Facebook ikon Instagram ikon
9. januar, 2024 - ferskvannsfiske tropisk fiske

Litt fiske i Thailand

Denne julen og nyttår ble tilbrakt i Thailand. Som vanlig ble det en fantastisk fin ferie i smilets land. Innimellom det vanlige ferielivet fikk jeg tatt meg to halvdagers fiske på Phuket. Stedet jeg tidligere har pleid å fiske på i Phuket var tydeligvis ikke eksisterende lengre, så dermed måtte jeg finne meg et nytt sted som jeg enkelt booket via fb og messinger, et par dager før avreise.

Jeg hadde altså ikke noe store planer om å fiske seriøst, bare litt moro som avveksling til strandlivet. Dermed var forventingene heller ikke i taket. Jeg visste godt at slike steder oftest er tilrettelagt for turister og familier, og at utstyret som regel ikke er helt topp det heller.

Jeg fikk altså enkelt kontakt med et sted som heter Chalong Fishing Park en halvtimes taxitur fra Patong. Stedet var drevet av en britisk person og dermed var det god kommunikasjon vi messinger og bookingen ren plankekjøring. Prisen var ca 500 kr for 5 timers fiske og 700 for heldags. Det inkluderte egen fiskeplass, agn, to stenger og en behjelpelig guide som klargjorde utstyr. Guidene var også behjelpelige med agning, hoving og fotografering. De stod i det hele tatt til rådighet for det du eventuelt trengte hjelp til. Tips til guiden lå vanligvis på rundt kr 100,- men det bestemmer du jo litt selv.

Chalong Fishing Park har som de andre fiskeparkene i ferskvann i Thailand importert en masse tropiske fisk, særlig fra Amasonas området. Det skal til enhver tid visstnok være 15-20 ulike arter i dammen her. De fleste fiskene er nok mellom 5-10kg store, men de største blir langt større, og arapaimaen regnes som den beste fangsten i innsjøen. Bare det å se en stor arapaiama bryte overflaten er verdt inngangsbilletten til dammen spør du meg. De viser seg veldig ofte fordi de også kan ta oksygen direkte i fra i fra luften. Ellers er ofte slike dammer dominert av ulike catfish som tåler det varme og oksygen fattige vannet godt.

Forventningene jeg hadde om opplegget ble raskt bekreftet med at utstyret var ganske simpelt, men brukenes. Det meste gikk i shimano utstyr som hadde sett sine beste dager, og som kunne kollapse når som helst. Det verste var nok den tykke og ganske rufsete braiden som jeg snart skulle i praksis skulle oppleve at ikke holdt mål. Ellers kunne du nok utsette en del på både krok og oppsett generelt. Det kan være en god ide å ta med seg et par sneller ladet med tykk braid i feriekofferten hvis du har. Sneller i 4000-5000 størrelsen med rundt 0,20 -25 braid er perfekt. Det agnes med brød, kylling og mindre fisk. Alt agn følger med i prisen og du kan be om mer mot litt betaling.

På tross av det ganske shabby utrusningene var fisken bitevillig, selv om det oftest gikk i mye av de samme artene. Den svært aktive Pacu-fisken var desidert den som var mest huggvillig. Den er i familie med pirajaen, men er større og mer plante og fruktetende enn dens beryktede slektning. Ut over det gikk det i ulike catfish, og noen karpetyper som tok agnene mine. Ved tre anledninger var det større fisk bortpå og på et par anledninger røyk braiden like over kroken. Det var ingen overraskelse så egentlig burde jeg (og guidene) vært langt mer påpasselige der. Etter hvert måtte jeg be om nye fortommer og kroker slik at slike unødvendige tabber ble eliminert.

Uansett kvalitet ble det landet en mengde fisk rundt dammen av alle som fisket der. En masse moro og en kjærkommen aktivitet og avveksling fra strandlivet. Dette fisket kan anbefales så lenge du klarer og ser bort fra det enkle utstyret, og det faktum at disse fiskene er under et enormt fiskepress og landes et utall ganger. Noe også fiskene bar preg av. Mange av fiskene jeg fikk var riktig så utslitt av krok og hardkjør rundt og i munnen. Det ser ikke så særlig bra ut, for å si det mildt. Ellers var opplegget rundt dammen, fisket og servicen bra. Det var også mulig å overnatte der, og det var bare å bestille mat og drikke av god kvalitet under fisket.

Jeg avslutter med å si at jeg vil anbefale deg å ta en fisketur eller to her hvis du allikevel er i Phuket området. Ellers finnes det langt mer attraktive fiske-parker i Thailand. Bare innenfor en time eller to fra Bangkok finnes riktig fine områder med større fisk og mindre fiskepress. Flere av parkene ligger i noen skikkelig fine natur-områder. Her kan du virkelig få deg noen fine fiskeopplevelser. Disse fiskedestinasjonene finner du lett med et google søk på nett.

Dropper du fisket helt kan du få nærkontakt med fisk på de lokale massasje-sjappene;

Feriehilsen Asgeir