Facebook ikon Instagram ikon
31. januar, 2023 - miljø under vann

Den nye fisken (bok om oppdrettsindustriens fremtog i Norge).

Det er vintertid, og hva er vel da bedre enn å anbefale enda en bok. Denne gangen kan jeg si at dette antageligvis er en av de viktigste bøkene skrevet i tilknytning til sportsfiske. Det selv om den ikke handler om sportsfiske i det hele tatt, men om den etter hvert enorme oppdrettsindustrien og dens utvikling. En industri som blant annet har gjort det ulevelig for villfisken flere steder langs kysten.

Alle som følger med denne bloggen, burde ha fått med seg hva oppdrettene har gjort med kysten vår. Villaksstammen er halvert siden de startet denne industrien, og sjøørreten er så godt som utradert mange steder. Yrkesfiskerne klager på at fjordfisken spiser industri-fòr av soya, og at skaldyr som reker, krabbe og hummer forsvinner der anleggene står tettest og der hvor lakselus-giften tømmes i havet. Hva mer av mindre organismer som hvert sekund blir drept rundt merdene kan enn bare spekulere i. Boken «den nye fisken» setter søkelyset på så mye mer enn selve forurensingen, og det viser seg at det vi visste om denne industrien bare er toppen av isfjellet.

Boken til de to anerkjente grave-journalistene viser nemlig at bransjen har slått seg opp på det vi nærmest kan kalle kriminelt vis, og at de ikke skyr noen midler for å vokse. Politikere, forskere og andre skeptikere blir utsatt for metoder vi neppe trodde skulle forekomme i Norge den dag i dag. Vår «nye olje» er altså blitt det motsatte av hva olje-industrien var, og fortsatt er for landet. Industriene tar villfisken og beslaglegger de fineste delene av landet vårt uten å bidra i stor grad til felleskapet. Noen ytterst få personer blir milliardærer på bekostning av deg og meg, vår villfisk og vår felles natur som de ikke bryr seg om i det hele tatt. Mange av disse nyrike menneskene skatter også til utlandet, så det som blir igjen til felleskapet er nesten ingen ting. Det er altså ikke et nytt «olje-eventyr» på gang, men nesten det motsatte. Pengene forsvinner, og naturen blir ødelagt. Verst er det for livet under vann!

I en slik sammenheng er det mest naturlig å sette søkelyset mot politikerne som har latt næringen selv få bestemme nærmest helt uten krav, men måten de har blitt presset på, og hvordan tingenes tilstand er så finnes det faktisk forklaringer på hvordan ting er blitt som det er blitt. Det aller verste er at de store og bestemmende partiene i Norge alle har som mål og mangedoble denne industrien, for noe må vi jo leve av etter oljen. Nå er det på tide å se nøye på medaljens bakside, og på den måten er boken kommet i riktig tid. Kanskje er det for sent, fordi det kan virke som oppdretterne er blitt så mektige at de styrer politikerne og beslutningene også? Det finnes det nemlig også mange eksempler på i boken, og hvem vil ikke ha nye skoler, lekeplasser og idrettshaller? Og da får jo miljøet under vann lide…….

Jeg har ikke lest boken enda, men har vært på et bokbad hvor den ble presentert, og hvor også en av forfatterne var til stede (Simen Sætre). Det hele var meget interessant, og denne kvelden fikk vi også en del bakgrunns informasjon om hvor omfattende arbeide med boken har vært. Å ja, begge journalistene har møtt massiv motstand fra oppdrettsbransjen, og i spesielt i arbeidet med flere av reportasjene de har laget i årene tidligere, blant annet for Morgenbladet, Aftenposten og Harvest.

Jeg kan ikke si annet enn at du må kjøpe denne boken, den er alt for viktig til å la være!

Så låner du den bort til alle fiskevenner, og aller helst til en Politiker du kjenner.

Boken kan du kjøpe hvis du klikker her.

 

Asgeir