Facebook ikon Instagram ikon
1. mars, 2022 - fiskeutstyr fluefiske laksefiske

Hardy NSX 2-Hånds Fluestenger (Nyhet 2022)

Hardy kommer denne sesongen med en helt nyutviklet 2-hånds fluestang serie som de har jobbet med å utvikle i flere år. Dermed er det duket for mye spennende for laksefiskeren til årets sesong. I tillegg til de klassiske og kraftige modellene til laksefiske, lanseres det nå også en lang rekke lettere tohåndsstenger som allerede har fått stor oppmerksomhet. Nytt for året også er at du kan velge mellom 4 eller 6 delte stenger i de fleste modeller og snøreklasser til laksefiske.

Dette sier Hardy selv om de nye 2-håndsstengene;

DESCRIPTION

The old saying, «two hands are better than one» could have been invented for the Salmon and Steelhead angler, but there’s never been more ways to catch fish with a two-handed set-up than today. All anglers, including Trout and saltwater, are discovering the inbuilt advantages of the «long rod.» The ability to cast heavy-wind resistant flies for great distances with ease, and more importantly, control them when they reach the target, has opened up new possibilities. The new, comprehensive range of Ultralite two-handed rods bring increased levels of feel, in-hand balance, and all-important fish fighting power when you need it most.

FEATURES

  • Sintrix NSX construction
  • Application specific action design
  • Ceramic lined titanium recoil guides
  • Aluminium and Carbon custom reel seat
  • Supplied in a hard travel tube

Her ser du utvalget som er tilgjengelig av nye 2-håndsstenger (prisene er fra 7.500-12 000,-);

Valg av modell og snører til laksefiske

Det er svært mange faktorer som spiller inn når du skal velge den beste stangen for ditt fiske. Jeg har fått med meg den svært dyktige laksefiskeren Stein Evensen som selv har testet og vært med på utviklingen av denne serien. Han har allerede fisket en hel sesong med alle de mest aktuelle modellene og vil i teksten under gi oss noen innspill på modell og snørevalg. Dette er selvfølgelig veldig individuelt, men gir en god pekepinn på hva du bør se etter når du velger deg en ny tohåndsstang for sesongen. Stein forteller;

Hardys nye to-håndserie er utviklet mye med tanke på det skandinaviske laksefiske og kastestilen scandi-kasting. Serien er bygget på Sintrix 440 teknologien, men med nye NSX oppskriften som gjør at stengene får en formidabel spenst, styrke og recovery. Dette vil du merke spesielt på de mest aggressive vannkastene hvor du presser stangen maksimalt og skal legge de lengste kastene.

Zephrus vs NSX

Zephrus har siden den kom på markedet vært ei favoritt-stang for mange. Spesielt den lette vekten og den formidable spensten gjorde at mange falt for denne stangserien. Om du sammenligner NSX med Zephrus, vil du nok merke at NSX jobber flatere og litt lengre ned i klingen. I tillegg er toppdelen noe kraftigere på NSX kontra Zephrus. Denne kombinasjonen gjør at det er mer uanstrengt å dra de tyngre synkelinene opp av vannet. I tillegg får du litt mindre timingsproblemer med ei stang som har en litt lengre arbeidsvei. Selv om NSX er en smule dypere, er toppdelen ivrig rask likevel. Dette profiterer du på når du skal sette trange linebukter i utkastet. Det som kanskje imponerer aller mest er den raske recoveryen disse stengene fremviser. Det vil si hvor raskt klingen klarer å slå seg til ro igjen. Mange er ikke klar over hvor viktig dette er med hensyn til fluekastet. Ei stang som gir etterslag, vil automatisk forstyrre linebukten og gjøre at kastet blir asymmetrisk. Dette vil igjen gi langt kortere kast enn det du kunne fått. I tillegg til de kastemessige sidene ved NSX-serien, er selvsagt rigging og finish delikat. Korkhåndtakene på hele stangserien er tilpasset stanglengde og lineklasse. Alt i alt er vel denne stangserien noe av det ypperste som er kommet fra Hardys fabrikk.

Linevalg

 I motsetning til tidligere, er NSX-serien mer i tråd med lineklassene til andre fluestang merker. Det vil likevel være mer enn nok rom for personlige tilpasninger og preferanser. Generelt kan vi ta utgangspunkt i at jo lengre skyteklumpen er, jo tyngre skal den være. Velger en kortere klumper, må en gå ned i gramvekt. Årsaken er at en kort klump ofte jobbes med hele klumpen i linebukten du setter. Du vil da ha klumpens faktiske vekt på stangtopp. En lengre klump vil du gjerne ha en del av i vannet mens du kanskje bare har 2/3-deler av denne i linebukten du bruker. Dette bør du huske på når du skal rigge stengene. Anbefalingene jeg gir, er basert på middels lange klumper.

Hardy NSX 12,6#7/8 4-delt

Korte klumper eks Skagit/hybrid 28g pluss spiss. Middels lang scandiklump 31g. Disse komboene fungerer optimalt på denne stanga. Selv om denne stanga er laget for det lettere sommerfisket i mindre elever (og selvsagt større elever når disse går små), har jeg likevel fisket med synkeliner ned til synk 3 og 4, noe stanga taklet supert.

Hardy NSX 13,6#8/9 4 og 6-delt

Den 4-delte vil fungere supert med korte Skagit/hybridklumper på rundt 31-32 g pluss spiss. Benytter du middels scandi, setter du på rundt 34 gram. Husk at den fungerer supert med tyngre last også. Den 6-delte er ei kvassere stang enn den 4-delte. Her bør du belaste den med med 33-34g skagit/hybridline pluss spiss, mens du kan sette på 36 gram av de normale Scandilinene. Dette vil nok være «normalstanga» for mange. Med denne fisker du lett de større elvene på normal vannstand og gjerne med relativt heftige synkeliner.

Hardy NSX 14,6#9/10 4 og 6-delt

14,6 er for mange den ultimate stanglenden når du likevel skal ha et litt kraftig utstyr som takler både vannmengder og synkeliner. Begge modellene går utrolig godt med 38 g line. Hvis du ønsker skagit/hybrid, er det innertier å gå ned på ei 550 grain pluss 15 ft spiss. Jeg har fisket både lett og tungt med denne stangen i hele sommer. Den er en formidabel kastemaskin som tar luven av det meste.

Hardy NSX 15,1#10/11

Til det tyngre synkelinefisket, vil denne stanglengden være den de fleste havner på. Denne stangen takler det aller meste av synkeliner og er i tillegg svært langkastende. Du vil være forbauset hvor lett denne kjennes ut i hånden. Uten tvil bør du legge deg på rundt 41-42 g skagit/hybrid pluss spiss. Går du på de normallange scandilinene, laster du 44-45g på den. Da får virkelig trykk i bunn og midtdel.

Hardy NSX 15,6#10/11 6-delt

Dette er blitt ei av gromstengene mine til det tunge fisket. Med denne kaster du over de fleste elevene og ned på de fleste dybdene. Ei utrolig synkelinestang som takler alt. Denne stanga kaster liner omtrent som 15,1 foteren, men du får litt mer igjen for å belaste den enda litt til. Går du på Skagit/ hybrid, benytter du liner på rundt 42 gram pluss spiss, mens du benytter aller helst liner på rundt 45-46 gram om du velger normallange scandiliner. Denne stanga vil nok gi de aller fleste bakoversveis mht hvor langkastende den er. Med ei scandiline på rundt 13 meter og 46 gram, kastet vi godt over 50 meter (spey) med denne

Hardy NSX 16#11/12 4-delt

Nå snakker vi Big Game-fiske. Denne 16-foteren kjennes ut som en 14-foter i hånden. Denne kan du laste ned med det aller meste du finner av liner på markedet. Her snakker vi om at du legger deg på 45-46g pluss spiss på skagit/hybrid, mens du gjerne peiser på med 47 gram på scandilinene. Ønsker du å kaste langline, kan du setter på ei 70 grams på 22 meter. Selvsagt vil du her ha det aller beste verktøyet når du skal sope bunnen i elver som foreksempel Alta, Tana, Namsen, Gaula i vårflom.

Alle fluekastere har sine preferanser og skills og det er forskjell på å virkelig kaste og fiske i elv i forhold til det å ha demo eller trene på barmark. Det er ikke i tvil om at stenger som skal benyttes i demo, bør ha de aller mest lettkastende oppsettene som både nybegynnere og erfarne kan komme over ens med. Jeg vil anbefale at du prøver ut de mildeste skagitlinene som gjerne er ei hybridline som kan kastes scandi med, om du går litt ned i vekt på linen. Rett rigget, vil stengene omtrent kaste av seg selv. Lengden på disse riggene vil være som ei kort scandi, noe som de mindre erfarne vil profitere best på. Hvis du foreksempel har en klump som er rundt 7 meter lang og skal ha en spiss på 15 fot, vil du få en linerigg som er rundt 11,5 meter. Det er ikke så aller verst med tanke på stabilitet i luften.

 Stein Evensen

En liten presentasjon fra YouTube;

Her ser du noen av de viktigste Hardy forhandlerne i Norge:

ALTA: Intersport Hammari – 78436133  ARENDAL: Jakt & Friluft – 37060700  BERGEN: Sportsdepotet – 55901710 BODØ: Joh. Løvold Handel AS – 75539100 BRYNE: Nubben – 51482040 DRAMMEN: Noroco – 32269999 FØRDE: Erdal Sport – 57722930 GRAN: Stonefly – 61100649 HARSTAD: Parabolflua – 77065022 HAUGESUND: Salar Sportsfiske – 90651829 JESSHEIM: Jaktia Jessheim – 63947500 KRISTIANSAND: Grønberg Sport – 38027397 LAKSELV: Fjellivet – 46929177 LILLEHAMMER: Rustadstuen Sport – 61247575 LILLESTRØM: Gero Sportsfiske – 63801983 LOFOTEN: Lofoten Sport og Fritid – 76054120 LYNGDAL: Lyngdal Jakt og Fiskesenter – 38346540 LYSAKER: Nordisk Fiskeutstyr – 67110630 MELHUS: Sport1 Melhus – 72870307 MOLDE: Jakt & Fiskespesialisten – 71257700 OSLO: Torshov Sportsfiske – 22377750 OSLO: Vak – 92017157  RYPEJORD: Båt og Motor – 78407750 SANDEFJORD: Skitt Fiske – 33460757   STEINKJER: Sportshytta – 74162211 STJØRDAL: Sportsfiskesenteret – 94142033 TROMSDALEN: Pyramiden Sport – 77638133 TROMSØ: Andresens Vaapenforretning – 77682403 VADSØ: Varanger Sportslager – 78952210

Asgeir (Stein Evensen) Hardy