Facebook ikon Instagram ikon
1. juni, 2018 - Båt og havfiske

Brosme (og dypvannsfisk) på grillen

Denne sommerdagen hadde jeg store planer om å komme meg på dypet,  skikkelig dypt utenfor Lillesand. Kompasset ble stilt ut der hvor det er drøye 400 meter dypt, og turen ut gikk perfekt.  I det jeg slapp ned snøret for første gang kom dessverre vinden, og de hvite toppene på bølgene viste at dette ville ikke gå bra særlig lenge. I tillegg til økende vinden gjorde den sterke strømmen det nærmest  håpløst å fiske der ute. Like snart som snøret kom ut var det på vei opp igjen.     På vei inn var det allikevel innimellom så pass rolig at jeg fikk ned snøret på 150 meters dyp en gang. Der tok det ikke lange tiden før en 5kg brosme tok det store makrellagnet, og havnet i båten. 10 minutter senere begynte det igjen å blåse såpass at jeg også her måtte trekke inn årene og sette kursen mot land. Dypvannsturen var altså ingen suksess denne gangen, men med en 5 kg brosme kunne jeg i alle fall fyre opp grillen og lage en middag for familie og gjester. Her er noen tips til god dypvannsfisk (brosme, lange, steinbit, kveite, breiflabb) på grillen i sommer:       Det første en gjør er å skjære skinn og ben frie filer i passe store porsjonsstykker. Du kan selvfølgelig kjøpe fersk fisk hos fiskehandleren og gjøre det samme. Litt avhengig av fisketype pleier jeg å krydre fisken med fiskekrydder, salt og pepper i forkant. Fisk som har mye smak (for eksempel steinbit, kveite og breiflabb) krydrer jeg lite, mens de med lite smak (for eksempel lange og brosme) krydrer jeg mer. Jeg bruker også sitron og olivenolje med sitron (hvis du finner det), det gjør fisken friskere og mer sommeraktig i smaken for å si det sånn. Ta gjerne hele sitronskiver og litt finhakket sjalottløk samt persille på toppen også. Husk også å bruke rist eller form med hull i som du smører godt, på den måten får du smak i fra grillen i selve fisken (hvis ikke kan du like godt bake den i ovnen).     Som tilbehør lager jeg en tilsvarende stor form med opphakket vårløk og purre. Frisk asparges og andre lettgrillede grønnsaker er bare å tilsette etter egen smak. Bruk rikelig med salt og pepper og mye smør. Dette blir nemlig også en god saus når grønnsakene bobler i den tette formen i smør. Grill gjerne større grønnsaker som paprika og squash direkte på grillen og legg på toppen til slutt.       Det hele trenger en halvtime på grllen med lokket på, dette avhenger selvfølgelig av hvor varm den er. Som tilbehør er det perfekt med årets første nypoteter og gulerøtter, samt en god vin, eller alkoholfrie varianter. God selvfanget middag! Asgeir