Facebook ikon Instagram ikon
11. september, 2020 - sjøfiske

Finn de beste fiskeplassene for berggylte (FiskHer App)

I dag skal jeg fortelle deg hvordan vi finner de beste fiskeplassene for berggylte. For deg som allerede har lastet ned FiskHer Appen er jo allerede jobben gjort, men det kan være hensiktsmessig og vite noe om hva du skal se etter for å finne slike fiskeplasser for denne arten. Det finnes nemlig mange flere gode fiskeplasser enn de vi har fått plass til på appen. Med større kunnskap om hva du skal se etter på kartet når det kommer til dybde, formasjoner og bunnforhold vil du øke sjansene for å få fisk året rundt. Her kommer de beste tipsene.

I FiskHer appen har vi lagt inn 2300 berggylte-plasser, og det er svært mange. Grunnen er at berggyltene finnes i hopetall og står tett spesielt i sør, øst og sydvestlandet. Beggylta kan du finne helt opp til Nord-Trøndelag og sikkert sporadisk nord for dette også. Uansett er dette først og fremst en fisk du finner tett opp under land i den varme årstiden. Det betyr også at den er like lett å fiske i fra land som i fra båt og er et av min favoritt fiske å ta med barna på. Fiskeplassen for berggylta er som navnet tilsier helt opp under svabergene, og utenfor bratte knauser. Gjerne bare fra 2-10 meters dyp. Om vinteren trekker den noe dypere og du finner den like gjerne på 20-60 meters dyp på kuperte steder. Generelt kan enn også si at de også liker skikkelig salte forhold, og trives best i den ytre kystlinje selv om de også finnes innover i fjordene.

Berggylta liker seg der det er bratte vegger fordi den bruker de spisse tennene og leppene til å beite skjell, krabber og smådyr som oppholder seg der. Den er spesialutrustet og kamuflert for å leve i slike områder. I FiskHer appen har vi derfor saumfart kystlinjen etter disse typiske stedene. Dermed har du mengder med gode fiskeplasser nær deg. Det er bare å finne frem fiskestanga!

Jeg har skrevet mye om berggylte-fiske, og det kan du lese hvis du klikker her. Et ekstra godt tips er å fore opp plassen med litt rester av skalldyr som reke eller krabbe. Du kan nemlig lett lokke mange beggylter til samme fiskested fordi de har en svært god luktesans og strømmer til når godlukten du kaster ut sprer seg i vannet. Sørg bare for at du er på rett FiskHer plass, og at du får godbitene ned på riktig plass slik at det ikke bare sprer seg utover i tidevannsstrømmen.

Et enkelt utstyr med krok og lodd holder lenge, men husk at munnen er ganske liten og at beggylta kjemper godt. Krok nr 4-6 og 0,35 sene er et godt valg for å sikre en god fangst med arten som også er en fin matfisk. Den er feit og setter ekstra god smak på for eksempel fiskesuppe. For mange er også berggylten det beste agnet til hummerfiske. Den vil holde lengre og lokke mer hummer til teinene enn for eksempel makrell sier mange erfarne hummerfiskere.

Her ser du en liten film om hvordan jeg fisker beggylte sammen med barna;

Asgeir