Facebook ikon Instagram ikon
13. april, 2023 - sjøfiske

Det er nå det skjer, vanntemperaturen stiger

Så har det vært en alle tiders påske! Det fine været har virkelig fått fart på vanntemperaturen og det er jo egentlig det vi alle venter på. Når den magiske rød streken som viser overflatetemperaturen krysser den blå som viser tempen på 19 meter. Da skjer det store forandringer i havet! Byttedyr og fisk som har søkt dypt ned for vinteren begynner å trekke grunt igjen. De nærmest livløse fjorder og bukter våkner virkelig til liv igjen. Dette skjedde på Sørlandet akkurat nå, og dermed blir det også mer fisk å fange…. og nå blir det bare bedre og bedre så lenge varmen holder seg.

Her ser du hva som har skjedd under påsken, vannet blir varmere i overflaten enn lengre ned. Da setter både byttedyr og fisken også kursen mot grunnere vann og blir langt mer aktive enn tidligere. Da gjelder det å være ute med fiskestangen.

For meg personlig ble det litt av alt. Selvfølgelig må sjøørreten testes og det ble flere i hoven hver eneste dag, selv om de store til nå har uteblitt. Artig å se så mye vaking i sjøen når kvelden faller på og buktene legger seg vindstille. Fluestanga har til nå vært sikreste kort, men også sluk og dorging vil fange mer og mer i dagen og ukene som kommer.

Nattfiske er jo en av mine favoritter, og det var påfallende forskjell bare med en ukes mellomrom. Første turen gikk på 4-5 graders vanntemperatur. Det var stort sett bare skrubber og et par rødspetter å se. For et par dager siden var det plutselig 8 grader i sjøen, og det var påfallende mye mer liv inne på grunnene. Tunger, slettvar og alt mulig av småfisk var på plass. Jeg har selvfølgelig hatt bedre økter, men tydelig at de nå er på vei inn.

Ut over dette var det bifangst av torsk, sei og lyr som også på denne tiden starter å søke næring nærmere land og grunnere. Nå begynner nemlig også deres byttedyr å ta plass i strandsonen. Krabber, reker og kutlinger piler rundt på bunnen og dermed kommer også predatorene.

Det er altså bare å komme seg ut og nyte det bra fiske og det fine været …… og det begynner jo i ferskvann også nå!

 

Asgeir