Facebook ikon Instagram ikon
16. oktober, 2018 - Båt og havfiske

1000 fisketips, klassifisering og valg av havfiskestenger

Som du sikkert vet klassifiseres ikke båt/hav-stengene i «slukvekt» gram, men i Lbs (pund). Tidligere var dette standarden, og den klassifiseringen sa egentlig mest om hvilken line som passet til stangen, og hvilken kraft den hadde i forhold til dette. I dag er både linene og fiskemetodene ganske annerledes, men fortsatt henger klassifiseringen i Lbs igjen på stengene, antagelig fordi amerikanerne fortsatt er mest opptatt av hvilken lbs-test linene de fisker med er, og at ingen andre har tatt «føringen» med å lage et nytt system som er mer tilpasset det Europeiske systemet. Det finnes  imidlertid en veldig enkel metode som gjør at du kan overføre dette til mer logisk klassifisering, og som faktisk antyder hvor stor pilk eller lodd stangen fungerer beste med.  

Du må ha helt andre stenger på pilkefiske i Nord en på lett agnfiske etter fekst flyndre
Du må ha helt andre stenger på pilkefiske i Nord en på lett agnfiske etter fekst flyndre
  For som på kastestenger er også båtstenger første og fremst et redskap til å presentere lokkemidlene med, og det er snellen som tar mesteparten av støyten når storfisken skal reddes. Det er altså lite relevant å spørre om hvor stor fisk enn kan få på en stang. Mest fordi stangen uansett vil bøye seg maksimalt med en «for stor fisk». Samtidig er det viktig å påpeke at du har langt mer å fighte med i en kraftig stang enn på en lett/myk hvis du vil lande en stor fisk raskt og effektivt. Poenget er allikevel at det ikke nødvendigvis er størrelsen på fisken du håper på å fange som bør avgjøre hvilken stang du skal velge. Du bør heller velge stang i forhold til vekt på pilk eller lodd, eller en kombinasjon av forventet fisk, og bruk av vekt på lodd/pilk. Skal du kunne gjøre det må du ha en del erfaring, eller prate med folk som faktisk har det.  
Utvalget er enormt, det gjelder å finne stangen som passer ditt fiske
Utvalget er enormt, det gjelder å finne stangen som passer ditt fiske
  De fleste stengene er i tillegg klassifisert med to pund klasser, til-fra. For eksempel 15-40 lbs. Det sier vanligvis at stangen har et sprang med en ganske myk topp på 15lbs men krefter lengre inn på omtrent 40lbs. Andre leverandører gir stengene bare en betegnelse, for eksempel 30lbs, som er noe mitt i mellom eller et gjennomsnitt? Det er altså ikke noe gjennomført klassifisering i bransjen og du vil nok raskt finne ut at to stang-modeller føles svært ulike, selv om de er klassifisert likt. Ofte kommer det av materialvalg og hvordan stangen er bygd opp, samt at det altså ikke er noen 100% retningslinjer som følges av alle produsentene. Det er også på det rene at du trenger flere typer båt-stenger hvis du fisker variert og er en aktiv båtfisker. Det er svært stor forskjell på å fiske flyndre på 20 meter, og for eksempel pilke stortorsk vinterstid. Du kan rett og slett ikke bruke samme utstyret hvis du skal fiske så forskjellig. Et lett fiske trenger en myk og følsom stang som viser napp, mens en pilkestang som skal håndtere en 500 grams pilk eller shad må være såpass stiv at den ikke bøyer seg for mye kun av lokkemiddelets vekt, og i tillegg har ekstra power til å fighte fisken også.  
To eksempler på lb inndeling
To eksempler på lb inndeling,  (penn regiment XT og  Ugly Stik)
  Generelt er det lurt å bruke så lett pilk/lodd som mulig for å øke følelsen og fiskegleden. På flyndrefiske bruker jeg derfor ofte lodd på 50-200gram, mens på dypvannsfiske må enn kanskje opp i 500-700 gram. Skal du velge båt-stang kan det derfor være kjekt å overføre lbs betegnelsen til en slags klassifisering i gram. Så hvordan skal vi da gå frem? Jo ganske enkelt å legge en ekstra 0 (null) bak Lbs klassifiseringen. Da har du en ganske god pekepinn på hva slags pilk/lodd den fungerer best med. Du kan godt legge inn litt slingringsmonn begge veier. En båtstang takler nemlig ofte et større spekter fordi de er så korte og solid bygd. Jeg gjør det på følgende måte; 12-30lbs = 120-300gram lett båtfiske (lett pilkefiske og lett agnfiske etter de fleste arter) 15-40lbs = 150-400gram medium allround båtfiske (allround pilkefiske, agnfiske etter midi-stor fisk) 20-60lbs = 200-600gram kraftig båtfiske (kraftig pilkefiske og dypvannsfiske med agn) Disse tre klassifiseringene er de mest vanlig og dekker de fleste områder i Norge. Klassifiseringen er hentet fra Penns fantastiske stangserie Regiment XT. Det er allikevel fullt mulig å gå ned enda lettere eller enda kraftigere når forholdene krever det.  
Penn Regiment XT en fantastisk stang med god aksjon og ekstremt flott grep
Penn Regiment XT en fantastisk stang med god aksjon og ekstremt flott grep
  Ha et fint havfiske med riktig utstyr, under litt mer havfiske-utstyr i levende format:   https://www.youtube.com/watch?v=jsbw-B7BxQU   Asgeir