Facebook ikon Instagram ikon
2. september, 2016 - Artsfiske

10 timer etter tungevar (#artsblanking)

Hei, bare innpå i dag for å fortelle om en artssatsing som ikke gav resultat. Som oftest er det ikke fullt så gøy å skrive når det ikke lykkes, men ofte er «blanking» helt vanlig når enn satser på spesielle arter enn ikke vet så mye om. Bomturer hører derfor med til en artsfiskeres hverdag, og til flere arter du har krysset av, jo flere bomturer blir det også. Det vil si at turene aldri blir bortkastet, fordi erfaringene du får kommer alltid godt med senere.  

Tungevaren var målet for satsingen denne gangen
Tungevaren var målet for satsingen denne gangen
  I forbindelse med satsingen på ansjos (som gikk bra) satte jeg også av en del timer i jakten på den lille tungevaren jeg aldri har fått på stang noen gang. Tungevaren er som navnet sier en var som er ganske liten og godt kan ligne på en tunge i fasongen. Den blir gjerne ikke mer enn 20 cm stor, men er mest vanlig mellom 8-15 cm i våre farvann. Den er vanligvis lettest å fange på stang på ganske grunt vann, og den har heldigvis ganske stor munn i forhold til størrelsen. Du må allikevel ned helt på bunnen med små kroker og lite agn. Det betyr at det også er en rekke andre arter som blir fristet og biter på før den ganske sjeldne varen får sjanse til å ta krokene.  
små kroker på og like over bunn på glidetakkel
små kroker på og like over bunn på glidetakkel og småbiter av agn
  I denne satsingen tok jeg turen til Østfold med den lille båten min på slep. Jeg hadde fått håndfaste bevis på at to-tre tungevarer var fanget på et lite område der av havfiskere, og så derfor sjansen som ganske bra hvis jeg fintunet utstyret og fiske målrettet etter denne lille flyndrefisken. Jeg laget derfor en del takler med glidebom og 4 kroker (str 12-14) på slepet. Jeg agnet med små strimler av makrell, rekehaler, gulp og til og med mini brisling og tobis.  
mengder med småfisk på denne plassen, sikkert en tungevar eller flere blant dem en plass
mengder med småfisk på denne plassen, sikkert en tungevar eller flere blant dem en plass
  Taktikken var å legge seg med to stenger på hver side av båten, og fiske av et område på 30×50 meter. Det var mest fin sand og litt grus på bunn, og et dybde på rundt 15-25 meter. I det varierende været hadde jeg god hjelp av minn-kotaen min slik at jeg kunne variere fra å legge helt stille til rolig og vekselvis drift og stilleligging.  
en og annen litt større også men det aller meste var smått og det var faktisk positivt denne gangen
en og annen litt større også men det aller meste var smått og det var faktisk positivt denne gangen
  Jeg var altså godt forberedt og var på en svært lovende plass, så når jeg satte ned det første snøret hadde jeg skikkelig troen. Sekunder etterpå, og før jeg hadde fått stang nummer to agnet og satt ut, nappet det lett. Jeg dro dermed opp den første lille flyndren. Det var en liten rødspette i perfekt tungevar størrelse, men altså feil art. I påfølgende minutter fant jeg raskt ut at her vrimler det av fisk på dette stedet, og ikke minst små flyndrer i riktig størrelse. Etter en time hadde jeg mer enn nok med å agne og dra opp vekselvis den ene og så den andre stangen med en eller flere fisk på.  
riktig størrelse men feil art
riktig størrelse men feil art
  Litt avhengig av hvor jeg la meg på det lille feltet dukket det opp mengder med små rødspetter og sandflyndrer. Det kom også opp mange kutlinger og fløyfisk, samt torsk, makrell, hyse, sypike og knurr også. Jeg forstod at her var det bare å kjøre på og håpe at jeg til slutt trakk riktig lodd. Det var jo egentlig like spennende å se om fisken var den riktig type hver gang jeg dro opp, selv om de var små. Jeg stod på og var så effektiv som jeg følte jeg kunne være, og 10 timer senere kunne jeg telle opp følgende: (Jeg puttet fiskene levende i en balje og satte dem tilbake etter en times tid levende). 9 torsk 11 svartkutlinger 10 sypiker 19 fløyfisk 1 sandkutling 65 rødspetter 9 knurr 14 hyser 86 sandflyndrer 6 makrell  
lag på lag med fisk, før de ble satt levende tilbake en gang i blant
lag på lag med fisk, før de ble satt levende tilbake en gang i blant
  Men altså ingen tungevar denne gangen. Jeg måtte til slutt gi opp men hadde en fin tur på sjøen selv om det ble litt «fabrikk fiske» denne gangen. Her må det nok satses mer, 10 timer er ikke nødvendigvis mye for en artsfisker, det er bare til å satse videre. En gang henger det nok en tungevar på kroken skal du se.  
tungevaren ville ikke selv om jeg byttet caps underveis ;)
tungevaren ville ikke selv om jeg byttet caps underveis 😉
  Asgeir (mobilbilder)