. Dette regnes som svær små individer, men det er artig å se at arten formerer seg så bra noen plasser nå. Det minste  jeg så var bare rundt 10cm stor, og jeg har lagt en liten video av den på instagramsiden min som du finner under @asalvestad hvis du har lyst til å se hvordan den ser ut i vannet.

Her er et par videoer av denne spennende og eksotiske-arten fra nettet:

Asgeir