Facebook ikon Instagram ikon
21. april, 2015 - Artsfiske

Årets første pigg og slettvar tur

Hei, Da var det endelig klart for vårens vakreste eventyr, i alle fall for min egen del. Vårfiske etter varer er nemlig en av de aller artigste aktivitetene jeg vet om. Jeg har gledet meg som en unge gjennom hele vinteren og ventet på at vannet skulle bli så pass varmt at disse flotte store fisken trekker helt inn på grunt vann. I fjor fant jeg ut at det var aller best når sjøtemperaturen steg og var mellom 7 og 10 grader (på 1 meter). Når det er under denne temperaturen er det ikke mye liv fra varene våre her nede, selv om det kan være noen små individer å se av og til. Når temperaturen overstiger 10 grader kan det virke som om de igjen trekker litt dypere, antagelig for å gyte. Klikker du her finner du sjøtemperaturen på Sørlandet.  

Diverse kvalitetsutsyr klargjøres for nattens fiske
  Nå var det altså klar for min først tur for året. Sjøtemperaturen viste rundt 8 grader, men en liten ustabil bris kunne gjøre kikkfiske litt utfordrende. Jeg bruker båt og fjernstyrt el-motor og manøvrerer meg inn på grunne sandbukter som jeg på forhånd har blinket ut fra gulesiders flyfoto. For å kunne se ned i vannet må det vare vindstille og en blank vannoverflate, ellers er det nytteløst. Derfor må det være nær vindstille og at du finner bukter som ligger helt i le av vinden. Fiskene trekker vanligvis først inn på 0-3 meters vann når det blir mørkt, derfor starter ikke fisket før i 22 tiden. Jeg bruker en kraftig hodelykt for og orientere meg og lyse opp områdene hvor jeg søker fiskene.  
et knippe med agn må også være klart når fisket begynner
  Denne natten blinket jeg meg ut et nytt sted jeg ikke hadde fisket før. Det var et godt stykke kjøring med den lille båten, men det skulle det vise seg at det var verdt. Et nydelig sted med mange hvite sandbukter på samme området kom til syne i mørket. Plassen ligger også ut mot åpent hav, og dermed er denne plasser også en av de første pigg og slettvarene kommer til når de trekker grunnere, det hele så meget lovende ut. Umiddelbart etter at jeg begynte å søke så jeg mye sild og småsei i vannet, og det er vanligvis også et bra tegn for jaktene varer, så forventningene var på topp. Den første timen var det imidlertid bare de vanlige flyndrene å se. Rødspetter, skrubber og noen sandflyndrer. Jeg så også for førstegang her nede noen fløyfisk på grunt vann. Jeg fikk plassert en liten bit av en børstemark jeg fanget og vips fikk jeg også notert den arten innenfor Lillesand kommunes grenser. Fløyfisk har jeg fått mange av tidligere, men jeg har et lite prosjekt for å se hvor mange arter jeg kan fange innenfor hjemkommunens grenser, derfor var den mer enn velkommen om bord i båten. Oversikten over alle arter mine og fangststedene de siste to årene finner du hvis du klikker her.  
der var fløyfisken notert i Lillesand
 
fløyfisk hunnen ble selvfølgelig satt tilbake igjen
  Dessverre gav den lille brisen meg problemer med å dekke hele området skikkelig, fordi flere plasser ble det små krusninger som stengte for sikten. Etter en drøy times intens leting åpenbarte plutselig allikevel en stor og umiskjennelig kumlokk seg på bunnen. Ja, en stor slettvar lå på drøye to meters dyp i en av rennene ut i mot åpent hav. Jeg fikk dempet lyset og lagt båten opp i stilling  slik at jeg fik senket en brisling ned på den. Dermed var spillet i gan, og jeg begynte å vippe med små dirrende bevegelser. Det tok ikke lange tiden før den eksploderte og tok brislingen, fast fisk! Et par hektiske minutter senere ble den sikkert hovet og løftet om bord i båten.  
gleden var selvfølgelig stor
 
slettvar på godt over halvmeteren
  Det var en skikkelig flott fisk som var omtrent like store som rekordfiskene vi landet her i området for et år siden. Dessverre var denne litt mer slunken i formen og vekten stoppet derfor «bare» på 2,540kg, men jeg var mer en godt fornøyd med denne slettvaren som var årets første. Noen av de største slettvarene vi fikk i fjor kan du lese om hvis du klikker her.  
2,540 kg veide slettvaren
  Siden jeg nå hadde saumfart området så bra som mulig etter forholdene kjørte jeg mot mer kjente områder. Jeg sjekket en 5-6 bukter uten at det ble gjort nye funn av varer. Dessverre gjorde den leie brisen sitt til at søket heller ikke ble særlig effektivt alle steder. I en av buktene fikk jeg testet microstangen og en påmontert mysis på en stor kantnål. Det ente med en i båten som veide 33 gram. Det var jo også ganske artig siden jeg heller ikke hadde tatt den innenfor kommunegrensen tidligere.  
"nålfisken" stor kantnål
  På slutten av natten når klokken hadde passert 03 00 sveipet jeg innom det jeg kan kalle favorittbukten min. Der lå det like godt en piggvar halvt nedgravd på halvannenmeters dyp. Jeg vippet ut brislingen og forventet at den skulle ta når som helst men ikke talom om den ville ta. Vi holdt sikkert «spillet» i gang i 20 minutter uten resultat. Så skiftet jeg skiftet så til en av de nye Berkley jiggene, og det var akkurat det som skulle til, den gikk rett ned i en virvel av sand.  Slik er ofte varfiske så det gjelder å ha flere metoder liggende klart rigget i båten, eller i vindu om du bruker det. Piggvaren var flott og rund, og den veide 2,150 kg og ble straks satt tilbake der den kom fra.  
piggvaren ombord
 
artig at den tok nyheten Berkley pre rigged shad som jeg presenterte tidlige her på bloggen
 
Piggvaren veide 2,150 kg og var en flott avslutting på natten
  Det ble altså en flott tur i natten, så får vi bare håpe at det fine været og det fine fisket fortsetter utover våren. Vi prates…   Asgeir