Facebook ikon Instagram ikon
7. november, 2018 - Artsfiske

Art #140 Tiskjegg (Leptagonus decagonus)

Så kom vi til jubileums-art 140 og hvilken opplevelse det ble. Jeg visste godt at tiskjeggen fantes i området vi fisket helt nord i Finnmark, men ofte er slik kunnskap langt i fra gir en «fangstgaranti» på noe vis. Jeg gikk likevel «all inn» når de tre andre artene jeg manglet (tverrhalet langebarn, krokulke, nordlig ålebrosme) ble landet en etter en under den to dagers satsingen jeg hadde sammen med Bilal Saab. Selv om jeg aldri har sett fisken i levende live har jeg lest det meste som finnes av litteratur omkring den, og dermed prøvd å finne ut hvordan den skulle lures. Fiskemessig ble det egentlig ganske likt de andre nevnte artene her, bare at jeg om mulig fintunet takklene enda et hakk mot denne fisken. Det vil si at jeg fisket med både kastene sabiki og vertikalt med små glidebommer. Jeg hadde en klar formening om at du måtte ha ganske små kroker så de fleste krokene jeg etter hvert brukte var rundt 16 til 20 i størrelse. Alt ble agnet med ganske små biter/fragmenter av blåskjell og strandsnegl.  

Den berømte tiskjeggen
Den berømte tiskjeggen
  «All inn» betyr at alle stengene 2 til 4 (avhengig av forhold) ble agnet i håp om tiskjegg og spredt ned på 100-110 meter ved bunnen. Så var det bare å vente. Jeg lot agnene ligge en del lengre enn vanlig siden jeg tenkte at disse krabatene trenger litt ekstra tid til å finne og sluke det. Antagelig bruker den de lange skjeggtrådene til å smake i lang tid før den finner ut at agnet er skikkelig mat. Jeg tipper den er ganske sær i mat vegen, og at det er en av grunnene til at ingen har fanget den tidligere. Eller så er det bare ren tilfeldighet, opplysningen fra Blueye var i alle fall at tiskjegg var ganske tallrike på bunnen i området jeg fisket, og det gir jo alltid godt håp.   IMG_0461   IMG_0468   Etter bare 3 timers fiske dag nummer 2 og sånn ca midt på dagen dukket mitt største ønske for turen plutselig opp midt på sabiki heklet mitt. Den karakteristiske formen gav ingen tvil og Bilal og jeg skrek ut i havet: tiskjegg- TISKJEGG!! Utrolig men sant, den lille fisken hadde tatt en av krokene agnet med en bit av strandsnegl klokkerent. Jeg er jo til vanlig en rolig man og faktisk så ble god følelsen utover dagen bare bedre og bedre uten at jeg trengte å feire med champagne eller gjøre andre krumspring. Vi fisket noen timer til uten at vi klarte å gjenta prestasjonen med å fange en tiskjegg til, så det er litt vanskelig å si hvor sær arten egentlig er. Antagelig vil kommende ekspedisjoner til samme området vise om denne arten er lett, eller vanskelig å fange. Jeg håper i alle fall flere lykkes med det. Det er det som er best med artsfiske, vi deler erfaringer og fiskeplasser, så alle kan bli bedre og lære av hverandre! Den lille tiskjeggen som nå er blitt rikskjendis veide 4,02 gram og var 11,2 cm lang og blir da naturligvis etterhvert registrert som norgesrekord hos Villmarksliv.   IMG_0441   Dette skriver Aschehougs Store Fiskebok om tiskjegg: Det er de 8-10 lange skjeggtrådene, bortsett fra de mange mindre, under haken som har gitt denne panserulken navn; på snuten har den dessuten to små pigger. Tiskjegg er meget lik panserulke, men har tynnere kropp og betydelig smalere hode. Avstanden mellom ryggfinnene er dessuten betydelig større enn hos panserulke. Den blir opp til 21 cm lang.   IMG_0824   Tiskjegg er en hovedsakelig eurasisk kaldvannsfisk. Den er utbredt fra Newfoundland og Grønland over Norskehavet og langs den sibirske kyst til Beringshavet og Det okhotske hav. Arten er meget vanlig på 120-350m dyp, men går ned til 1475 m ved Svalbard, 600 m ved Island og 930 m vest for Grønland.  
bifangst av polarreker, var vanlig, og kongekrabbe
bifangst av polarreker, var vanlig, og kongekrabbe
  Tiskjegg lever på mudderbunn eller sandblandet mudder, og her tar den mest pelagiske krepsdyr (copepoder), men også bunnlevende tanglopper og børstemark.  
Antagelig to norgesrekorder på en dag, tiskjegg og krokulke
Antagelig to norgesrekorder på en dag, tiskjegg og krokulke
  Gytingen foregår i mai-juli, tidligst i sørvest og senest nordøst i utbredelsesområdet. Antall egg synes meget varierende (480-1750), men om dette har sammenheng med hunnenes størrelse eller med geografisk område, er ikke kjent. Eggstørrelsen er ca 2 mm. Yngelen lever pelagisk til minst 28 mm lengde. Arten har ingen økonomisk betydning i fiskerisammenheng.   Asgeir (foto Bilal Saab og Asgeir Alvestad)