Facebook ikon Instagram ikon
25. november, 2015 - fisketips

1000 fisketips (# 10 Bimini Twist-knute)

Hei, i denne spalten som jeg kaller 1000 fisketips vil jeg komme med mine beste tips, triks og erfaringer fra ulike fiske relaterte situasjoner. Som du skjønner vil det bli litt om mye, istedenfor mye om litt. Håper noen av tipsene gir deg svar, bekreftelser og ikke minst bedre resultater når du svinger fiskestangen. Husk imidlertid at det er egne erfaringer som teller mest, og at det ikke er noen regel uten unntak, også når det kommer til sportsfiske.   Bimini twist knuten  

knuten danner en løkke og kan bindes på alle typer line
knuten danner en løkke og kan bindes på alle typer line
  Du har helt sikkert opplevd det, knuten ryker fordi den er det svakeste punktet mellom deg og kroken. Det finnes en knute som faktisk er 100% eller bedre i forhold til linen den bindes på. Det er i alle fall en av knutene jeg har måtte lære meg «the hard way» etter noen skikkelig sure snørebrudd. Spesielt i varmere strøk har jeg hatt noen opplevelser hvor det må settes hardt mot hardt og de knutene jeg vanligvis bruker ikke har holdt mål. Selv her i Norge bruker jeg nå denne knuten mer og mer, spesielt når det jaktes på store fisker, eller når sjansen for at jeg setter bunnfast er stor.  
Når slike torpedoer biter er det viktig med maximal knutestyrke
  Denne fantastiske knuten er en av de litt mer avanserte, men uten tvil den sikreste knuten hvis du kan ha en løkke i enden av snøret. Bimini Twist regnes altså for å ha 100 % styrke og er derfor og anbefale på blant annet det aller røffeste havfisket for å få optimal styrken. Løkken du lager av Bimini knuten trer du igjennom og rundt svivelen, slik får du også doble så mye slitasjestyrke på dette utsatte punktet. Bimini kan brukes på alle typer line og snører. Jeg anbefaler på det sterkeste å bruke de rolige vinterkveldene vi nå har fremfor oss på å lære deg noen nye knuter du vil ha bruk for resten av livet!  
Når storkveita biter på lett utstyr gjelder det også at knuten ikke er svakere en resten av lina
    Slik lager du en Bimini Twist-knute:     1.Mål opp litt mer enn dobbel lengde av det du ønsker i en løkke. Roter deretter løkken omtrent 20 ganger slik at den tvinner seg.   2. Spre så løkken slik at du har omtrent 30 cm igjen av enden på snøret. Tre løkken rundt noe, for eksempel knærne, slik at du beholder presset når du sprer linene og presser sammen tvisten.   3. Med tvinningen presset stramt sammen bruker du den løse enden til å gå nedover den første tvisten. Hvis du nå sakte letter litt på presset, vil enden rulle nedover den første tvisten.   4. Hold presset og styr enden i tette verv over den første tvisten til du kommer til løkkeåpningen.   5. Når du har kommet til løkkeåpningen, slår du et halvstikk rundt et av beina i løkken for å låse tvisten.   6. Deretter slår du et halvstikk rundt begge løkkebeina, men ikke dra den inn.   7. Legg så to surringer rundt begge løkkebeina innenfor den løse åpningen på halvstikket oppover mot hovedknuten. Dra så sakte til mens du passer på at den siste surringen legger seg i en pen spiral.   8. Når den siste løkken er dratt pent opp til hovedknuten, trekker du til for å låse knuten skikkelig, og klipper av enden slik at en halv centimeter stikker ut. Sikre med lynlim.  
Slike kan like godt «glippe» med feil knutevalg
    Som vanlig finnes det litt forskjellige varianter og utførelser av populære knuter, men her er et par youtube film som kan hjelpe deg på vei:   http://www.youtube.com/watch?v=EcgdASLy6lo   https://youtu.be/Bl5OlzKMcYA   Asgeir (foto: Ola Haug, Jan G, Barry O Clarke)