Facebook ikon Instagram ikon
13. juli, 2020 - laksefiske

Ogna og den bortgjemte delen av folke-elven på Jæren.

Ogna helt syd på Jæren har alltid på folkemunne blitt kalt folke-elven og det med god grunn. På de nederste sonene er det ofte folksomt med fiskere som kaster dupp og flue over de store hølene som fylles i forhold til flo og fjære. I nederste delene er det alltid godt med vann og de mange laksene som strømmer til elven gjør at det alltid er god sjanse for fast fisk.

Ogna gir ofte flere fisk, spesielt hvis du treffer god vannstand
Ogna gir ofte flere fisk, spesielt hvis du treffer god vannstand

Selv om elven ser stor og flott ut når du passerer den med tog eller bil på riksveg 44 helt syd på Jæren etter Brusand, eller Egersund hvis du kommer sørfra, så er elven egentlig ganske liten. Bare en snau kilometer fra sjøen smalner elven til og bukter seg opp bland berg, stein og skog på skikkelig Vestlands-vis. Vannføringen er vanligvis bare på 2-6 kubikk om sommeren, og det sier jo det meste om elvens størrelse. På tross av sin størrelse er Ogna regnet som en svært god lakseelv. Hvert eneste år fanges det mellom 1000 og 2000 laks på stang her. Elven er preget av smålaks på 1-4 kg men det fanges stadig større fisk innimellom. Når det kommer til antall laks er altså elven blant de beste i hele Rogaland, og i forhold til elvens størrelse helt i toppen (lakseførende strekning er ca 30km).

Ogna ligger nederst på Jæren (Klima og miljødep)
Ogna ligger nederst på Jæren (Klima og miljødep)

Sist mandag fikk jeg muligheten til å besøke elvens øvre og mer bortgjemte del. Dette strekket kalles Ualand og forvaltes av Rogaland JFF. Jeg hadde rigget meg med mark, sluk og fluestang og tok med barna på tur. Det var fiske-kompis Jaran Bøen som tipset meg om plassen og vi bestemte oss for å slå oss sammen på en felles tur opp dit. Det er alltid en fordel å ha med kjentfolk, kanskje spesielt på laksefiske. Jaran har fisket der i flere år, og fyller ofte dags kvoten på 3 fisk pr døgn. Vi fikk etter hvert også selskap av den lokale legenden og oppsynsmann Svein Åge Haarr. Jeg kan virkelig anbefale deg å ta kontakt med ham hvis du vil ha guidet til fiske i området.

I den øvre delen disponerer RJFF et enkelt hus
I den øvre delen disponerer RJFF et enkelt hus

 

Helt greit for oss
Helt greit for oss

 

så er det å finne den lille elven på bortgjemte stier
så er det å finne den lille elven på bortgjemte stier

Vi kom oss ikke opp på plassen før langt utpå ettermiddagen og vi innlosjerte oss på et enkelt hus oppe på strekket som Rogaland JFF disponerer. Huset var enkelt men helt greit for oss å overnatte i. Elven var nå nede i rundt 2 kubikk og vi fant raskt ut at mark nok var det mest hendige redskapet i det vi nesten kan kalle en stor bekk. Stekket var uansett spennende nok der elven snirklet seg ned i mellom den tette skogen. Høler med navn som stemmen, trekanten, svarthølen, fossen, kværnhushølen og laksehola skulle nå prøves.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG_8416 IMG_8387 IMG_8392 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg kan vel si at den lille vannføringen, regnet og knotten denne kvelden ikke var særlig barnevennlig. Det er allikevel fullt mulig å tilrettelegge for de minste fiskerne også her. Spesielt vil jeg si at markfiske i de dypeste hølene fungerer bra for alle.

 

alt klart for fiske
alt klart for fiske

IMG_8372

Jeg rigget meg imidlertid med en lang 17 fots fluestang jeg hadde lånt av Arne Viste. Med mark og lodd i enden av snøret fikk jeg dermed dyppet agnet loddrett ned like ved skummet og nedover i de mange kulpene. Det gav etter hvert også resultat, en laks på 3,5 tok sirkelkroken og ble deretter landet. Jaran fikk også et par fine lakser i løpet av kvelden. Dagen etter ble det enda flere fisker på land. Spesielt Jaran fikk full uttelling for sin lokalkunnskap. Den største veide 7,5kg og ble igjenutsatt.

20354001_1651515134873451_1998522443_o 20370514_1651516014873363_2112342627_n IMG_8376 20370386_1651484344876530_50200255_n

Ogna er altså en lakseelv du bør teste. Enten om du foretrekker fiske i åpent og flatt landskap i store høler i nederste delen, eller om du heller foretrekker snikfiske i mer krevende terreng i den øverste delen av elven. Begge deler er et artig og utfordrende, og altså lett tilgjengelig. Ta turen du også!

DCIM104_VIRBVIRB0025- DCIM104_VIRBVIRB0026- DCIM104_VIRBVIRB0026- DCIM104_VIRBVIRB0026- DCIM104_VIRBVIRB0028-

Fiskekort kjøpes på www.Scanatura.no (i nederste del YX ogna) Vannstand i Ogna kan du følge hvis du klikker her. Klikker du her finner du Rogaland JFF sine laksesoner i regionen. Fangstrapport for Ualand (øvre del av Ogna) finner du hvis du klikker her.

 

Noen av fiskene, den største til Jaran på 7,5 ble satt tilbake igjen
Noen av fiskene ble med hjem, men like mange bla den største til Jaran på 7,5 ble satt tilbake igjen

Asgeir (foto: Jaran Bøen og Asgeir)