Facebook ikon Instagram ikon
5. januar, 2016 - fisketips

1000 fisketips (#16 opphengs knuter)

Hei, i denne spalten som jeg kaller 1000 fisketips vil jeg komme med mine beste tips, triks og erfaringer fra ulike fiske relaterte situasjoner. Som du skjønner vil det bli litt om mye, istedenfor mye om litt. Håper noen av tipsene gir deg svar, bekreftelser og ikke minst bedre resultater når du svinger fiskestangen. Husk imidlertid at det er egne erfaringer som teller mest, og at det ikke er noen regel uten unntak, også når det kommer til sportsfiske.  

En opphenger kan  for eksempel få en ørret til å ta
En opphenger ekstra kan for eksempel få en ørret til å ta
  Opphengs knuter Når du skal plassere en opphenger foran eller over hovedlokkemiddelet eller loddet som du har i enden av snøret er det flere knuter du kan bruke. Hvilken du skal bruke avhenger litt av hvordan du ønsker at opphengeren skal fiske og bevege seg. Her får du to eksempler på gode opphengs knuter som er enkle å lage. Du kan bruke opphengere på omtrent alle typer fiske i fra land eller båt, i ferskvann som i saltvann. Opphengere kan øke fangstene betraktelig, men det er altså viktig å lage riktig knute som presenterer opphengeren på best mulig måte for fisken.   Opphengs løkke:  
slik ser opphengsløkken ut
slik ser opphengsløkken ut
 
opphengsløkken
opphengsløkken
  Den mest vanlige måten å feste en opphenger på er gjennom en opphengs løkke. Løkken som bindes på linen har flere fordeler og noen ulemper. For det første er det en fordel at opphengeren kan tres lett på og skiftes lett ut ved denne type knute. Når du har laget opphengs løkken klemmer du sammen løkkens ende og trer opphengeren igjennom krokøyet og så ned igjennom løkken. Opphengeren blir da hengende ut i nærmest 90 grader i fra hovedlinen, og kan byttes raskt ved å gjøre den motsatte bevegelsen. Det at opphengeren blir hengende i en løkke gjør også at den får dobbel stivhet i og med at det er to sener som bærer opphengeren. Dette er en fordel fordi at opphengeren selvfølgelig helst ikke skal hekte seg opp i hovedlinen. Den største ulempen er at selve opphengs knuten til løkken svekker hovedlinen med om lag 50%. Det er altså en ganske svak knute som gjør at du kanskje bør vurdere å gå opp i dimensjon. Siden du også må gå igjennom opphengerens krokøye med dobbel line, krever det at opphengeren har en stor øyeåpning. Ofte vil du få problemer med for eksempel små kroker og fluer. Du kan klippe av den ene løkken helt inne med hovedlinen, på den måten får du bare en line ut du kan binde på opphengeren, men da vil jeg helle anbefale knuten under (kirurgknuten) siden den er sterkere og mer riktig vinklet. Se på videoen under hvordan du lager en vanlig opphengs løkke:   https://youtu.be/wIaRyy6QK6Y   Du kan også lage en mer fiffig variant med tvunnet opphengs løkke som gjør at løkken ut fra hovedlinen blir enda stivere og hardere, sjekk ut videoen under:   https://youtu.be/8tG5YIU2Of4       Oppheng med kirurgknute:  
slik kan du feste en opphenger på en forom festet med kirurgknuten
slik kan du feste en opphenger på en forom festet med kirurgknuten
   
kirurgknuten
kirurgknuten
  Når jeg skal få opphengeren til å gå finere og bevege seg mer fritt i vannet og lengre ut fra hovedlinen, bruker jeg bare en enkel bit av sene ut i fra hovedlinen (altså ikke en løkke som i opphengs løkken over). Jeg binder vanligvis først på opphengeren i om lag samme tykkelse som hovedlinen, eller litt tynnere. Så fester jeg senebiten med opphengeren på selve hovedlinen. Dette gjøres med en kirurgknute. På den måten får jeg enden med selve opphengeren til å peker mot fiskeren, og bort fra det som er i enden av hovedlinen (lokkemiddelet/lodd). Dette gjør at den ikke så lett hekter seg fast og fisker dermed også best mulig. Kirurgknuten er sterk men det krever at den gjøres ordentlig og at du helst limer den med lynlim slik at den ikke får sjanse til å gli ut. Ulempen kan være at tunge/store opphengere ikke holdes nok ut i fra hovedlinen og at du ikke kan skifte ut opphengerne like kjapt som ved en vanlig opphengs løkke. Det er også viktig å påpeke at det kan være en fordel å gå flere tørn igjennom selve kirurgknuten, på den måten blir den enda sikrere men litt større. Denne knuten kan også brukes til å skjøte liner av ulik stivhet eller tykkelse sammen. Slik fester du en opphengertamp/fortom (med eller uten ferdig påsatt opphenger) til hovedlinen med en kirurgknute:   https://youtu.be/mQtJfVsLQEY   https://youtu.be/imx-2tMIOS8   Her ser du noen flere knuter til spesielt til havfiske: https://youtu.be/g5AD8eHZscI   På generelt grunnlag vil jeg anbefale deg å alltid bruke fluorocarbon som fortom. Det er mer slitesterkt og mer usynlig enn vanlig sene (monofilament). Bruk vanlig opphengs løkke til grovere fiske og når du raskt skal må kunne skifte opphengere. Opphenger festet ved enkel line med kirurgknute til hovedlinen fungerer best når fisket er vanskelig eller du bruker små og lettere opphengere som skal bevege seg mest mulig naturlig.  
fluer, gulp, gummimark og en lang rekke andre ting kan brukes som opphengere
fluer, gulp, gummimark og en lang rekke andre ting kan brukes som opphengere
  Asgeir