Nye 2-hånds fluestenger fra Hardy til laksefiske (test og linevalg)
Test og linevalg Hardy Aydon DH av Stein Evensen
I denne testen er det de tre mest aktuelle stengene i Hardy Aydon DH serien som er testet. 12,9 fot, 13,9 fot og 14,9 fot
Hensikten med testen er både å få prøvd ut stengene, men vel så viktig hvilke linevalg som vil være mest optimal for disse.
Jeg har her testet de ut med en ganske så stor bredde med liner, hvor hovedfokuset har vært korte hybridklumper og de litt lengre scandiklumpene. Her er de testet ut med alt fra flyteliner til de tyngste synkelinene.
De mest vanlige klumpene de senere årene har vært klumper i scandiklassen. Typisk vil være en normallengdeklump på 11-13 meter, alt etter lineklassen. De har gjerne god vekt bak på klumpen og med ei relativt kort fronttapering. Vanlig er det blitt slike klumper med multitipsystem, hvor du kan skifte ut frontspissen med ulike synkegrader.
Det aller nyeste innen klumper for laksefiske, er sk. Hybrid/skagitklumper. De rene skagitklumpene består av en driver (body) med utskiftbare spisser, hvor det er ment å benytte de aller tyngste 15 fots T-spissene i front. Disse klumpene er noen skikkelige råskinn som ikke bare flekker en tung 15 grams spiss avgårde, men også de største og tyngste fluene. Her snakker vi om ekstremt med konsentrert vekt i bakkanten av en kanskje 7 meter lang klump (+ 15 fot spiss da) Kastene blir sjelden særlig pene, men de gjør jobben. Her er det ment at den tunge synkespissen aldri skal utgjøre en del av kastevekten i lina, da den gjennom ulike skagitkast aldri vil forlate vannet. Den fungerer mer som et anker for resten av den korte og tunge bodyen.
Det nye her er at flere leverandører har tatt det beste fra de to verdener og laget en mellomting mellom skagit og scandi. Her er det laget ei litt mindre aggressiv tapering, samtidig som vektene er lettet en del på. I tillegg har de klart å få til en langt bedre balanse i lina, enn skagitklumpene er kjent for. Nå kan du plutselig kaste Scandistyle med skagitklumpens fordeler.
Hardy Aydon 12,9 fot lineklasse 8/9, 34-38 gram/ 520-580 grain
12,9 foteren er ei spennende stang i den populære lengden rundt 13 fot. At den er i 8/9-klassen, gjør at den fint kan brukes i de litt normalstore elvene med relativt mye synk, men den vil også være ei ypperlig sommerstang når elva går mindre.
Av de tre testede stengene, har denne sitt typiske arbeidsområde i midt og toppdel. Spesielt om du legger deg på de letteste lineklassene som stanga er beregnet for. Den kaster nemlig godt med både lette og tunge klumper rent generelt. Beveger du deg mot de tyngre klumpene, vil du kjenne at bunndelen kommer langt mer aktivt med. Stanga behersket godt tunge synkeliner, hvor jeg benyttet liner helt ned i synk 5. Stanga har en svært god recovery, noe du profitterer på de mest aggressive og lengste kastene.
Under testen kom det raskt frem at en Hybridklump i 500 grain (+spiss) passet den svært godt. Ønsker du enda mer trykk i bunndelen (altså at mer av stanga skal jobbe), setter du lett på en 550 grain. Generelt vil en spiss på 15 fot og rundt 9 gram være perfekt, noe som også ble brukt under testingen. Det ble også testet ut spisser på 12 fot og 8 gram, noe klumpen på 550 grain likte spesielt godt.
Min absolutte favoritt og den riggen som jeg syns var skreddersydd til stanga, var en NextCast Zone eller Rio Gamechanger (de er nemlig omtrent like)i 500 grain med 15 fot spiss på 9 gram. Her får du en rigg som virkelig kler stanga og gir deg utrolig mye kasteglede.
Ønsker du likevel å gå for ei litt lengre scandiline, må du øke vekten på lina. Jeg kom frem til at NextCast Salarfinder 40 (multitip) i 36 gram pluss 10 fot spiss i ønsket synkegrad var den ideelle linen på stanga. Prøvde flere andre lineoppsett i både lettere og tyngre versjoner, men ingen ga så mye tilsvar som denne lina.
Hardy Aydon 13,9 fot lineklasse 9/10, 36-39 gram/ 550-600 grain
13,9 ble ganske så fort en favoritt for både min egen del og noen av de som har fått testkastet den. En 14-foter er kanskje den mest perfekt allrounderen med tanke på både stor og lita elv. Her kan du trygt leke deg med de tyngre synkelinene, men også lade den for det lettere sommerfiske. Selvsagt får du ikke i pose og sekk, men ønsker du kun å ha ei stang, må det bli denne.
Til forskjell fra 12,9 foteren, jobber denne merkbart dypere. Du har fortsatt en svært så livlig midt og toppdel, men det skal mindre til før du kjenner at bunndelen lader med. Dette er ting som gjør det særdeles trivelig å fiske med tunge synkeliner, men også når du lader for de lengste kastelengdene gir den et utrolig heftig skyv. Recoveryen i stanga er en drøm og selv om du puncher det du er kar om i utkastet med en aldri så kontant stopp, gir stanga lite eller ingen etterslag. Du ser det rett og slett på den upåvirkede lina som bare flyter og flyter i lufta.
Her kom hybridklumpen virkelig til sin rett. Den perfekte klumpen her er 550 grain (Rio Gamechanger) og med 15 fot 9 gram spiss. Da får du ei passelig lang line som faktisk fløt svært så stabilt i lufta. Stanga kaster omtrent av seg selv med denne ccomboen. Jeg prøvde også ut en versjon i 600 grain, men syns ikke potensialet til stanga slo fullt ut.
Prøvde flere scandiliner, men de definitivt beste linene havnet på rundt 11,5 meter og rundt 39 gram/600 grain. Her har både NextCast og Rio liner som vil være svært gode til denne stanga. Forslag her vil være NextCast Salarfinder 40 eller Rio Scandi Versitip. Linevektene vil være uten spiss, men det trenger du ikke tenke på. Du legger deg på rundt 38-39 gram uten spiss.
Hardy Aydon 14,9 fot lineklasse 10/11, 38-41 gram/ 580-640 grain
Når du skal fiske de større elvene, eller kanskje fiske på flomstor elv den første delen av sesongen, kommer du ikke utenom en 15 foter.
Hardy Aydon 14,9 fot i lineklasse 10/11 er ei stang som mange vil foretrekke når kastelengdene teller og ikke minst når du skal håndtere de tyngste synkelinene. Det gjør nemlig denne stanga.
Den lader dypest av alle stengene i Aydon-serien og tåler et stort spenn i liner og vekter.
Selv om stanga lader relativt dypt, kjenner du også her igjen den livlige midt og toppdelen. Problemet med mange stenger i disse lineklassene er at toppen ofte kan bli litt for myk til å dra/løfte de tyngste linene ut av vannet. Det gjør ikke denne stanga. Den har en veldig fint avstemt toppdel i kombinasjon med den kraftigere bunn og midtdel.
Stanga krever imidlertid «litt» line for å yte optimalt. I forhold til Hybrid/skagitlinene, fungerte den fint med liner på 600 grain, men syns faktisk at 650 grain fungerte like godt om ikke bedre. Spesielt hvis du fisker trangt vil du score på den lina. Under vanlige forhold vil 600 gram (eks Rio Gamechanger/NextCast Zone) med en 15 fot spiss på 9 gram gå av seg selv.
Når det kommer til scandiliner, er det ikke i tvil om at du bør ligge på minst 42 gram/650 grain. Foreksempel kastet den meget godt med NextCast Salarfinder 45 (som angir fot på bellyen) i 42,1 gram pluss 10 fot spiss i ønsket synkegrad. Den noe lengre Salarfinderen i 45 utgave gir deg en litt mer stabil og lengre klump.
Favoritten min skal likevel sies å være Rio Gamechanger i 600 eller 650 grain pluss 15 fot 9 gram spiss. Da tenker jeg du er utrustet for å møte de fleste situasjoner og kastelengder!
Verd å tenke på!
Uansett linevalg, er det alltid fluekasteren som bestemmer hvor bra kastingen skal bli. Dette vil kun være ei veiledning til hva som faktisk fungerer godt for disse stengene. Det vil alltid være ulike kastestiler og vaner som avgjør hvilke line du kommer til å foretrekke. Hvis du har mulighet til å prøve ulike lineoppsett, vil det alltid være rom for andre løsninger enn det jeg har skissert her. Det jeg imidlertid kan garantere er at du er rimelig «spot on» med en av disse stang/linekombinasjonene som er nevnt!
Tekst og test: Stein Evensen
(Hardy flyfishing, Asgeir Alvestad)