Facebook ikon Instagram ikon
10. september, 2017 - fisketips

12 ting du må kunne for å lykkes som sjøørretfisker

Veldig mange sliter i lang tid med å knekke kodene som gjør at sjøørreten hugger. Skal du bli en dyktig sjøørretjeger må du nemlig gjøre ganske mange ting riktig, og samtidig. Det er nettopp her det er lett å slurve, og da blir det langt mellom hver gang sølvtøyet blinker i hoven. Her kommer mine 12 beste tips. Følger du disse 12 rådene, gir jeg deg uforbeholden FISKEGARANTI!  

Kystens sølvtøy Sjøørreten
Kystens sølvtøy Sjøørreten
 

  • Fisk på rett plass i forhold til årstid. Generelt kan enn si at om vinteren er det i sydvendte bukter i de indre kystområder som er best. Om sommeren er det de ytre kystområdene som har mest sjøørret, og er dermed det området du bør konsentrere deg mest om. Vår og høst er det oftest områdene i mellom de indre og ytre områdene som har flest sjøørreter.
Gult=Vinterplasser Grønt=vår/høst Rødt=Sommerplasser Kart hentet i fra Sjøfiskehåndboka
Gult=Vinterplasser Grønt=vår/høst Rødt=Sommerplasser Kart hentet i fra Sjøfiskehåndboka
  • Finn standplassene til sjøørreten og konsentrer deg om å fiske på dem. Fordypninger (badekar), molbakke (der hvor det går fra grunt til dypt). Områder og bukter med leopardbunn. Undervannsskjær og stein. Ålegress. Odder og bukter er alle gode plasser hvor sjøørreten oppholder seg. Det å kaste tilfeldig ut i havet er omtrent som om en jeger skulle skyte inn i skogen og tro at han treffer noe, altså en ganske bortkastet strategi. Bruk Gule Siders flyfoto, og polaroidbriller for å finne standplassene til ørreten før du begynner å fiske.
Et strømsatt sund eller bukt med leopardbunn
Et strømsatt sund og bukt med leopardbunn
  • Sjekk temperaturen i sjøen der du fisker med termometer, og på nett. Sjøørreten har en trivselstemperatur på rundt 8-12 grader. Det vil ofte si at den er mest aktiv og trekker mot de områdene med varmest vann når det er veldig kaldt, og mot de kjøligere områdene når det er varmt. Trivselstemperatur betyr også at sjøørreten vanligvis er mest aktiv midt på dagen når solen varmer midt på vinteren, mens om sommeren er den mest aktiv på natten. Vår og høst er oftest timene rundt soloppgang og solnedgang best. Tenk også litt på hvordan vinden står på eller i fra land. Den er nemlig med på å flytte vannmassene i overflaten slik at varmere/kaldere vann føres til området der du er. Hvis det for eksempel er veldig kaldt eller veldig varmt i vannet vil fralandsvind være bra fordi da vil overflatevannet trekke bort slik at det kaldere/varmere vannet fra dypet kommer opp og gjør fisket bedre. Under mer vanlige temperatur kan pålandsvind være attraktivt fordi det da samler eller virvler bølgene opp næringsstoffer som byttedyr og sjøørret spiser nær land.
vinden er med på å bytte ut vannmassene og dermed også vanntemperaturen
vinden er med på å bytte ut vannmassene og dermed også vanntemperaturen
  • Juster hastigheten etter vanntemperatur. Ha rolig inntrekk/innsveiving når det er kaldt i vannet. Bruk høyt tempo når det er varmt i vannet. I perioden i mellom (vår/høst) gjelder det å prøve seg frem og variere inntrekk/innsveiving for å se hva som fungerer den aktuelle dagen du fisker. Husk også at du får lokkemiddelet til å bevege seg slik at det ligner gangen på det du imiterer i enden av snøret. En liten fiske imitasjon (for eksempel sluk –streamer) skal se ut som og bevege seg som en fisk i vannet. En reke går i små rykk, børstemark i bølgende bevegelse osv.
Varier tempoet etter vanntemperatur
Varier tempoet etter vanntemperatur
  • Velg lokkemiddel etter forhold og årstid, eller hva sjøørreten mest sannsynlig spiser i den aktuelle perioden. Noen ganger er sjøørreten altetende og store lokkemidler med sterk farge fungerer best. Det er i periodene når det er knapphet på mat, eller at sjøørreten skal feite seg opp etter vinteren. Andre ganger er de mer selektive og beiter nesten kun små reker, kreps, fisk og børstemark. Når det er overflod av et byttedyr er det viktig å bruke lokkemidler som ligner mest mulig på disse i form, størrelse og farge. Varier altså lokkemidlene i forhold til tid og sted til du finner ut hva fisken spiser. Sjekk inni gapet på ørreten eller i magesekken for å finne ut hva den spiser om nødvendig. Ofte kan det være lurt å bruke innslag av sølv/flash hvis det er overskyet, eller metallfager med mindre blink som gull/kobber når det er solskinn. Generelt kan enn si at sterke farger av gult-grønt-rosa-oransje samt hvitt er farger som fisker best når vannet er kald og under 10 grader. Når vannet er varmere velger ofte sjøørreten å ta mer naturfarger som sort, brunt, oliven og blått.
Her har ørreten vært selektiv og en imitasjon fisker vanligvis da best
Her har ørreten vært selektiv og en imitasjon fisker vanligvis da best
  • Husk alltid spinnstopp! Stopp lokkemidlet flere ganger i hvert inntrekk/innsveiving. Det gir lokkemidlet brudd i den statiske bevegelsen, og lokker fisken ekstra til hugg. Hold snøret stramt under spinnstopp slik at du fortsatt har følelse hvis fisken hugger. Ikke alle lokkemidler fungerer godt under spinnstopp. Test derfor hvordan de oppfører seg under spinnstopp og med forskjellig hastighet før du begynner å fiske.
Spinnstopp fungerer på alle typer fisk, men er helt enestående på sjøørret
Spinnstopp fungerer på mange typer fisk, men er helt enestående på sjøørret
  • Bruk lett fiskeutstyr. Lette lokkemidler fisker oftest langt bedre enn de tunge fordi de har en finere, og en mer naturlig gange i sjøen. En klasse 6-7 utrusning på flue er mer enn kraftig nok. For haspelfiskeren kan du egentlig bruke samme utstyr som du bruker etter ørret i ferskvann, eller gå opp litt til en 9`fots stang med slukvekt i fra 7-28g.
Lett og følsomt utstyr fisker best
Lett og følsomt utstyr fisker best
  • Bruk multifilament snøre (Nanofil eller FireLine). Multifilament er tynt og uten strekk og bør alltid være førstevalget som hovedline på haspelfiske. Den gir lengre kast, bedre krokning og større følsomhet. Bruk de med lyse farger som hvit, gul og grønn. De er nemlig minst synlige for fisken, fordi den nesten alltid ser den i en vinkel under ifra og oppover mot en lys overflate/himmel. Multifilament i dimensjonene 0,15 til 0,19 er å anbefale. Fluefiskeren vil oftest ha en klar intermediet flueline som førstevalg. Av og til vil likevel en synkeline være mer effektiv om vinteren, og en flyteline mer effektiv om sommeren, fordi du da kan presentere fluene dypere/grunnere. Et vanlig WF snøre er å anbefale siden det gir mer problemfritt fiske enn et klumpsnøre med tynn skyteline. En snørekurv er uansett en god investering når det kommer til fluefiske ved kysten. Da slipper du problemene med at snøret henger seg fast rundt stein eller tang.
FireLine og Nanofil er beste alternativer
FireLine og Nanofil er beste alternativer
  • Bruk fluorocarbon som fortom. Fluorocarbon er suverent som fortom mot lokkemiddelet enten du bruker flue eller haspelutstyr. Fluorocarbon er mindre synlig og mer slitesterkt enn vanlig monofilament (sene). Dessuten kan du også binde opphengere direkte på fluorocarbon, det går ikke særlig bra direkte på multifilament. Fluorocarbon i fra 0,25-0,30 mm er å anbefale.
Bruk albright knuten til å spleise multifilament mot fluorocarbon
Bruk albright knuten til å spleise multifilament mot fluorocarbon
  • Benytt nye og superskarpe kroker. Sørg for å skifte ut gamle og brukte kroker til de moderne og superskarpe variantene som finnes. Det er overraskende lite kraft du klarer å sette med tilslaget på stangen der ute fisken biter. Du må derfor sørge for at krokene er så gode at fisken klarer å kroke seg selv, eller med ganske liten motstand. Fluefiskeren må også hele tiden sjekke at kroken er 100%. Det er ofte lett å ødelegge spissen ved bunnfast eller i bakslengen.
Kjøp de skarpeste og dyreste krokene, det kan lønne seg
Kjøp de skarpeste og dyreste krokene, det kan lønne seg
  • Lær deg nye og moderne metoder. Studer og bruk god tid å lære deg nye metoder og teknikker for å lure sjøørreten. Sjøørretfiske har utviklet seg mye de siste årene, men det er bare de fiskerne som klarer å omstille seg til å beherske flere teknikker som også klarer å fange mye fisk uansett forhold. Eksempler på slike teknikker er for eksempel fiske med bombarda, texas og carolina metoden, softplastic og Gulp. Hør på erfarne sjøørretfiskere, les på nett, blogger og bøker om nye teknikker som fanger fisk. Dessuten gjelder det å fiske mye og ofte, hele året. Egne erfaringer er nemlig det aller viktigste når alt kommer til alt!
Les deg opp, men aller mest lær deg flere metoder å fiske sjøørret på
Les deg opp, men aller mest lær deg flere metoder å fiske sjøørret på
  • Sett ut all fisk du selv ikke skal spise. Det å «fylle fryseren» med sjøørret bidrar bare til at du og alle andre får mindre å fiske på. All brun og tynn fisk skal uansett settes tilbake slik at den får tid til å feite seg opp og bli god matfisk, eller slik at den får sjanse til å bringe bestanden videre. Behandle fisken skånsomt og bruk gjerne hov med gummiert nett, og begrens tiden over vann. Flere og flere har begynt å praktisere å sette ut de største og flotteste fiskene også. Dette er svært bra sidene nettopp disse store eksemplarene har de største forutsetningene for å bringe bestanden videre.

Sett ut mesteparten av fisken du fanger, i aller fall når du er blitt flink
Sett ut mesteparten av fisken du fanger, i aller fall når du er blitt flink
  Skitt sjøørretfiske! Asgeir