Facebook ikon Instagram ikon
3. mars, 2015 - Aktiviteter / Happenings

ARTSFISKE DEN NYE FISKETRENDEN! (del 1)

Hei her kommer et tema over to innlegg som jeg har skrevet for Napp & Nytt, håper du liker det! Begynn å samle på fiskearter du også! Artsfiske eller det og samle på arter, har blitt svært en svært populær fiskeform de siste årene. Denne nye trenden i sportsfiskeverden går ganske enkelt ut på og fange så mange forskjellige arter som mulig med stang og snelle. Fiske foregår både i salt og ferskvann, og du kan selv bestemme hvilke begrensninger du setter i forhold til tid og fiskeområde. Du kan for eksempel se hvor mange arter du kan fange fra egen brygge, innenfor din kommune, fylke, eller land. Kanskje vil du være den som har fanget flest arter innenfor din familie, din vennegjeng, fiskeklubb, eller på landsbasis? Uansett hvordan du velger å sette de ytre begrensinger på ditt artsfiske vil du ha en artig utfordring som setter krav til kompetanse, teknikk, og utstyr, og som varer livet ut. Husk, det er aldri for sent å begynne. Artsfiske kan også være en fremragende måte å introdusere de minste for fiske. Da vil de raskt lære seg mye mer om hva som lever under vann, og det vil alltid være et spennende mål om å kunne fange en ny art.  

blåkjeften finne du på dypt vann Bjørn Florø-Larsen
 
stor havnål er en sjelden fisk å få på stang, men det er mulig med rette metoden Asgeir Alvestad
  Når du starter artsfiske er det hele ganske enkelt. Gå ut og fisk, og fisk mest mulig variert. Du vil snart finne ut at det vil lønne seg og bruke agn av forskjellige typer. Det er nemlig ganske få fiskearter som biter på metallsluker, spinnere, wobblere, og fluer. Selvfølgelig vil du få de mest vanlige artene på tradisjonelt spinnfiske. Abbor, gjedde, gjørs, torsk, sei, lyr, makrell, med flere vil være lette å fange, men når du har fått dem krysset av på listen er det på tide å finne frem mer utspekulerte metoder for å fange de mer sære artene. Det som er fint, er at alle fiskene må ha mat, og bortsett fra noen få som bare spiser plankton, kan en garantert finne frem og fiske med agn som alle disse fiskene liker.  
gjedden er vår største ferskvannsfisk å burde være grei å få krysset av Asgeir Alvestad
 
torsken bør være grei å få krysset av for alle og en fin start Asgeir Alvestad
  Bli kjent med de artene du ønsker å fange. For å bli en god artsfisker må du lære deg noe om de aktuelle artene du søker. Du må «lese deg opp» på hva de spiser, hvor de lever, og når på døgnet, eller hvilken årstid de er lettest å fange. Det finnes en rekke god litratur om de vanligste artene våre som kan være lurt å lese, men når du skal prøve deg på de mer sjeldne artene må du nok ty til internett, eller aller helst andre artsfiskere som etter hvert har fått erfaring fra å fiske på de aktuelle artene. Lokale yrkes og fritidsfiskere kan også være til god hjelp for og lokalisere arter i ditt nærområde. Første bud er altså å finne ut hvor artene finnes, og du vil helt sikkert bli overrasket over hvor mange forskjellige arter som finnes i ditt nærområde. Det gjelder å tenke nytt og fiske på andre steder enn det du vanligvis gjør. Mange arter er også nattaktive, det vil si at du må fiske om natten når det er mørkt. Det finnes også noen arter som du nesten bare kan komme i kontakt med på spesielle årstider. Det kan for eksempel være varmtvannsfisker som kommer hit om sommeren, eller andre arter som søker til spesielle områder under gyte- eller næringsvandring. Da gjelder det selvfølgelig for deg som fisker å være «på hugget» og fiske når det er størst sjanse for å fange dem.  
gapeflyndren er bare en av våre mange flyndrearter Irvin Kilde
 
småflekket rødhai kan være kinkig å finne, men er bare en av flere haiarter Asgeir Alvestad
  Tilpass teknikk og utstyr etter artene du søker Du må også være flink til å tilpasse fiske og utstyr til de artene du søker. Noen arter blir bare et gram eller to store, mens andre kan bli titalls kilo eller mer. Når du fisker de små artene i fersk eller saltvann må du finne frem de minste krokene og agn som du nesten ikke kan se med det blotte øye. Dette kalles microfiske, og er nesten en egen sport innenfor artsfiske. Microfiske foregår gjerne på grunt vann under brygger eller på sandstrender hvor mange av småartene våre trives. Du bruker nesten alltid øynene og «kikkfisker» slik at du får plassert agnet like foran munnen til fisken. For en artsfisker er det ofte like gøy å fange en liten som en stor fisk, bare den ikke er krysset av på artslisten tidligere. Du vil også etter hvert oppdage at det er en fordel å beherske flere typer fisketeknikker. Hvis du er av den allsidige typen behersker spinnfiske, fluefiske, trollingfiske, meite, isfiske, og havfiske vil du lettere komme i kontakt med alle de forskjellige artene. Er du ikke av den allsidige typen, vil artsfiske være en god unnskyldning til å ta opp flere nye teknikker, og lære seg nye fiskemetoder.  
fløyfisken er vakker og må fiskes målrettet etter på sjøen Bjørn Florø-Larsen
 
morten er en av de vanligste ferskvannsfisken vi har Bjørn Florø-Larsen
  I morgen fortsetter artikkelen, og vi ser på nattfisk, selve artslisten, og litt om selve fiskeutstyret!   Asgeir (foto: Bjørn Florø-Larsen, Irvin Kilde, Asgeir Alvestad