Facebook ikon Instagram ikon
15. august, 2018 - Båt og havfiske

1000 fisketips (#15 lag ditt eget flyndretakkel)

Hei, i denne spalten som jeg kaller 1000 fisketips vil jeg komme med mine beste tips, triks og erfaringer fra ulike fiske relaterte situasjoner. Som du skjønner vil det bli litt om mye, istedenfor mye om litt. Håper noen av tipsene gir deg svar, bekreftelser og ikke minst bedre resultater når du svinger fiskestangen. Husk imidlertid at det er egne erfaringer som teller mest, og at det ikke er noen regel uten unntak, også når det kommer til sportsfiske.   Flyndretakkel Det kan være en god ide å bruke de korte dagene og de lange kveldene på å få fylt opp takkelmappene med nye og gamle varianter av oppheng. Da slipper du å bruke verdifull fisketid senere på å knyte dem opp. Jeg får stadig spørsmål om ingredienser og utførelser av dem, så derfor tar jeg også de viktigste typene opp med jevne mellomrom her på bloggen også. Et av de mest brukte og et av de mest effektive er det jeg skal presentere i dag. Jeg bruker det aller mest på flyndrer og andre små bunnfisker. Du har kanskje sett det før? Men her kommer det igjen, og husk at du fint kan justere og variere det som det passer deg selv.  

rødspetta er en av mange flyndrearter som er target med et slikt takkel
rødspetta er en av mange flyndrearter som er target med et slikt takkel
  Takkelet består av en liten opphenger, glidebom og to kroker på slepet. På den måten rettes fokuset mest mulig mot de fiskene som lever av ting de finner på bunnen (og det er de fleste). Takkelet fungerer også godt på dypt vann og har blant annet gitt meg et par eksemplarer av den sjeldne smørflyndrene. Jeg mener dette kanskje er mitt aller beste og viktigste takkel fordi det er så ekstremt effektivt. Altså et takkel alle havfiskere bør ha flere av i boksen sin.  
Takkelet ser slik ut vanligvis har jeg to eller tre kroker nede på bunnen (slepet)
Takkelet ser slik ut, vanligvis har jeg to eller tre kroker nede på bunnen (slepet)
  Jeg lager gjerne en god del takkel av samme type samtidig. Det sparer mye tid og kvaliteten blir ofte mer jevn når du gjør samme operasjon gang etter gang. Jeg oppbevarer dem gjerne i plastposer med zipplås i toppen et og et, for så og samle alle de posene i enn større en. Skal jeg ut å fiske variert kan en takkelmappe med mange lommer også fungere bra, slik at du kan ha mange varianter raskt tilgjengelig.  
dette takkelet har faktisk også gitt 3 smørflyndrer, men de er det langt i mellom
dette takkelet har faktisk også gitt 3 smørflyndrer, men de er det langt i mellom
  Dette spesialt takkelet jeg nå skal vise har jeg utviklet gjennom mange års fiske, også gjennom mange år som konkurransefisker. Det har garantert vært en viktig faktor og har bidratt til mange seiere, det er nemlig detaljene som avgjør. Under skal jeg gå igjennom del for del slik at du kanskje forstår dette bedre. Vi begynner nedenifra på den siste kroken på enden av slepet, og så oppover til der du binder fast FireLinen.   Nederste krok/attraktor på slep:
nederste eller ytterste krok på slepet
nederste eller ytterste krok på slepet
En Mustad Beak 92553 eller tilsvarende i str 4 blir bundet på med krokstikk knuten av Trilene Fluorcarbon 0,45mm. Så legger jeg en liten elastisk selvlysende slange som limes med lynlim over knuten. Så kommer to perlemor perler delt av en flash paljett. Dernest kommer en gul fluoriserende perle, et spinnerblad, og nok en fluoriserende gul perle. Til slutt en gummistopper som gjør at det hele holder seg på plass nær kroken. (Fargene og spredningen av fosforiserende og fluoriserende lys er nøye gjennomtenkt. Spinnerbladet er med på å strekke slepet slik at det legger seg godt ut i fra bommen, og lokker maksimalt. Husk også at det er viktig at hele denne delen er lett og danser fint i vannet, for tunge komponenter ødelegger ofte den gode og lokkende bevegelsene. Krokstikk knuten gjør at kroken alltid står i riktig posisjon som en forlengelse av fortommen)   Innerster krok/attraktor på slep:
kroken(e) innenfor mot glidebomen gjør jeg enklere (her underst) med bare litt rød slangebit
kroken(e) innenfor mot glidebomen gjør jeg enklere (her underst) med bare litt rød slangebit
En Owner Baitholder 5123-051 eller tilsvarende i str 6 blir bundet på en fortomsbit (10cm) av Trilene Fluorocarbon 0,40mm med krokstikk knuten. Jeg legger en liten bit av fosforiserende rød slange over knuten og limer med lynlim. Fortommen bindes da på hoved fortommen (slepet) med en kirurgknute. Husk at fortommen med kroken skal peke fremover mot bommen, på den måten blir spennet ut fra hovedlinen når takkelet driver fremover på bunnen. (Her bruker jeg altså en enda mindre krok, og en annen farge og langt mindre attraktorer for å tiltrekke andre fisker. Eller i det minste ha noe annet å tilby enn den kroken/attraktorene som henger like bak. Jeg mener altså at det er smart å gjøre så pass forskjell på de to krokene som henger på slepet for å være sikker på at en av de faller i smak hos de forskjellige fiskene)   Glidebom og stoppere:
glidebommer fins i mange varianter, men husk at de skal gli fritt og stoppe mot perler i begge ender
glidebommer fins i mange varianter, men husk at de skal gli fritt og stoppe mot perler i begge ender
På svivelen mot slepet har jeg festet en liten klar gummislange som er med på og avstive selve slepet, på den måten henger det seg ikke så lett opp i hovedlinen på vei ned. Mellom svivelen og glidebommen har jeg en sort stopp perle som gjør at bommen ikke kiler seg fast i knuten. Selve glidebommen er liten og lett med en lengde på om lag 26 cm (fra bøy til spiss). Over glidebommen har jeg en ny sort perle, og en kobberhylse som fungerer som stopper ca 20 cm over toppe av bommen når den hviler mot slepet. Det vil altså si at det er om lag 20 cm fri drift før fisken kjenner motstand av loddet. (jeg har testet mengder med forskjellige glidebommer og lengde på den frie driften. Jeg synes de lette tynne med litt lang lengde er best, og at en drift på om lag 20 cm er nok til at du kjenner fisken med en følsom stang før den kjenner vekten av loddet. Ved tyngre lodd og kraftigere takkler må du naturligvis også opp i kraftigere og større glidebommer)   Øverste krok/opphenger:
jeg liker å ha litt sterkere kontrast farge og litt blink for å lokke fisken ekstra her
jeg liker å ha litt sterkere kontrast farge og litt blink for å lokke fisken ekstra her
Om lag 16 cm over kobberhylsen/stopperen har jeg en opphenger laget på samme måte med en tamp (10 cm)av 0,40 fluorcarbon festet med kirurgknuten. Den fortommen skal peke oppover for at den skal holde seg lengst mulig ut til siden fra hovedlinen. Her bruker jeg igjen en Mustad Beak 92553 beak i størrelse 4 med krokstikk knuten. En selvlysende rød slangebit festes over knuten med lynlim, så kommer en selvlysene hvit perle, et lite spinnerblad og så en fluoriserende rød perle. Til slutt en gummistopper som holder det hele på plass ute ved kroken. (har ofte suksess med en lokkende spinnerblad litt over bunnen, det trigger fiskene til å ta turen opp. Bladet må imidlertid være lite og lett. En enkel tamp ut fungerer bedre på sær og vanskelig fisk enn en opphengerløkke men er altså mer jobb å lage)   Øverst er det en Berkley svivel omtrent 40 cm over opphengeren. Hele hovedlinen er av 0,45 fluorocarbon.  
det er kjekt å få hengt dem opp for å gå over knutene med superlim før de pakkes ned
det er kjekt å få hengt dem opp for å gå over knutene med superlim før de pakkes ned
  Gå i din lokale eller en spesielt velutstyrt fiskeutstyrsbutikk for å få tak i disse komponentene og fluorocarbon sene. Ellers er det bare å søke på nett for å finne det du trenger.  
fluorocarbon er suverent som materiale til takkler
fluorocarbon er suverent som materiale til takkler
   
oppbevar dem i zipposer eller takkelmapper
oppbevar dem i zipposer eller takkelmapper
  Skitt fiske! Asgeir