Facebook ikon Instagram ikon
3. juni, 2014 - Aktiviteter / Happenings

81 arter fra 1,1 gram til 1,1 tonn, på ett år!

Da var det gått et år siden jeg startet den nye artslisten min. Som du kanskje husker i fra bloggen i fjor, oppfordret jeg også andre til å starte med artsfiske fra 1. juni 2013. Selv om jeg har fanget omkring 100 arter i Norge tidligere, synes jeg det var på plass med skikkelig dokumentasjon, med bilder av fisk og fangststed. Som dere vet var det ikke fult så vanlig å ha kamera med på fisketurene for 20-30 år siden, det var både kostbart og tungvint med film som skulle fremkalles av den gang for mange helt uinteressante fisker. Nå er imidlertid teknologien en helt annen, og fiskene som den gang ble latterliggjort er i fokus for en lang rekke av våre dyktigste sportsfiskere, dag og natt, hele året. Når jeg 1.juni i fjor startet den «nye artslisten» min fikk jeg følge av 70 andre fiskere som gjorde det samme på min oppfordring her på bloggen, men sikkert også i håp om og vinne en gullsnelle. Mange av disse har blitt veldig aktive artsfiskere med fyldige lister, andre har tatt ting i sitt eget tempo og konsentrert seg om det som finnes av fiskeslag i nærområdet. Det er nettopp derfor artsfiske er så bra for alle, du kan utvikle det i ditt eget tempo, og du har alltid en unnskyldning for og gå ut å fiske. Starter du med artsfiske har du nemlig noe og «pussle med» resten av livet. Det er over 150 arter som er fanget på stang i Norge (ferskvann og saltvann) i følge bladet Villmarkslivs Norgesrekordlister. For min egen del hadde jeg ikke noe uttalt mål for artsfiske, i alle fall ikke når det kom til antall arter innen en viss tid. Med full jobb, familie med to barn, og ellers et ganske normalt liv, må en jo tilpasse fisketurene til dagliglivet. Likevel må jeg si at artsjakt er noe av det som ligger mitt «fiskehjerte» nærmest, og det som for meg gjør Norge så unikt. Livet er for kort til og bare å jakte på noen få fisketyper, med samme type redskap! Fra 1. juni 2013 til 1.juni 2014 har jeg landet og registrert 81 forskjellige fiskearter på stang i Norge. Dette er egentlig langt over forventningene, men viser igjen hva som finnes av artsmangfold her til lands bare du er interessert i å lete etter dem. Jeg er spesielt fornøyd med at hele 51 av de 81 artene er fanget innenfor min hjemkommunes, Lillesands grenser. Det viser igjen at artsmangfoldet der du bor (uansett hvor i Norge) er langt større enn folk flest aner, men du må altså jakte spesielt etter dem.

81 arter på 1 år
  Lett å komme i gang med artsfiske: Det er alltid lett å starte med artsfiske, de første artene kommer jo ganske lett. Det er stort sett bare å fiske variert, med agn, og på litt forskjellige steder. Til og begynne med er det jo slik at fanger  du en fisk, får du da også en ny art. Det er ikke uvanlig å få 3-4 arter på en ferskvannstur, og 8-10 forskjellige arter i saltvann hvis du fisker med agn. Det er bare å varierer utstyr og metoder litte grann. Etter hvert vil imidlertid de aller letteste og vanligste artene bli krysset av på listen din og du må begynne å bruke eller tilegne deg kunnskaper om nye fiskesorter. Det er jo da hele moroa begynner spør du meg. Du må variere metodene og tilpasse deg til de artene du søker. Du må oppsøke nye fiskeplasser, og være ute på tider av døgnet når fisken er mest aktiv. Det er særdeles lurt å lese seg opp på arten på internett eller bøker, eller prate med erfarne sportsfiskere som allerede har lurt den aktuelle arten du søker. Fra 1,1 tonn til 1,1 gram Variasjonen i Norsk fiskefauna er enorm, for meg ble dette ekstra lett og se når jeg natt til 20. juli fikk opp en håkjerring (hai) på omtrent 1100kg. Den bet på kroken min på 700 meters dyp i en av vestlandsfjordene. Haien jeg fikk er fortsatt den nest største fisken fanget på stang noen sinne i verden, og den største i Europa, og kan anslås til og være 300-400 år gammel! To dager senere dro jeg til med en liten tangkutling (som ny art) som kun veide 1,1 gram i Lillesand. Den ene arten var altså en million ganger mindre/større enn den andre! Dette sier bare litt om spekteret som finnes blant fiskene i Norge, men det blir mye særere en dette. Noen arter får du bare på spesielle årstider, noen er kun aktive i mørket, andre spiser kun noen få utvalgte byttedyr, og noen er så godt kamuflert at du må bruke dager og uker for å finne dem. Andre trives best i vann på høyfjellet, mens andre igjen kun observeres på flere hundre meters dyp i havet, eller på helt spesielle steder i landet. Du vil altså virkelig utfolde deg og ta del i mange sider av Norsk natur hvis du blir en aktiv artsjeger.
fra 1,1 tonns hai til ....
 
til 1,1 grams tangkutling, på to dager
Nattfiske åpner mange nye artsdører: Fiskesporten utvikler seg stadig, og spesielt det siste året har nattfisket bredt om seg i artsfiske miljøet. Selvfølgelig har vi også tidligere fisket sjøørret med fluestang om natten, men nå fiskes det målrettet etter et 20-30 talls arter som nesten aldri før ble fanget på stang i Norge. Mange fiskearter er nemlig nattaktive, og da må du ut i mørket for å komme i kontakt med dem. Har du mulighet til å ta noen natt turer med hodelykt på panna, og fiskestang i hånda, vil en hel ny verden åpne seg for deg. Et unikt og yrende liv er å se på helt grunt vann. Du vil faktisk se langt mer liv i fersk og saltvann i mørket om natten, enn i lyset om dagen fordi fisken da trekker helt grunt. Dessuten er naturopplevelsen og stemningen ofte mer intens når mørket har lagt over vannet. Opplevelser i kø: Etter hvert vil du oppdage at den første av hver art gir en stolt opplevelse av og ha lykkes i jakten. Det betyr ikke noe om den er noen få gram eller mange kilo stor. Ofte kan det være de små sære som er vanskeligst å få krysset av på artslisten din. Noen bruker du kanskje bare noen minutter på og lure, andre hundrevis av timer. Noen ganger er det «koder som må knekkes» for og få nettopp den arten du søker i ditt område, andre ganger kommer det inn en bonus eller flakse fisk som du ikke hadde regnet med. For meg er det vanskelig å lage en topp ti liste på de mest spennende arter jeg har fanget det siste året , men skulle jeg gjøre det går det oftest på hva jeg har opplevd i jakten på disse. Håkjerring, smørflyndre, havål, slettvar, karuss, hårvar, stor havnål, blåkjeft, blålange, karpe/koi, og tunge vil nok ligge øverste sjiktet på en slik liste for meg så langt nå ville jeg tro. Dette er alle arter jeg har hatt helt spesielle opplevelser knyttet til. Håkjerring, stor havnål, slettvar, og smørflyndre er dessuten alle ny Norsker rekorder, og er innmeldt til bladet Villmarksliv sine rekordlister.
håkjerring 4,49m og 1099,25kg
 
stor havnål rekorden
 
slettvar på nesten 3kg
 
"100 timers" fisken smørflyndre
Jeg har også lyst til og takke lesere av bloggen og fiskevenner som gir inspirasjon til og drive sportsfiske/artsfiske og bloggen videre. En spesiell takk til andre fiskere som bruker verdifull fisketid til og formidler videre på andre blogger, nettsteder, fiskeblader, og i lokale fiskeklubber, det er dere som driver sporten vår videre, og gir inspirasjon til andre! Jeg må også takke fiskekompis John Olav Florø-Larsen som både var med på håkjerring fangsten, og har bidratt på flere spennende nattfiskeøkter det siste året. En fleksibel jobb/arbeidsgiver hjelper også på, samt en forståelsesfull kone!
så får vi se hva fremtiden bringer ...
  Artslisten min finner du øverst på bloggen. Asgeir