Facebook ikon Instagram ikon
1. mars, 2014 - Artsfiske

Ålekvabbe

Hei, Fikk tips om en ålekvabbe «destinasjon» like utenfor Kristiansand, så dit måtte jeg jo selvfølgelig ta turen en kveld for og se om jeg kunne nappe opp en ny art. Skulle selvfølgelig ønske at den var å finne i Lillesand, men har enda ikke sett den der. Antageligvis finnes den her men det handler jo bare om og finne spotten slik som med mange andre arter. På denne plassen i utenfor Kristiansand visste jeg altså at den var, og det gjør jo selvfølgelig «jobben» mye lettere.    

en vanlig ulke var første fisk opp
  Jeg begynte med og fore på plassen med noen få kokte rekebiter i det det begynte og mørkne, så var det bare og rigge seg til med fiskeutstyret og lys, og vente på noen bevegelser på bunnen. Her var det mudderbunn og bare 30-100cm dypt ved en brygge, så det var lett og se selv om det var noen få krusninger på vannet.       Det første jeg gjorde var og vippe opp en ulke, og så prøvde jeg meg på en sjøørret som ikke var særlig happy over lyset fra hodelykten min så den stakk. Det tok litt tid før det plutselig dukket opp en liten ålekvabbe fra ingensteds. Merkelig når det ser helt tomt ut, så ligger det plutselig en fisk der som «troll av eske».  
slik ser ålekvabben ut
    Så var det bare å plassere en liten rekebit på en krok 8 like foran munnen, så ble den lekende lett sugd inn og så var ålekvabben på land. Litt foto i dårlig lys, og så uti igjen. Tittet litt mer og så en tilsvarende stor jeg ikke fikk fisket på, men vinden tiltok så det ble vanskeligere og se. Dermed ble det bare en times fisketur denne kvelden, men arten var i boks.         Her er noen faktaopplysninger om ålekvabbe «klippet» fra Fiskipedia:   Ålekvabbe Latinsk: Zoarces viviparus (Linnaeus, 1758) Engelsk: Viviparous blenny Tysk: Aalmutter Svensk: Tånglake, ålkussa Dansk: Ålekvabbe   Kjennetegn: Ålekvabben har en ålelignende kropp som er lett sammentrykt fra siden. Den har tydelige og store lepper. Ryggfinnen går i ett med hale- og gattfinne og har et tydelig hakk nær bakkanten nede ved halepartiet. Beina er grønne. Maksimal lengde er ca 52 cm og 560 gram. Finnestråler i ryggfinne (alle): 72-85 bløtstråler, 5-17 piggstråler og 16-27 bløtstråler Finnestråler i gattfinne: 117-118 Finnestråler i brystfinne: 16-21   Biologi: Påtreffes gjerne i havner og moloer. Ofte under steiner, i bergsprekker, inni skjell og liknende, men svømmer også gjerne rundt på sand-, eller mudderbunn gjerne i tarebeltet. Vanligvis på grunt vann, men kan gå ned til 40 meter. Spiser det meste den kommer over av smådyr langs bunnen. Beina hos ålekvabben er grønne, noe som skylder det ufarlige stoffet vivianit. Gytetiden finner sted i august-oktober hvor hunnen føder 30-400 levende unger. Ålekvabben kan nå en alder av 10 år.     Asgeir