Facebook ikon Instagram ikon
27. mai, 2020 - artsfiske laksefiske

Gullfisk og laksedorging på Vestlandet

Hei, det er en travel tid med fullt kjør av levering med fiskeutstyr til butikker, og app-lansering i disse dager, men det vil alltid være litt tid til fisking innimellom. Jeg prøver som regel å variere det slik at det passer spesielt for sesongen. Dermed blir det altså litt av hvert disse dager, og som vanlig med litt varierende resultater.

Indianerfiske

Først en liten tur til hjemtraktene hvor gull-vederbuken endelig er kommet i spise-humør. Denne krysningen mellom gullfisk og vederbuk har spredt seg rundt i noen vann på Sørlandet. Utgangspunktet er nok dyreparken/sørlandsparken, og nå fins de altså i flere vann i området. Noen plasser er den småvokst mens andre steder er den større. De mest kjente vannene ligger imellom de to stedene nevnt over, og der kan du i tillegg fiske vanlig gullfisk.

Alle disse fiskene er såkalte varmtvannsfisker, og går nærmest i dvale vinterstid. Nå har de vært aktive en stund men har vært vanskelige å lure. Dermed gjelder å vente på varmen og så begynner de og feite seg opp. Jeg forer dem opp på mais og mark og lurer meg inn på dem på skikkelig indianer vis, akkurat slik som fargen på fisken også skulle tilsi. Jeg får dem til å spise mais, og vips kan du også få dem på en krok agnet med det samme. Her sist dag tok jeg to fine på henholdsvis 1,750 og 2,250 kg. Flotte  og fargerike fisk som virkelig er artig å jakte på.

Laksedorging

Så var det jobb-tid på Vestlandet, og etter rapportene ble det nå tatt en del stor flott laks på dorg i sjøen i Høgsfjorden. Dermed ble også Alloycraft-båten med på slep. For meg er det langt hyggeligere å dure rundt på fjorden enn å sitte på et hotell ettermiddag og kveld. Spesielt nå i disse korona-tidene hvor det stort sett ikke skjer noe som helst. Dermed ble det to kvelder på fjorden med tobyene hengende på slep i jakten på en mai-laks.

Det er kanskje litt i tidligste laget for slik dorging enda, men som sagt har det vært ganske bra trøkk og noen fine fangster i forrige uke. Nå kom det selvfølgelig et skikkelig ruskvær med påførende flom i dagene før jeg startet mitt fiske. Antagelig har da mye av den tidlig ankomne fisken gått på elven. Det er jo litt typisk, og det var svært smått med fangster i fjorden de siste dagene. Allikevel er beste tiden foran oss, og snart siger det inn ny laks fra havet.

Uansett om det ikke ble fangst denne gangen, er det et spennende og artig fiske selv om du absolutt bør på beregne ti-talls timer mellom hver laks i båten. Hvis du følger linken under ser du et innlegg fra et par år tilbake hvor vi traff en del bedre. Innlegget leser du her; https://asgeiralvestad.noold_posts/laksedorging-pa-vestlandet/

Vi høres snart!

Asgeir