Facebook ikon Instagram ikon
2. juni, 2021 - fluefiske

Berkley FireLine Ultra 8

Nye FireLine Ultra 8 er kanskje en av de viktigste ny-utviklede produkter som er kommet siste sesongen uansett produsent og produkt kategori. Berkley FireLine har nemlig vært fiskesportens «Coca Cola» og er det suverent mest populære fiskelinen siden den kom på markedet i 1996. Den har i tillegg holdt sin posisjon år etter år, helt frem til nå.  Dette er selvfølgelig ikke uten grunn. Her har faktisk kvaliteten og brukeregenskapene gjort at tusenvis av fiskere velger samme line år etter år.

Det har hvert år kommet nye liner som produsentene sier er sterkere, mykere, stivere, rundere, tynnere og så videre, men ingen har kart å kombinere egenskapene så godt som Fire Line. Det er nemlig slik med alle liner, at de ulike egenskapene ofte går på bekostning av hverandre. Hvis du for eksempel lager en tråd-myk superline, vil den samtidig være mindre slitesterk og skjærer seg lettere ned i resten av linen som er igjen på spolen. Berkley FireLine har altså hatt egenskaper som har utfylt hverandre godt, og det er nettopp det som gjør at den holder stand år etter år.

 

1446545_FireLine_Ultra_8_Filler_Crystal_2018_alt5

Det har igjennom tiden vært noen oppgraderinger på FireLine, men det har først og fremst vært smådetaljer, og av kosmetisk betydning. Berkley har nemlig ikke turt å eksperimentere for mye med en oppskrift som er så populær blant sportsfiskere verden rundt.

Etter hvert kom imidlertid tiden for å lansere en helt ny FireLine. Denne gangen spinnes dynema fibrene 8 ganger istedenfor 4 som tidligere. Resultatet blir en helt rund og glattere line. Den nye ultra 8 har ellers den samme og unike produksjons og innsmeltiningsprossesen som Berkley er alene ompå verdensmarkedet. Resultatet av den nye flettingen er at det blir mer fibre i linen, og det gjør den ca 10% mer bruddstyrkesterk, og ellers opp til flere ganger mer slitasjesterk. En glattere og rundere overflate gir nemlig enda mindre friksjon når linen treffer stangringer, snøreførere, båt, vegetasjon, stein eller hva som ellers påfører linen utvendig slitasje. Når vi i tillegg vet at den gamle FireLinen var overlegen på dette området, kan du nå tenke deg hvor rå denne nye FireLine Ultra 8 linen er.

Det er altså egenskapene som har gjort FireLine så populær, og disse egenskapene er altså blitt flere hakk råere. En helt superglatt og rund overflate gjør at du kaster lengre og lydløst. Den skjærer vannet bedre og legger seg finere på spolen. I tillegg er den altså enormt sterk både når det kommer til bruddstyrke og slitasjestyrke. Ingen andre superliner vil være i nærheten av å kombinere alle disse egenskapene, som hver for seg er viktige hvis du fisker mye. Prisen vil omtrent være som den gamle FireLinen, men er justert i forhold til at den nå kommer i 150 og 300 meters spoler. Dette passer deg antagelig bedre, i tillegg kommer den også i storspoler selvfølgelig. Den kommer foreløpig i 3 farger; Crystal, flamegreen og smoke.

Mange spør om fargevalg og dimensjon, hva bør jeg velge? Sort er den mest solgte fargen og har vært med helt fra 1996. Mange er blitt vant med, og vil alltid bruke den. Crystal er det nærmeste du kommer en klar og usynlig line. Den lyse hvit/klare linen slipper igjennom lys og er nok det sikreste valget for deg som er redd for at linen kan skremme fisken. Selv bruker jeg mest flame green som egentlig er mest gul. Jeg liker å følge med hvor linen går i vannet, og jeg mener fisken oftest ser linen under i fra. Dermed synes den lys gul/grønne linen lite for fisken i vinkelen mot en lys vannoverflate/himmel. Et godt tips er alltid å bruke fortom av fluorocarbon. Den er helt usynlig og skjøtes med en liten svivel eller albright-knute. Ørret og abborfiskeren velger oftest 0,10-12 mm Sjøørretfiskeren 0,15-17mm og Sjø og gjeddefiskeren 0,20-25. Båt og havfiskeren velger som regel 0,25-32 eller 0,39mm.

 

1446609_FireLine_Ultra_8_Bulk_FlameGreen_2018_alt1

Jeg har vært heldig og vært med å testet den nye FireLinen i utviklingsfasen, og hadde allerede fra starten av testperioden for 3 år siden den på mange av mine sneller. Jeg har brukt den med suksess på ørret, isfiske, gjedde, sjøørret og havfiske for å nevne noe. For dere som har fisket med Nanofil får dere nå samme følelsen med FireLine, bortsett fra at du vil ha FireLines røffe og sterke profil når det kommer til bruk, slitasje og knutestyrke. Du bruker den vanlige FireLine knuten også på den nye linen. Nå er den nye FireLine på alle mine utrustninger til sjø og ferskvann, og jeg elsker å fiske med den.

Du finner nå Berkley FireLine Ultra 8 i alle de største fiskeutstyrsbutikkene. Husk at både den gamle vanlige FireLine og den nye FireLine Ultra 8 er på markedet. Vil du kjøpe den beste må det presiseres med Ultra 8 på spolen . Finner du den ikke i din lokale butikk, vil de kunne skaffe den på under en uke. Det er bare å mase på de ansatte der! Og for deg som kan vente litt, eller bare er fornøyd med den vanlige og gamle FireLinen, vil den også fortsette i handelen som tidligere.

Under kommer det litt produkt reklame og en test som jeg gjorde med den «gamle» FireLinen mot en rekke andre superliner. Når du ser hvor overlegen den er, skjønner du at jeg føler meg veldig trygg på og gi mine beste anbefalinger på Berkley FireLine Ultra 8 som er hakke vassere på alle områder.

Godt fiske med ny eller gammel FireLine!

Asgeir