Facebook ikon Instagram ikon
4. august, 2020 - Ut i naturen

Krepsing i ferskvann

Hei, i dag kommer en liten sak litt på siden av sportsfiske, men allikevel ganske nært når det kommer til opplevelser, og ikke minst det å bruke naturen til rekreasjon og litt fangst. Ferskvannskrepsing er noe jeg har hatt lyst til veldig lenge, og når Asgeir Wien tilbydde meg en helaften var jeg ikke sen om å si ja til det. Innlegget er fra noen år tilbake;

Asgeir Wien er formann i fiskeutvalget i Asker JFF, og dermed også forvalter og oppsynsmann i kanskje Norges beste krepseområdet i indre Asker. Vannet vi fisket i denne kvelden heter store Sandungen. Det er en tidligere drikkevannskilde som nå er frigjort for fiske og fangst. Området er mye brukt sommer som vinter til turbruk, men er overraskende idyllisk og rolig til å ligge så nær stor Oslo synes i alle fall jeg.

IMG_3160 IMG_3163

Jeg har som sagt ingen erfaring med krepsing, så jeg her var jeg bare med som læregutt. Min navnebror Asgeir har imidlertid hadde alt på stell og har drevet med dette lenge. Vi begynte kjapt med å tenne bål og agne teiner i 20 tiden på kvelden. Krepsefiske er normalt best på natten, derfor bruker vi helst de mørkeste timene på dette når krepsen altså kryper mest. Det er vanligvis to måter å fange kreps på. Den ene er med teiner, den andre er å sett ut pinner med agn. Teinene står og fisker passivt, mens du fanger dem med hånd eller med en liten hov når de lokkes frem og står å spiser på agnet du har stukket fast unner pinnen.

IMG_3183 IMG_3197

Vi begynte altså med å ro ut teinene og satte de fleste ganske nærme land på 1-3 meters dyp. Etter dette satt vi oss rundt bålet for å koke noen kreps Asgeir hadde fanget et par dager tidligere. Siden det var jobb dagen etter og dermed litt begrenset tid, var det genialt å kunne smake på delikatessen mens teinene sto ute. Asgeir satte i gang en stor gryte med vann, salt og dill og fikk satt krepsen på kok. Ferskvannskreps skal kun koke i om lag 10 minutter. På den tiden fikk vi også spikket noen enkle pinner og satt ut noen agn i området hvor vi hadde slått leir. Denne dagen gikk det i agn i form av ferskvannsfisken brasme, kylling og falunkorv. Dette agnet ble altså plassert både i teinene, og under små pinner på grunt vann.

IMG_3224 IMG_3232 IMG_3284 IMG_3304

Da var det bare å sitte og vente mens solen forsvant ned over åskammen og en flott halvmåne stod opp. Den lille vinden begynte å løye i samme øyeblikk, og det er perfekt når enn etter hvert skal vade rundt og sjekke agnene som står under pinnen. Asgeir rigget opp en nydelig forrett i form av tapas, men dessverre måtte vi la den beste drikken ligge siden vi begge måtte kjøre bil senere på natten. Krepsen lå like snart ferdig og svalte seg i egen kraft, det var snart tid for hovedretten.

IMG_3244 IMG_3251 IMG_3275

Nyfanget Norsk ferskvannskreps skuffet ikke, for å si det slik. Asgeir hadde tydeligvis den perfekte oppskriften. Lyder av smatting og slurping gikk nok langt utover vannet i det vi satte til livs en etter en kreps. Det var helt fantastisk å sitte ved bålet og se utover vannet og samtidig «maule» noe av det beste norsk fauna kan tilby av mat, og det mens nye kreps krøp i fellene like utenfor.

IMG_3276 IMG_3368 IMG_3377

Det gikk imidlertid ikke mer enn en times tid før vi satte på hodelyktene og begynte å ta oss en runde for å sjekke agnet som stor fast under pinnene. Jo da, allerede ved første stod det en, og så stod det tre stykker. Det var stor sett kreps å se ved hvert agn. Krepsen vippet vi opp med en liten hov eller bare ved å ta dem over ryggen. Mesteparten var imidlertid under minstemålet på 9,5 cm men det var også en god del over. Det å gå fra pinne til pinne å sjekke var selvfølgelig en fin og spennende opplevelse i min stil, og egentlig ganske nært det nattfiske etter flatfisk som jeg driver mye med ellers. Også på krepsefiske gjelder det altså å være venn med natten.

IMG_3332 IMG_3346 IMG_3345

Så kom etter hvert tiden hvor teinene skulle sjekkes. De hadde kun fått stått i to tre timer, men det fikk holde. Vi var i første omgang ikke ute etter å skaffe mye mat, men for å få oppleve selve krepsefiske. Det skulle imidlertid vise seg at det var bra med kreps i de fleste teinene, og det altså etter kort tids fiske. Asgeir forteller at vannet er helt unikt og produserer enormt bra med kreps. Fiskeforeningen ønsker å ha et kontrollert uttak i forhold til bestanden, og det har de lykkes godt med. Her er det altså ingen kortsiktig fare for ut fisking slik som tilfellet er rundt om mange andre steder i Norge.

IMG_3406 IMG_3399 IMG_3188

Bøtten ble bra full av kreps og vi pakket sakene for hjemreise allerede en time over midnatt. Vanligvis forsetter slike krepselag helt til morgenkvisten, men vi måtte tilbake for å få litt søvn før neste dags jobb som ventet. Uansett for meg var denne kvelden en unik og særdeles flott opplevelse jeg ikke vil glemme. En flott stemning, god mat, fangst og god selskap er aldri feil. Krepsing er en fantastisk aktivitet for alle aldersgrupper, og du kan gjerne ta med hele storfamilien på en gang hvis du vil. Dette gjør jeg gjerne igjen en annen gang. Takk til Asgeir Wien for et fantastisk flott kveld!

IMG_3234

Dette innlegget har blitt delt før.

Asgeir