Facebook ikon Instagram ikon
24. juli, 2020 - fluefiske laksefiske

Laksefiske i Dirdalselva (Rogaland)

Så ble det litt laksefiske igjen. Jeg prøver hvert år å snike meg på noen runder med laksefiske i elv og noe dager dorgende på sjøen. Sommeren er ikke helt den samme uten det synes jeg. For andre fiskere er det nettopp dette sommeren handler om, laksefiske. Jeg fisket mye mer laks før og synes fortsatt det er virkelig morsomt når det klaffer med vannstand og oppadgående fisk, noe det egentlig sjelden gjør. Sistnevnte er også grunnen til at jeg har sluttet å kjøpe ukevis med fiskekort i lakseelvene slik jeg kunne gjøre tidligere. Det blir som regel bom på vannstand, og du kaster bort både penger, og tid til annet fiske hvis det ikke er gode forhold. Nå blir det mer å hoppe på litt fiske når det ser bra ut. Forutsetningen da er at du da må være heldig å få tak i kort. Det gjorde jeg denne gangen i vakre Dirdal.

Laksefiske er laksefiske, men aller viktigst etter å ha troen på å få fisk under ok forhold, er naturen i og rundt elva. Det er faktisk det jeg savner mest når jeg ikke fisker laks. Den flotte naturen er også grunnen til jeg oftest prioriterer å fiske laks på Vestlandet og ikke i elvene på Sørlandet hvor jeg bor. Sørlandselvene er blitt bra, men ingenting slår naturen rundt elvene på Vestlandet. Høye fjell, daler og fjorder gjør susen, og kan godt være en skikkelig trøst selv hvis fisken ikke lar seg lure.

Dirdalselva har en av de vakreste sonene jeg vet om, og det var faktisk grunnen til at jeg ville prøve denne. Jeg har tidligere så vidt prøvd meg i øvre deler og ikke minst dorget i Høgsfjorden hvor det ofte fanges mye laks i sjøen. Øvre deler av Dirdalselva er smal bratt og steinete og egner seg etter mitt skjønn best for wobbler og markfiske. Et fiske jeg gjerne kan gjøre, men nå ville jeg altså fiske i den vakre utløpssonen nr. 1. Dessuten ville jeg denne gangen satse flue, siden jeg synes det passer best i en slik elv.

Det ble en fantastisk dag, på en fantastisk plass i godt vær. Skiftende Vestlandsvær er topp, og den første laksen på om lag 4,5 tok fluen etter en times fiske eller så. En svart tube med litt blått og oransje/gult ble dagens vinner. En times tid senere mistet jeg en litt lengre nede. Den fisken tok igjen senere på ettermiddagen og døgnkvoten ble avsluttet med en flott laks på 6,7 kg eller der omkring. Jeg valgte og ta med begge fiskene siden jeg ikke fisker så mye laks og virkelig er glad i sashimi og røyka-laks av villfisk. Jeg skulle gjerne ha fisket utover kvelden også, men reglen sier at med to fisk på land (eller igjenutsatt) så må fiske avsluttes. Personlig ville jeg ønsket at catch and relese fisk ikke talte som fisk i dagskvoten, men jeg følger selvfølgelig de lokale reglene når de er slik.

Siden det var bra vannføring i elven kjørte jeg med min favoritt sjøørret-utstyr. En Hardy Zephrus SW i #7 med en Hardy Fortuna snelle. Hardy Costal Flats Int2/F gjorde samme gode jobben med å senke fluene de nødvendige tommene akkurat som det fantastiske snøret gjør i saltvann. Hva tube-fluen heter er jeg usikker på siden jeg kjøpte den i en fiskeutstyrsbutikk i Tyskland for en ukes tid siden. Sort tube, oransje/gul og blå flash gjorde susen.

Det ble i alle fall nok en fantastisk fiske-opplevelse denne dagen, og det er en elv jeg håper å besøke igjen…..

Lurer du på mer om Dirdalselva, trykker du bare her.

Asgeir