Facebook ikon Instagram ikon
12. april, 2017 - Ferskvannsfiske

Bombarda, Carolina og Texas style (og en litt ny sjøørretvri)!

Hei, nærmest som en oppfølging fra innlegget om den nye trenden hvor det nå brukes mer og mer myke lokkemidler etter sjøørreten, deler jeg i dag litt ekstra stoff om hvordan du kan bruke dem. Den vanligste metodene er at du har en kastevekt i form av lodd eller dupp. Det vi kaller bombarda, caroline eller texas metodene er absolutt mest brukt. Alle disse metodene er det selvfølgelig mulig å modernisere eller tilpasse på en slik måte at det passer området og måten du liker å fisker på. Jeg pratet i dag med Trond Mossmann på Lyngdal Jakt og Fiskesenter som etterhvert er blitt en svært erfaren sjøørretfisker og vært en av pionerene i Norge på softbait fiske etter nettopp sjøørret. Trond forteller at forholdene han fisker på i Lindesnes og Lista området har gjort at han har justert og finpusset disse metoden slik at det har gitt langt bedre resultater enn han hadde håpet på. Det er nå svært sjelden Trond kommer hjem uten å ha landet en eller flere sjøørreter på den «nye metoden». Det aller hyggeligste er at Trond gjerne viser bort metoden til alle som spør. Slik forklarer Trond hvordan han har knekt sjøørretkoden på hjemmebane.  

Trond Mossemann finner du i fiskeavdelingen i Lyngdal sentrum
Trond Mossmann finner du i fiskeavdelingen i Lyngdal sentrum
  Her nede er det et flatt og langgrunt terreng. Det betyr at de flate områdene ofte har mange badekar (fordypninger) og disse går de aller fleste fiskerne rett forbi, og det er jo fint for meg sier han  med et glimt i øyet. Badekarene eller fordypningene ser du vanligvis ved at vannet er litt mørkere. Der samles ofte en eller flere sjøørreter for å jakte eller stå litt mer i skjul enn på den ellers så langgrunne sand og gruspartiene sier han. Badekarene har ofte også mer byttedyr enn flatene rundt og det er nok også derfor sjøørreten står her. Når natten faller på går også en god del sjøørret helt inn i brenningene der hvor bølgene slår mot stranden. Det er kanskje bare noen desimeter dypt der hvor bølgene brekker, men her våger altså sjøørreten seg inn i ly av mørket for å plukke mengder med godbiter som naturlig samles i strømningene der.  
omtrent slik ville Trond rigge opp
omtrent slik ville Trond rigge opp
  Problemet har hele tiden vært å fiske av badekar og brenningene på en effektiv måte sier Trond. Derfor begynte jeg å fiske og eksperimentere med Berkley Gulp og andre gummi imitasjoner. Jeg trengte noe som var lett som nærmest svevde med strøm og bølger og som samtidig så ut som mat. I stedet for å bruke dupp eller tyngre lodd festet jeg et par små splitt hagl som kastevekt. Jeg trenger vanligvis ikke å kaste mer enn 5-20 meter og bruker svært lett utstyr (nærmest ultralett) med tynn multifilament. Selve fortomen er av fluorocarbon og på en enkeltkrok fester jeg selve lokkemiddelet. Favorittene er Gulp topbis, børstemark og forskjellige myke fiske imitasjoner av gummi eller silikon. Jeg trer dem ofte litt skjevt slik at de får litt interessant gange. Jeg kaster det lette og myke lokkemidlet i badekaret eller i brenningene og lar strømmeninger og bølgene lage bevegelsene. Jeg passer på å holde god kontakt og holde snøret stramt og tar inn veldig sakte med mange og lange spinnstopp. Er det en ørret på det aktuelle stedet vil den vanligvis vise interesse og ta det forholdsvis lette bytte jeg har i enden av linen. På denne måten har jeg altså funnet en metode som fisker ekstremt bra her i området, og jeg er sikker på at det fungerer de fleste plasser avslutter Trond. Da er det vel bare å teste metoden tenker jeg? For deg som trenger lengre kastelengde og for deg som enda ikke har fått med deg fullt og helt de mest vanlige metodene, følger de i innlegget under her. Så er det bare å komme seg ut å finjustere fiske etter fiskeplassen du pleier å fiske mest!  
en av de siste ørreten som falt for Tronds triks
en av de siste ørreten som falt for Tronds triks
  Bombarda, Carolina og Texas metodene Bombarda, Carolina og Texas metodene er alle gode måter å presentere lokkemidlene på, hva som fungerer best er altså avhengig av mange forhold. Som vanlig er det øving og prøving som gjør deg til mester. Jeg anbefaler at du rigger opp alle tre og ser hva som fisker best på din fiskeplass, enten du fisker sjøørret i sjøen eller vanlig ørret på fjellet. Du kan selvfølgelig også bruke metodene til de fleste andre fiskeslag også.       Bombardafiske Bombarda er en moderne type kasteduppsom finnes i flere vekter og synkegrader. Den største fordelen framfor de tradisjonelle kasteduppene er at disse duppene går som dartpiler i lufta, og du kaster svært langt med dem, samtidig som du kan fiske på forskjellige dyp. De har som regel også en utforming og en farge slik at de er mindre synlige for fisken. Ofte er de flytende bombardaene hvite for å gå i ett med himmelen. De intermediate er klare, og de synkende mørke for å gå i ett med dypet. I tillegg er snøret fritt gjennomgående slik at nappene kjennes direkte i stangtuppen, og de er forholdsvis raske å bytte. Med en bombardadupp kan du drive et bevegelig fiske med agn, kunstig agn, fluer og lette sluker i alle vannlag. En lengre stang kan være å foretrekke, gjerne fra 10–12 fot. Da kan du ha lang avstand fra duppen til lokkemiddelet. Du får bedre bevegelse og reduserer faren for å skremme sky fisk. Ps; husk at du også kan bruke bombarda duppen i enden av snøret og ha for eksempel opphengere som fluer. Dette er en god fiskemetode etter ørret og laks.  
øverst; bombarda med flue på enden. Nederst; bombarda i enden og fluer som opphengere
    Carolina style Har du ikke bombardadupp tilgjengelig, men ønsker å fiske på dypere vann, kan du lett bruke et lite, ovalt blylodd eller en sildesluk som kastevekt. Med en fortom som nesten er like lang som stanga vil et lett lokkemiddel danse ganske fritt og uanfektet bak. Spesielt effektivt kan denne metoden være hvis du har en slett bunn og et agn som flyter litt opp fra bunnen. Da kan loddet slepes og med jevne mellomrom legges stille på bunnen for at fisken skal få tid til å ta. Et effektivt fiske på denne måten kan være med børstemark etter sjøørret, piggvar osv.    
øverst; Carolina metoden. nederst; Texas metoden
  Texas style Med Texas style menes at loddet ligger helt nede mot lokkemiddelet (med hatten på). Da fiskes agnet omtrent som med et fast jigghode, men her har loddet et hull slik at det glir fritt på lina i området helt nede ved agnet. Dette gjør kastingen enklere også selv med korte stenger. Agnet får ikke en slik fri og lokkende gange, men med en aktiv stangtupp vil det ikke være noe problem å fange fisk som er på hogget.  
lokkemidler som duger, bruk fantasien!
    Her ser du også et par filmer slik at kan se metodene i bruk. Som du vil se på filmene brukes det spesielle kroker for å få krokspissen gjemt inni dem. På den måten kan du fiske dem helt på bunnen og gjennom vegetasjon uten at de setter seg fast. Disse kroken kan være vanskelig å finne i Norge, men kan bestilles i fra utlandet.   http://youtu.be/0sqgZaQWM-w   https://www.youtube.com/watch?v=yKt9BMfK85k   http://youtu.be/cx4NsLFp8GI   https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=tHmIENJI4is   Sportsfiskehilsen Asgeir