Facebook ikon Instagram ikon
25. april, 2023 - Ut i naturen

Når bjørka har fått museører, er det godt fiske

Nå stiger sevjen, naturens livgivende kraft som hvert år vekker naturen fra vinterdvalen. Hva skjer egentlig med fisket når bjørka får museører?

IMG_6826

I Norge har bjørka hatt stor nytteverdi opp gjennom tiden. Barken ga never til konting og takdekking og tradisjonsrike flettesekker. Riset ble brukt til gryteskrubber og sopelimer. Bladverket var et viktig for-tilskudd for dyra, mens asken fra bjørkeveden ga den beste luten for å gjøre tørrfisk om til lutefisk. Bjørkas nye skudd egner seg til te eller kreativt dryss over maten. Bjørkesaft er en av barnas favoritter mens de voksne foretrekker bjørkevin.

IMG_6837

Fra jeg var liten har jeg hver eneste vår hørt at når bjørka springer og bladene er store som museører må du komme deg ut og fiske. Under oppveksten bodde jeg i innlandet og da mente de fleste at det var abboren og ørreten som nå var på hugget. Senere har jeg hørt det samme fra eldre fiskere langs kysten. De mente at det nå var på tid å sette ut flyndregarnene. Nå var nemlig de store og mindre flatfiskene på veg inn.

DCIM101GOPRO DCIM101GOPRO

Jeg har hatt mange flotte fisketurer i denne perioden. Jeg husker alle abborne, og at ørretene fortsatt stod tett i bekken eller i utløpet av den i oppveksten. Jeg husker også at jeg som ganske liten gutt fikk en gjedde på 8,5 kg når bjørka spratt. Den hang på sykkelstyret og subbet i bakken på veg hjem. Nedover den store fisken rant det blod fra mine egne finger som jeg ufarendt hadde stukket litt for langt inn i gjeldelokkene. En aprildag for et par år siden fikk jeg både smørflyndre, tunge, piggvar, slettvar og rødspette på et og samme døgn! Det er virkelig en god fiskeperiode nå, kanskje den aller beste her på Sørlandet.

IMG_9809 IMG_8251

Jeg har prøvd å finne ut om det ligger noe mer bak uttrykket, eller om det finnes noen gode historier som underbygger sagnet om bjørka og fiske. Jeg har ikke funnet ut mye, men nesten alle eldre personer jeg snakker med har hørt det samme, selv om det er myntet på litt forskjellig fiske og fiskeslag.

IMG_8947

Antageligvis er dette bare et av mange tegn som viser at naturen nå er kommet i en viss fase. En fase som igjen betyr at nå er tiden inne for en viss høsting eller fangst. I tiden før det var allemannseie med kalender og klokke var selvfølgelig folk langt mer knyttet til naturen. De fleste måtte være flittige å utnytte de forskjellige årstidene godt for å ha nok mat. Derfor lærde de seg vær, vind og naturtegn som igjen ble delt med neste generasjoner. Dette er nok bare et av mange slike tegn.

IMG_1468

Det er ingen tvil om at det er akkurat når sevjen stiger at også vannet blir varmere. Det betyr at fisken oftest blir mer aktiv, og flytter seg fra vinterens oppholdssteder til de områdene den befinner seg om sommeren. Fisken kan ha hatt det hardt om vinteren, og føden kan ha vært svært begrenset. Det igjen bety at fisken er ekstra bitevillig nå, fordi den rett og slett skal feite seg opp igjen. Det hele høres altså ganske logisk ut. Våren nå når bjørka springer, er en god fiskeperiode.

IMG_6838

Selvfølgelig vil dette fenomenet skje gradvis fra kysten og innover, og oppover i landet etter hvert som varmen kommer. Vi har altså den beste perioden fremfor oss, litt avhengig av hvor du bor. Vet du noe mer om utrykket at «når bjørka får museører er fisket godt» hadde det vært hyggelig å høre i fra deg.

Asgeir