Facebook ikon Instagram ikon
5. november, 2018 - Artsfiske

Art #139 Nordlig Ålebrosme (lycodes rossi)

Nordlig ålebrosme er som vi vet kun fanget en gang tidligere på stang, og det å få krysset av en slik henger meget høyt. Når jeg i tillegg fikk 2 stk på en dag har jeg nok hatt fullklaff for arten i dette området vi fisket på Finnmarkskysten. Dette er en art som kun finnes i våre nordligste fastlandsfjorder og på Svalbard, så fiskeområdet begrenser seg naturlig av den grunn. Nordlig ålebrosme er bare 1 av hele 15 arter (de fleste er ikke fanget på stang) i ålekvabbe-familien som finnes i og i nærheten av norske farvann. Det er vel unødvendig å tilføye at det var hysterisk morsomt å lande en slik drømme-art for en artsfisker.  

Nordlig ålebrosmer
Nordlig ålebrosmer
  Jeg brukte både agnede sabikihelkler som jeg kastet ut, og vanlig micro tackler rett vertikalt fra båt med glidebom i jakt på denne fisken. Begge eksemplarene ble fanget på sistnevnte, med små kroker i størrelse 16-18. Siden den nordlige ålebrosmen er ganske stor i munnen tror jeg dette var ganske tilfeldig, men begge tok agn av musling eller strandreke. Den største av de to nordlige ålebrosmene veide 21.13 gram. Noe som er en del mindre en Bjørn Florø-Larsens norgesrekord på 28,2 gram.  
Fantastisk flotte fisker
Fantastisk flotte fisker
  IMG_0868   Dette skriver Aschehougs Store Fiskebok om nordlig ålebrosme: Likheten med nettålebrosme er meget stor, men nordlig ålebrosme har færre stråler i brystfinne og også færre virvler i ryggsøylen. Sidelinjen er enkel og befinner seg i kroppens midtlinje. Hos eldre fisker er gatten om lag midt på fisken, hos yngre litt foran midten. Ungfiskene har naken hud, og først når de er 12cm lange er skjellkledningen fult utviklet. Individene har da skjell på halen og på et tungeformet felt midt på hver kroppside, mens resten av huden er naken. Yngre fisker er grågule til gulhvite med ca. 8 brede, mørke tverrbånd. Disse er nesten svarte ytterst og noe lysere i midten; det kan også være et kort, lysere bånd over nakken. Under veksten går de mørke tverrbåndene sammen over sidelinjen, og hos utvokste fisker er nedre del av kroppen nesten ensfarget gråbrun. Den lyse bunnfargen finnes da bare som hvitaktige tverrbånd på ryggfinnen og overkanten av ryggen. Totallengde opptil 31 cm.   IMG_0969   Denne ålebrosmen forekommer i nordlige og midtre deler av Barentshavet øst til Karahavet, og dessuten i kystfarvann i arktiske Canada og utenfor Alaska. Muligens finnes det en lokal bestand i Porsangerfjorden. Nordlig ålebrosme finnes på 45-365 m dyp, og ungfisker er tatt helt oppe på 9 m. I likhet med flertallet av ålebrosmer er også denne arten en bløtbunnsfisk, og den finnes oftest i vann med temperaturer under 0 C. Biologiske forhold er stort sett ukjente, men i noen individer er det påvist rester av tanglopper og børstemarker i magen. Arten har ingen økonomiske betydning i fiskeri sammenheng.   IMG_0826   Asgeir (foto Bilal Saab og Asgeir Alvestad)