Facebook ikon Instagram ikon
14. februar, 2023 - fiskeutstyr

Fiske med lokkelys, mine erfaringer

Hei, det er stadig spørsmål om erfaringer med lys som attraktor ved krokene. Det går ofte på lovlighet og effekt, så derfor kan jeg jo komme med mine erfaringer og betraktinger om bruk av lys her i dagens innlegg. Først er det viktig å påpeke at det finnes flere lyskilder som kan brukes, og at det i dag (så vidt jeg vet) ikke noe forbud mot å bruke kunstig lyskilde under sports og fritidsfiske.

Det finnes blinkende lys som sender ut signaler og farger i varierende tempo. Det finnes også såkalt knekklys som er en veske som gir ut mer stabilt, men svakere lys i en lengre periode. Det finnes også flere fosforiserende produkter som for eksempel selvlysende slanger. Disse må lades av sol eller lampe og svekkes ganske raskt i forhold til lampe og kjemiske vesker.

Blinkende lys;

Det mest vanlige er å bruke typen Esca eller annet lys med batterier som sender ut blinkende signaler. Esca er Norskprodusert og bruker ikke batterier, mens flere av de andre typene har batterier og de gir større og kraftigere lys. Disse blinkelysene kan uansett brukes til alt fiske som for eksempel røye i ferskvann til dyphavsfiske i havet. Vær allikevel obs på at de ofte har en nedre grense på hvor dypt du kan fiske med dem. Dette står ofte angitt på pakningen.

Du fester gjerne enheten på hempen øverst på svivel, eller direkte på linen ved lodd/lokkemiddel. Det blinkende lyset skal etterligne krill eller «blinkende» byttefisker, og kal altså aktivere fisken til hugg.

Knekk lys;

Det gode gamle knekklyset finnes i flere størrelser. De er av plastikk og aktiveres ved at de knekkes og brekkes på slik at vesken inni blandes. Dermed startes en reaksjon som skaper lys. De minste knekklysene kan godt brukes ved krok eller lokkemiddel, men jeg tviler på de tåler presset på større dyp. De større variantene har stor oppdrift og egner seg noe dårligere til å feste på linen. Knekklys er populært å bruke som nappvarsler om natten. Da festes den til toppen av stangen som gjør at den er lett å følge med i mørket. Den største fordelen med knekklys er at de er ganske rimelige, men de fungerer nok altså best ved fiske på grunt vann, eller som nappvarsler. Ps de store variantene er populære å bruke på andre kontinenter. De senkes da ned rett under overflaten for å lokke byttedyr og fisk til stedet der du fisker.

Fosforiserende farger;

Fosforiserende lokkemidler er i utgangspunktet et radioaktivt pulver som blandes i lim eller maling. Det kan påføres slange, perler eller spinnerbad som kjøpes ferdig. Du kan også kjøpe pulver eller maling og farge selv. Dermed får du attraktorer eller selve lokkemidlet selvlysende en stund etter du har ladet det opp med sollys eller lampe. Husk at det finnes både fosforiserende og fluoriserende varianter. Det er kun de fosforiserende som er selvlysende. Det som kalles fluoriserende er lysforsterkende, og krever noe lys for å virke. Mange blander fluoriserende og fosforiserende, men jeg bruker ofte fluoriserende grunt hvor lyset har tilgang mens fosfor dypere.

Jeg er positiv til å bruke attraktorer som er selvlysende (fosforiserende) slik at fisken lettere ser agnet, men er usikker på om selve lyset her gir målbar effekt i form av flere fangede fisk. Jeg har spesielt god erfaring med selvlysende hvit slange over fortommen som ligger på bunnen, som for eksempel til brosmefiske. Hvitt gir uansett en god kontrast nedover i vannet, og sort oppover i vannet. Det er altså igjen vanskelig å si om det kontrasten eller lyset som er avgjørende for at fisken lokkes til agnet

Erfaringer med lokkelys;

Jeg har brukt lys i mange år og i mange sammenhenger. Jeg har den oppfatningen at lys kan være en positiv bidragsyter på dypt vann eller i mørket, samt under isen i noen tilfeller. Det at jeg føler at det er positivt, går mer på antagelse like mye på tro, enn på at jeg kan dokumentere at det fanger bedre enn når du ikke bruker lys. Altså er nok effekten begrenset eller nær ingen ting er jeg redd. Jeg er allikevel åpen for at det i noen tilfeller fanger flere fisk. Det finnes garantert arter som er litt mer nysgjerrige og kanskje litt mer tiltrukket av lys enn andre.  Om det er verdt å bruke penger på er jeg mer usikker på.

Jeg har altså ikke noe påfallende stor effekt av kunstig lys, men bruker det ofte for å sammenligne hvis jeg har flere snører ute. Jeg har også lest om en del tester og forskning på området, og bortsett fra i reklamen for produktene kan jeg ikke se at noen upartiske med sikkerhet kan si at det fungerer særlig godt. Den forskningen jeg har kommet over viser heller at det har liten eller ingen effekt.

Konklusjon;

Konklusjonen er altså at storfisken godt kan følger maten som samles i lyset. Det kan for eksempel være dyreplankton, krepsdyr og småfisk. Det betyr at hvis du fisker på samme sted over lang tid kan du få en god effekt med et sterkt lys. Jeg ville da ha brukt et stabilt lys, og ikke et blinkende. Dette viser også noe forskning, og lys brukes en god del av yrkesfiske spesielt i østen hvor lysbåter lokker fisk og blekksprut til seg.

Utenom det kan du nok droppe lys når du fisker aktivt og variert og flytter deg ofte. Men så er det jo det med troen da og ikke minst det med å fange fiskens oppmerksomhet. Ofte ser vi at når fisken er skikkelig på hugget og sulten har den en tendens til å gå løs på det den finner og ser best. Et lys som blinker kan utvilsomt være en reklameplakat når fisken er på det humøret. Test selv og lag dine egne erfaringer på det fisket du bedriver mest!

Asgeir