Facebook ikon Instagram ikon
12. mai, 2018 - Båt og havfiske

1000 fisketips (# 8 dregge på dypt vann)

Hei, i denne spalten som jeg kaller 1000 fisketips vil jeg komme med mine beste tips, triks og erfaringer fra ulike fiske relaterte situasjoner. Som du skjønner vil det bli litt om mye, istedenfor mye om litt. Håper noen av tipsene gir deg svar, bekreftelser og ikke minst bedre resultater når du svinger fiskestangen. Husk imidlertid at det er egne erfaringer som teller mest, og at det ikke er noen regel uten unntak, også når det kommer til sportsfiske.  

skal du ned på de dypeste plassene bør båten ligge stille, her en skolest tatt på 600m dyp
skal du ned på de dypeste plassene bør båten ligge stille, her en skolest tatt på 600m dyp
  Om å dregge opp båten på dypt vann Hei i dag tenkte jeg å komme med noen tips om hvordan du kan bedrive dypvannsfiske med forholdsvis enkel metode som ikke er al verdens kostbar heller. Skal du fiske på dypt vann (150-800m) er du helt avhengig av at båten ligger rolig for at du i hele tatt skal få muligheter til å nå bunnen med snøre, krok og agn. Selv med vindstille, vil strømmen i havet gjøre at du ikke klarer å fiske effektivt på slike dyp. Du må altså få båten til å ligge i ro. Det er to måter å gjøre dette på. Den ene er å ankere opp med dregg, det andre er å kjøre med en gps styrt motor slik at den gjør jobben med å holde båten i eksakt samme posisjon. Den såkalt i-pilot (frontmontert el motor som styres etter satellitt) er suverent best, men den koster flesk (20 000,-++) og har sine klare begrensninger når bølgene gjør at propellen slipper taket i sjøen. Så uansett om du har en i-pilot eller ikke, bør du skaffe deg et dreggsystem som gjør at du kan fiske på dypt vann selv om ikke forholdene er perfekte. Det er i prinsippet ganske enkelt å sette en dregg på dypt vann. Det er bare å kjøre på med langt nok tau og en god dregg. Det er når du skal ha den opp igjen etter endt fiske problemene starter. De fleste små fritidsbåter har ikke vinsj/spill til å dra opp tau, og det å dra hundrevis av meter for hånd kan du bare glemme. Derfor bruker jeg en metode som gjør at vi kjører båten, og bruker dens motorkraft til å ta opp dreggen.  
litt utstyr må til
  Det gjøres på den måten at vi bruker en stor blåse med en stor ring hvor tauet går igjennom. Den store blåsen blir da liggende som et punkt/vinkel på vannflaten. Når du setter fart på båten i motsatt retting av hvor du lå å fisket vil dreggen løsne og bli dratt opp mot blåsen i samme tempo som båten går. Enden av tauet er selvfølgelig festet i båten. Den store blåsen blir dermed vinkelen/presspunktet som gjør at den blir dratt opp fra bunnen mot dette punktet. Du må antagelig kjøre båten i flere omganger avhengig av hvor dypt du har dregget. Kjører du ca 200 meter fra blåsen bør du kjøre roglig mot den igjen mens du tar ombord tauet som nå ligger i overflaten, for så og gjøre opperasjonen igjen. Til slutt vil dreggen komme opp til blåsen, og den lange kjettingen på slutten vil gå igjennom ringen på blåsen. Siden kjettingen er tyngre enn dreggen vil den gjøre sitt til at den blir hengende under blåsen slik at det bare er å lempe inn tau, dregg og blåse til slutt.  
640 meter tau eller mer, og ca 10 meter kjetting må til
  Det er altså litt jobb med denne metoden, men det er båtens fart som trekker selve dreggen opp. Du må bare ta inn tauet som blir liggende ved overflaten. Det er en fordel å være to slik at den ene kjører og den andre tar inn tauet, eller at dere bytter på. Gode hansker er også greit å ha.  
tau og kjetting går gjennom ringen under blåsen
  Litt avhengig av båtens tyngde og størrelse trenger man en dregg, kjetting, blåse og noen hundre meter synketau. Jeg har en båt på rundt 19 fot og bruker følgende utstyr: M dregg 5kg, 10 meter kjetting, stor blåse, 640 meter eller mer med 6mm synketau. Du trenger også noen sjakler og kauser for å koble det hele sammen.  
en «mudder» dreg holder også grepet på bløt bunn. Festes i bunnen og stripses i toppen
  Ønsker du og få en tilpasset pakke til dit bruk kan du for eksempel kontakte Chr. Baardsen i Haugesund. Tore Jan der har lang erfaring med ankring på dypt vann. Du må nok regne med at du må ut med rundt 3000,- for hele opplegget.  
klar for dypvannsfiske
  Det kan også være lurt og kunne spleise tau for og få så fine koblinger som mulig slik at de ikke setter seg fast i ringen under blåsa. Her kan du lære hvordan det kan gjøres:   http://www.youtube.com/watch?v=iCANTI1q8J0   Da er det bare å begynne og utforske de dypere områdene for spennende fisk. Uer, brosme, lange, kolmule, skolest, vassild, blåkjeft, kveite, håkjerring, skater og flere typer haier er bare noen av det du kan treffe på med agnfiske på dypt vann.
båt til venstre ligger på dregg, båt til høyre kjører opp dreggen
båt til venstre ligger på dregg, båt til høyre kjører opp dreggen
 
Det er oppdriften og vinkelen i blåsen som gjør at dreggen løftes i fra bunnen når båten kjører
Det er oppdriften og vinkelen i blåsen som gjør at dreggen løftes i fra bunnen når båten kjører
 
Brosme er bare en av mange spennende og gode matfisker som finnes på dypt vann hele året
Brosme er bare en av mange spennende og gode matfisker som finnes på dypt vann hele året
Asgeir