Facebook ikon Instagram ikon
26. juni, 2017 - Båt og havfiske

Berkley Fire-Line siden 1996 (slitasjetest)

Visste du hvorfor Fire Line er den mest populære og den mest solgte superline/mulitfilament de siste 20.årene? Ikke?  Kanskje denne lille testen på filmen under forklare hvorfor. Fire Line har nemlig en langt større slitasjestyrke enn de fleste andre superliner. Ta en titt her:   https://www.youtube.com/watch?v=1KRKHgQHmBI&t=26s   Mange tenker nok mest på bruddstyrke når de velger superliner, og det er jo ganske naturlig når fibrene er mange ganger sterkere enn vanlig sene/mono og det fokuseres mye på det. Bruddstyrken er viktig, men faktum er at alle superliner i markedet er mer enn sterke nok til å få opp den største fisk. Du får nemlig ikke lagt mange kilos press med en fiskestang, og så lenge fisken er under overflaten har den nesten likevekt med vannet. Fisken vil naturlig nok gi ulikt press under fighten men har du riktig innstilt brems skal du i prinsippet altså sjelden eller aldri slite av snøret hvis du gjør ting riktig. Som eksempel kan jeg nevne at håkjerringen jeg fikk på 1.100kg ble tatt på 0,39mm Fire Line som tåler 27kg. Med en vanlig ørret stang klarer du for eksempel bare å legge noen få kilos press hvis du drar til det knaker i stanga. Bruddstyrken er altså ikke så viktig som mange tror og du drar lett fisk som veier mange ganger så mye som linens bruddstyrke. Presset/vekten du kan sette på enden av snøret kan du for eksempel måle med å ha en vekt i enden på linen, og få noen til å lese det av mens du spenner opp stangen.  

slitasjen er minst like viktig som bruddstyrken på linen
slitasjen er minst like viktig som bruddstyrken på linen
 
Berkley Fire Line
Berkley Fire Line
  Slitasjestyrken er minst like viktig som bruddstyrken på en line. Spesielt gjelder dette superliner fordi vi oftest her går langt ned i dimensjon i forhold til vanlig sene/mono. Slitasjestyrke har mye med tykkelsen å gjøre. Det er fordi at jo tykkere linen er, jo mer må til for å slite den ned slik at den svekkes og sliter av. Tenk deg at det tar lengre tid å sage over en tykk gren i forhold til en tynn gren. Selve fibrene har høy bruddstyrke men tåler svært lite ytre påkjenninger, derfor har de forskjellige produsenten i tillegg  tilsatt forskjellige typer coatinger for å beskytter fibrene i linen. Det kan være teflon, nylon eller annet som «smeltes» inn og rundt fibrene. Det er her Berkley og Fire-Line har funnet en unik produksjons prosess. På fabrikken i Spirit Lake i USA går FireLinen gjennom hele 6. behandlinger for å få det ønskede resultat. Dermed får den en unik «innsmeltnigs-prosess» som gjør at linen blir ekstra slitasjesterk selv etter lang tids bruk. Etter en tids bruk vil du nok se at linen slites ned og blir mer lodden. Det er helt naturlig, og de første meterne bør uansett byttes ut med jevne mellomrom. Et godt tips er også å bruke en liten fortom av fluorocarbon eller sene den siste biten frem til lokkemidlet. Har du veldig problem med at linen fliser seg raskt, bør du sjekke stang-ringene for skader, eller gå litt opp i dimensjon. Berkley FireLine vil altså uansett være det beste valget for å unngå slike problemer.  
Berkley Fire Line finnes i flere farger, de mest populære er crystal, flame green og smoke
Berkley Fire Line finnes i flere farger, de mest populære er crystal, flame green og smoke
  Den enkle sandpapirtesten på filmen viser litt om hvordan linene oppfører seg når de blir utsatt for  mye bruk. Linene slites når det fiskes og kastes gjentatte ganger gjennom ringene på stangen, og på snørefører og spolekant på snellen. Dette skjer i enda større grad hvis du kommer borti bunnen, båtriper, fisketenner, vegetasjon eller andre snører. Slitasje er ikke til å unngå, men da gjelder det å velge en superline som holder og varer lenge. På dette området er altså Fire Line enestående og antageligvis derfor så mange velger akkurat den linen på snellene. FireLine har også en overflate som gjør at den ikke skjærer seg så lett ned i linen under på spolen. Den legger seg altså finere oppå hverandre og gir derfor mindre problemer under aktivt fiske.  
Berkley Fireline er mitt førstevalg på havfiske og alt sjøfiske fra båt og land
Berkley Fireline er mitt førstevalg på havfiske og alt sjøfiske fra båt og land
 
FireLine øker også følsomheten og du kaster lengre når du fisker i ferskvann etter ørret, gjedde, røye eller abbor
FireLine øker også følsomheten og du kaster lengre når du fisker i ferskvann etter ørret, gjedde, røye eller abbor
  På testen har jeg brukt en lang rekke liner for å sammenligne. Jeg har kjøpt alle superliner som var tilgjengelige i to av landets største forhandlere, deriblant mange av våre egne superliner i tillegg til Berkley FireLine. Vi er ikke ute etter å fokusere på hvem og hva de andre linene står for, men fokuserer her altså utelukkende på FireLine og dens unike slitasjestyrke. For ordens skyld går vi ikke ut med navn på de andre linene, hverken eksternt eller interne. Lurer du på forskjellen på slitasjestyrken anbefaler jeg deg å teste dette hjemme selv. Bruk en oval eller rund plankebit og fest fint vannslipepapir (700-800) på den. Fest et lodd i enden og tell hvor mange ganger linen kan dras over før den ryker. Husk at det er viktig å ha samme vinkel på linen, lik vekt, og at linene er i samme dimensjon.  
Så enkelt kan du lage din egen slitasjetest, vannslipepapir, stiftemaskin, tvinge og et utvalg liner
Så enkelt kan du lage din egen slitasjetest, vannslipepapir, stiftemaskin, vekt, tvinge og et utvalg liner
  Husk også at det å fiske med superliner gjør at du kaster lengre, kroker bedre, mister færre lokkemidler,  den har også langt større følsomhet en tradisjonelle sene. Du får dermed også en langt artigere fight fordi superliner er sterkere og ikke har noen strekk/tøyelighet. Husk bare å still bremsen riktig og bruk stangen aktivt når du kjøre fisken. Skitt fiske! Asgeir