Facebook ikon Instagram ikon
15. mai, 2021 - fiskeutstyr

Berkley FluoroShield (News 2021)

Så er vi kommet til nok en godbit og en nyhetsoppdatering for deg som er ute etter å optimalisere fisket ditt. Nå kommer nemlig verdens største fiskeline produsent Amerikanske Berkley med en line som kombinerer de beste egenskapene fra monofilament og fluorocarbon. Den ble også kåret som beste nye line på verdens største sportsfiskemesse ICAST.

Den erfarne fisker har for lengst tatt i bruk fluorocarbon som fortoms-materiell fordi den har en helt unike egenskaper når det kommer til usynlighet, synkehastighet og slitasje-evne. Problemet har hele tiden vært at fluorocarbon er for stiv til å ha som hovedsnøre på snellene. Berkley har nå løst dette med å lage en kjerne av monofilament (vanlig sene) og så lagt fluorocarbon utvendig. Dermed opprettholder du mykheten, men får også med de svært viktige egenskapene du vil ha for å fange mer fisk.

Teknologien har blitt gjort tidligere fra andre produsenter, men resultatet har ofte allikevel blitt en for stiv og for kostbar line. Grunnen til at Berkley nå har lykkes er at deres Trilene Fluorocarbon i utgangspunktet er mykere enn andre japanske varianter, og at de selv smelter sammen sine egne to produkter på sin egen fabrikk i USA. På den måten kan de styre produksjonen slik at linen får de optimale egenskapene. Dermed har Berkley skapt en helt ny «hovedline» som likegodt kan brukes på haspel som på multiplikator-sneller.

Spesielle bruksområder;

Berkley FluoroShield kan egentlig brukes alle steder hvor du vanligvis ville bruke sene/monofilament. Egenskapene med mer usynlighet, raskere brytning av vannflate og langt større slitasjeevne vil etter min menig allikevel være spesielt nyttig på et par-tre fiskeområder;

Det første enn tenker på er når du skal fiske etter laks eller ørret i elv. Elve-fiskeren vil gjerne ha direkte kontakt med lokkemiddelet i enden av snøret, og i tillegg ha maksimal slitasje motstand mot tenner og mindre eller større steiner som ligger på fiskeplassen. Egenskapene til FluoroShield er som skapt for deg som fisker i elvene våre. Jeg tipper at denne linen blir en stor forbedring for alle som driver dette populære fisket som er like rundt hjørnet.

Fisker du for eksempel ørret i innlandet, vil du gjerne fiske så naturlig som mulig, uten at fisken ser linen. FluoroShield har samme brytningsglans som vannet, og gir derfor mindre avtrykk og mindre refleks som fisken kan oppdage. I tillegg synker den raskere slik at du får mer direkte kontakt. Når linen skjærer overflaten og synker bedre slipper du nemlig mye av buen som gir lengre vei til sluk eller spinner. Med FluoroShield kan du også gå ned i dimensjon i forhold til vanlig monoline (sene) og allikevel opprettholde slitasjestyrken.

Predatorfiskere som fisker etter abbor, gjedde og gjørs har også virkelig tatt til seg de egenskapene denne nye linen gir. Spesielt når de fisker med små lette jigger som allikevel skal fiskes raskt og effektivt på litt dypere vann. Når den i tillegg er mer usynlig får vi et mer effektivt fiske som enkelt og greit gir mer fisk i båten.

Bruddstyrke

Berkley FluoroShield har normal bruddstyrke i forhold til vanlig sene/monofilament. Hvis du sammenligner med andre liner i butikken kan det virke som om den er noe under de med høyest oppgitt bruddstyrke. Dette stemmer egentlig ikke. Grunnen er at Berkley måler styrken med knute og under vann, og oppgir gjennomsnittlig resultat under slike forutsetninger. Andre aktører oppgir høyest oppnådd styrke i tørr tilstand uten knute. Sistnevnte er jo lite relevant for en som skal fiske med linen. Dessuten må du huske at du neppe klarer å legge noe i nærheten av oppgitt styrke i press med vanlig stang og snelle føring på fisk.

Dette sier Berkley selv om den nye linen;

DESCRIPTION

BERKLEY® FluoroShield™ is the best of both worlds; a co-polymer core with a fluorocarbon coating. The fluorocarbon coating “shields” the inner co-polymer making it nearly invisible underwater and abrasion resistant while remaining manageable for optimized casting distance.

FEATURES
  • 2020 ICAST Online Best of Category Winner – Fishing Line
  • Fluorocarbon infused Co-polymer
  • Nearly invisible under water
  • Abrasion resistance comparable to fluorocarbon
  • Manageable on both spinning and casting gear for optimal castability

Som fortom

Du kan også bruke FluoroShield som fortom på fluefiske eller for eksempel som fortom på superliner (mulitifilament), men da vil jeg heller anbefale vanlig Berkley Trilene Fluorocarbon. Det er garantert den beste og mest prisgunstige Fluorocarbonen som finnes der ute. Jeg har nå brukt den som fortom i mange sesonger på alt slags fiske i Norge og i utlandet. Den er like god som ren fortom for haspelfiskeren som for fluefiskeren, og den har aldri gitt meg dårlige opplevelser. FluoroShield er altså i motsetning til vanlig fluorocarbon en line for hele snellen, og da trenger du selvfølgelig ikke fortom heller.

Prisen er ca 159 kr for en 270m spole, flere butikker har bulkspoler slik at du bare kan ta med snella til butikken……

Asgeir