Facebook ikon Instagram ikon
26. februar, 2013 - Fluefiske

Årets første sjøørrettur

Hei, Etter mange dager med kurs og foredrag om sjøørretfiske var det endelig deilig å ta seg en tur ut og prøve seg med noen kast også.

et flott sjøørret område vest for Egersund
  Jeg tok turen til Egersund sammen med to kjente fiskefjes fra Rogaland, nemlig John Olav Larsen og Henrik Thomsen. Vi rigget et par haspel og et par fluestenger slik at vi skulle få testet det meste.
en gjeng med rådyr fulgte oss ned til fiskeplassen
  Været var kjempeflott denne dagen. Det var kaldt, men klar sol og lite vind. På denne årstiden er sjøørreten faktisk mest aktiv i fint vær og midt på dagen, fordi da varmes vannet opp ørlite grann. Sjøørreten har en trivselstemperatur på rundt 10 grader, dvs at den på denne årstiden bruker de varmeste timene av døgnet for å spise.
Henrik valgte selvfølgelig hvite fluer en slik kald dag
  Vi fant raskt ut at selv om det var skikkelig fin vær var det nok i kaldeste laget under vann. Det lå nemlig is i flere av de beste fiskeplassene vi hadde valgt oss ut på forhånd. Dermed måtte vi kjøre litt rundt før vi fant åpent vann. Valget ble et nydelig område rett vest for Egersund by. Vi ble allikevel skeptiske når vanntemperaturen kun viste +1 grad!!!
fint vær men veldig kaldt i vannet
  Min erfaring med en slik sjøtemperatur er at da går sjøørreten ned dypere for å finne litt varmere vann, eller tilbake i et brakkvannsområde. Nyere forskning har nemlig vist at sjøørreten som egentlig er samme fisk som brunørreten, ikke tåler så kaldt saltholdig vann.
og krystall klart vann
  Dermed var altså forholdene ekstremt vanskelige selv om været var riktig bra for sjøørretfiske på denne årstid. Vi ville allikevel gi den en sjanse og fisket et par timer i det fine været. Og for å gjøre en lang historie kort, eller i dette tilfelle en kort historie enda kortere, vi fikk ingen fisk. Ikke et napp og ikke en følgende fisk.
selv rolig innsveiving og spinnstopp hjalp ikke John Olav til å få fisk på land
   
og ikke et napp her heller!
 
og nei Henrik, ikke godkjent.....
Uansett fikk vi kommet oss ut og luftet oss selv og utstyret, ikke verst bare det i februar. Det blir nok ikke lenge til neste tur heller, bare sjøtemperaturen stiger et par grader er vi på plass igjen.
vi satser på litt varme og litt farge på vannet neste gang
  Asgeir