Facebook ikon Instagram ikon
24. oktober, 2018 - Tips, triks og teknikker

1000 fisketips (bløgging av fisk)

Hei, i denne spalten som jeg kaller 1000 fisketips vil jeg komme med mine beste tips, triks og erfaringer fra ulike fiske relaterte situasjoner. Som du skjønner vil det bli litt om mye, istedenfor mye om litt. Håper noen av tipsene gir deg svar, bekreftelser og ikke minst bedre resultater når du svinger fiskestangen. Husk imidlertid at det er egne erfaringer som teller mest, og at det ikke er noen regel uten unntak, også når det kommer til sportsfiske. I dag tenkte jeg at jeg skulle ta for meg det å bløgge fisken etter fangst. Bløgging er en metode for at du skal få ut blodet av fisken du skal spise. Det er veldig viktig å få ut mest mulig blod ut av fisken før du skal sløye den. Fiskeblod smaker ikke godt, og det ser heller ikke appetittlig ut når du steker eller koker fiskekjøttet.   IMG_6597   Det er viktig at fisken bløgges med en gang den er fanget og mens den er i live. Det er nemlig hjerte til fisken som pumper blod og hvis det stopper får du ingen eller liten effekt av bløggingen. Du kan gjerne for barmhjertighetens, eller for syns skyld, slå fisken i svime med et dunk i hodet før du bløgger. Jeg tviler imidlertid på at det hjelper fisken noe særlig. Det kan allikevel være greit å gjøre for å få  fisken til å ligge mer stille og dermed for at det blir lettere å få satt kniven riktig.   IMG_8869   Den vanligste måten å bløgge fisken på er å skjære over blodårene som fører fra hjerte til fisken helt øverst bak gjellene foran brystfinnene. Du kan også stikke kniven inn bak gjellene og skjære på innsiden langs dem for å kutte tilførslene der. Etter at blodårene er kuttet bør fisken legges i kaldt vann, og muskelkrampene hjelper da til med å drive/pumpe ut blodet av fisken. Lar du være å legge den i vann kan du risikere at blodet koagulerer og stopper utpumpingen og dermed ikke gir så god matfisk.   IMG_8900   Den aller beste kvaliteten får du imidlertid hvis du tar en helt nyfanget og levende fisk og kutter over alle gjellebuene på tvers på midten på begge sider av fiskens hode. Løft gjellelokket og sett kniven midt i øverste gjelle og press ned og kutt av alle gjellebuene. La fisken så svømme seg tom i et kar/stamp til den dør. Dette tar et par minutter, men er nok den metoden som er aller mest effektiv for å få fisken ren og tom for blod. Det er kanskje noen som synes dette kan være litt på kanten dyreetisk, men det er den metoden som for eksempel oppdrettslaksen blir slaktet på og som gir klart best kvalitet. Skitt fiske! Asgeir