Facebook ikon Instagram ikon
4. mai, 2013 - Tips, triks og teknikker

Auda, krok i fingeren!!

Hei I dag kommer jeg inn på en litt kjedelig side ved fisking, det vil si at det er jo litt spennende og antagelig litt vondt også. Det handler nemlig om å få kroken satt fast der den ikke skal sitte, i gjennom eget skinn…. For det først vil jeg si at du nesten før eller siden kommer oppi dette problemet, og da er det jo ganske greit å vite litt om hva du bør gjøre.

disse fingrene bærer preg av hundrevis av krokspisser
  Selv har jeg sikkert satt kroken fast i eget skinn flere hundre ganger, og da for det meste i fingrer og hender. Stort sett bryr jeg meg ikke om det, og det er sikkert derfor fingrene mine ser ut som de gjør, ganske herjet…   men er en med på leken, må en tåle steken!
spesielt slike wobblere med to treblekroker på hver har en tendens til å sette seg fast i fingrene når fiskene spreller
  Jeg har også hatt et par litt verre hendelse hvor to 12/0 gummimarker satt igjennom hånden og jeg løp over på andre siden for å hente en kniv, dessverre var fortommen for kort og det ble bråstopp halvveis og jeg ”hang” langflat etter de to krokene som satt i gjennom. Under fluefiske i Cuba fikk jeg også en diger 2/0 krok fra en Popper igjennom underarmen under kast. Det smalt skikkelig og kroken satt så dypt at det var skikkelig mye søl før den fant veien ut igjen.
det er spesielt mothakeren under krokspissen som gjør det problematisk å få ut kroken igjen
  Uansett går det veldig bra så lenge du holder kroken borte fra øynene. Som du helt sikkert skjønner er det aller verste stedet å få en krok, og jeg har ikke lyst og nevne de (heldigvis få ) tilfellene jeg har hørt om når det kommer til ”krok fast i øye”. Det har altså skjedd flere ganger, og jeg er alltid påpasselig med å ha på briller (polaroid) når jeg fisker aktivt. I tillegg til slike polaroid briller er en billig forsikring mot å få krok i øyet, er de jo også geniale fordi de fjerner mesteparten av glansen oppå vannet. Da vil du lettere se fisk og fiskeplassen. For å unngå ”vaskebjørn looken” går det jo an å ta av brillene når du forflytter deg, eller tar en pause i fiske.
en slik tang som dette fra Berkley er mer en kjekt å ha. Klippe kroker, åpne splittringer og løsne kroker fra fiskekjeften
  Husk også alltid å ha med en tang. Ha gjerne en kombitang med litt nebb som du kan ta ut kroker fra fisk (og deg selv) og en avbiter på. Det å kunne klippe av kroken bak mothakeren etter at den er kommet ut er helt avgjørende for å få løst problemet nesten smertefritt. Jeg har tatt med to filmer her som kan være artige å få med seg. Den første er fra ”bli en bedre sportsfisker filmen” som Torunn og jeg spilte inn for noen år siden. Under fiske etter Lyr og Sei falt loddet til Torunn ned i båten og tyngden av det gjorde sitt til at kroken hun holdt på og agne ble trykket inn i fingren. En typisk situasjon hvor dette fort kan skje. Her er den episoden; http://www.youtube.com/watch?v=JgeP-vzhafg&feature=share&list=PLE916A1CA6180456A Neste filmsnutt er litt for viderekommende, men viser veldig godt hva du bør gjøre og ikke minst hva du ikke bør gjøre! En ”frivillig” fra totalfisherman .com setter fast tre kroker i underarmen og viser tre gode (og mindre gode)  teknikker for å få dem ut igjen. Velbekomme….. http://youtu.be/zgfpsupmu98 Til slutt vil jeg påpeke at hvis kroken sitter skikkelig fast og du er usikker på konsekvensene, er det aller tryggest å ta kontakt med lege. Profesjonell hjelp er som regel best!
når krokspissen er innenfor huden er det som regel best å stikke spissen ut, og klippe kroken bak mothakeren, og tre den tilbake samme vei som den kom inn
  Asgeir