Facebook ikon Instagram ikon
13. desember, 2012 - Saltvannsfiske fra land

Agn fra land

Hei et tips til vinterfiske kommer her…. En fin aktivitet å gjøre selv om det er vinter er å fiske med agn fra land på sjøen. De fleste båtene er tatt på land for lengesiden, og mange av båthavnene er dekket av is selv på sjøen. Ta derfor gjerne med stangen på en vanlig dagstur langs sjøen. Det kan godt være en kombinasjonstur hvor dere finner en fin plass å lage bål og grille pølser, så kan dere kaste ut et agn eller to mens dere gjør andre aktiviteter.

en vanlig kyststang på 9-12 fot fungerer bra
 
Fire Line på snellen gjør at du kaster mer en langt nok
Det som er bra når du fisker med agn fra land er at du ikke trenger å være så aktiv med fiskestangen. Samtidig vil agn ofte fiske mange flere slags typer fisk en den klassiske sluken enn vanligvis fisker med på denne årstiden. Det er imidlertid et par lure tips som kan gjøre dette fisket litt enklere og litt mer effektivt en bare å henge på agn og kaste ut med et vanlig bly lodd i enden.
ferdige agntakkler og surfcasting lodd med gripe klør gjør fisket mer effektivt
 
surr fast agnet med litt elastisk tråd
Det finnes nemlig en rekke ferdigbunnede agntakkel for forskjellige fisketyper som det kan være nyttig å bruke for å lykkes bedre med å fange fisk. Disse blir ofte kalt surfcastingtakkel men kan gjerne brukes med vanlig slukstang.  Surfcasting er en fiskemetode som ofte brukes nede i Europa hvor en er avhengig å kaste opp til et par hundre meter for å komme til dypt vann. Det er lange (14-16 fot) og kraftige stenger som tar lodd opp til 200g som må til for å nå disse lengdene. I Norge er vi så heldige å ha plenty med plasser som er dypt helt inne ved land, og kan derfor fange de fleste arter med normalt lange kast.
ferdig til kast, krokene er sikret under "haken"
Et surfcasting takkel som er tilpasset arten med riktige krok og oppheng har også en hekte som du henger krokene fast på i kaste øyeblikket. Det forhindrer at takkelet vaser seg i luften og at agnet forblir på kroken. I enden av takkelet bruker du et lodd. Du kan bruke en vanlig sildesluk uten krok eller et sigar eller dråpebly, men ofte vil det rulle bortover bunnen pga at strømmen trekker i snøret. Det resulterer ofte i at det setter seg fast i bunnen. Bruk derfor heller et helt flatt lodd som har mer kontakt med bunnen, eller aller helst et såkalt gripe surfastinglodd med spiler som hekter seg fast. Når du skal dra inn løser spilene ut, og retter seg bakover og loddet frigjøres fra bunnen, ganske genialt.
så er det bare å vente på napp..
 
mens en koser seg ved bålet
Bruk kokt reke eller bit av sild eller makrell. Gulp og blåskjell er også veldig gode agn vinterstid. Bruk elastisk tråd til å surre det fast på kroken da henger det bedre og varer lengre.  
det er ikke alltid de er like store...
   
de fleste flate er ganske lette å komme i kontakt med i fra land, her en sandflyndre
Dessverre finner du ikke ferdige surfcasting takkler og lodd i alle fiskeutstyrsbutikkene i dag. Den eneste måten å få dette inn på er at du etterlyser det og ber om at de tar inn. Det burde være en standardvare etter min mening. Det henger nok sammen med at folk flest ikke fisker vinterstid på sjøen i fra land, men det bør du starte med. Masse gøy og mange flotte arter og god matfisk kan fanges på en ganske avslappende og hyggelig måte.
er ser du hva som finnes i en vellassortert butikk for fiske i fra land
 
her i fra Chr Baardsen i Haugesund
Asgeir