Facebook ikon Instagram ikon
4. mars, 2015 - Aktiviteter / Happenings

ARTSFISKE DEN NYE FISKETRENDEN! (del 2)

Så var det del 2 om artsfiske: Bli venn med natten. Nattfiske er det som har revolusjonert artsfiske mest. Mange fiskearter er nemlig nattaktive, det vil si at de søker mest mat når det er mørkt. Det vil si at på et eller annet tidspunkt bør du ut og fiske etter at solen er gått ned. Vanligvis bruker man en sterk hodelykt og lyser ned i vannet for å finne fiskene. Denne letingen foregår på grundt vann slik at lysstrålen når bunnen, og du kan se fiskene. Lyset har kun den funksjon at det hjelper deg til å se i mørket, når fisken er funnet lønner det seg og skru ned styrken eller vende bort de sterkeste lysstrålene slik at du ikke skremmer fisken før du begynner å fiske på den. Du er vanligvis avhengig av en helt stille overflate for at du skal kunne se igjennom overflaten og ned i vannet, med små krusninger eller bølger mister du raskt sikten. Noen kloke hoder har funnet opp tungevinduet. Det er et slags vindu med høye karmer og pleksiglass som legges på vannet slik at du får en blank flate du kan lyse og se igjennom omtrent som en vannkikkert.  

dvergmallen fiskes om natten som mange andre arter Asgeir Alvestad
 
et vindu og hodelykt kan være et godt hjelpemiddel for å finne fisken om natten Asgeir Alvestad
 
havmusa fiskes også om natten, men på litt dypere vann Asgeir Alvestad
  Lag din egen artsliste. Når du fanger en ny art er det veldig lurt å føre en god liste. Den bør inneholde artens navn og du kan godt legge dem i alfabetisk rekkefølge. Du bør også ha fangstdato, sted og gjerne lengde og vekt. På den måten kan du jo også ha som mål å øke de personlige rekordene pr. art etter hvert som tiden går. Ta alltid minst et godt bilde (helst flere) av fisken du har fanget før du slipper den tilbake, eller tar livet av den. Lagre bildene i en mappe sammen med artslisten slik at du har et godt bevis.  Det finnes nemlig en god del arter som er svært like og som kan være ganske vanskelige å skille. På noen få arter som for eksempel kutlinger kan det faktisk være det aller beste og fotografere disse i levende live under vann i en liten glassbeholder for og få med alle finner og særtegn for å kunne artsbestemme dem helt nøyaktig.  
skolesten finnes nok ikke på veldig mange artslister enda Bjørn Florø-Larsen
 
lagesilda er en vrien ferskvannsfisk å få krysset av på listen
 
en brasme fra Østfold Asgeir Alvestad
 
svarthåen er en av våre små haier Asgeir Alvestad
  Fiskeutstyr Når det kommer til fiskeutstyr kan du på lang vei bruke det vanlige utstyret du har. Du må nok imidlertid regne med at du trenger litt flere utrusninger siden fiske er så variert. Siden veldig mye av fiske foregår med agn er det kanskje aller viktigst å gå ned i snøretykkelse og krokstørrelse i forhold til agnet og fiskene du søker. Dette er imidlertid ting du snart finner ut av etter hvert, og det trenger ikke umiddelbart å bli veldig dyrt hvis du bruker fantasien din og er god til å tilpasse teknikk og utstyr til de fiskene du søker. Uansett om du er en feriefisker eller aktiv sportsfisker kan artsfiske virkelig gi hobbyen din en ny og artig vri du garantert kommer til å like. Det aller viktigste er å komme i gang så tar du resten etter hvert som det passer inn i ditt vanlige fiske. Ps artsfiske kan være veldig vanedannende, og kan vare livet ut!  
varier krokstørrelsen etter de artene du fisker etter
 
kystringbuken finner du under tangblader nær land Asgeir Alvestad
 
selv små fisk (hvitfinnet steinulke) gir store gleder for en artsfisker Asgeir Alvestad
  Asgeir (foto: Bjørn Florø-Larsen, Irvin Kilde, Asgeir Alvestad)