Facebook ikon Instagram ikon
14. august, 2012 - Båt og havfiske

Brosme og Langefiske fra Statoils Heidrun plattform

Hei Som dere har lest noen ganger nå, var vi offshore og fisket på dypet. Fokuset vårt var på Ueren, men de store forekomstene av Lange og Brosme gjordet fisket vanskelig. Det vil si at vi hadde det luksusproblemet at Langene og Brosmene var så bitevillige at annen fisk nesten ikke fikk sjanse til å ta agnet før en av disse to artene allerede hadde gapet over! Når jeg i ettertid ser hvor fantastisk bra Lange og Brosmefiske var der ut skulle jeg gjerne ha fokusert mer på det, og satset på å få de skikkelig store eksemplarene. Vi var faktisk mest konsentrert på å unngå å få dem, for å fiske på stor Ueren som også befant seg der. Allikevel landet vi mange Brosmer opp til 10kg og enda flere langer opp til 20kg klassen. Hva hadde skjedd hvis vi hadde sluppet ned noen kjempe agn og satset spesielt på disse artene, en kan bare spekulere….

bar noen av de store..
Her kommer noen gode tips til dere som skal fiske målrettet etter Brosme. Lange og utstyrstips kommer om et par dager… Brosmefisketips: Brosmen holder seg nesten alltid tett på eller ved bunnen, den er ikke særlig mobil opp i vannlagene men det kan forekomme. Derfor er det aller viktigste tipset å fiske på bunnen. Et slepetakkel etter en bom med en eller flere kroker er veldig bra. Da presenterer du agnet nede på bunnen. Metall bommen fungerer slik at slepet henger på siden av opphengere og hovedsnøre på vei ned, da unngår du at det vikler seg inn i det. På bunnen blir kroken ført med strømmen slik at fisken først kommer til agnet før resten av takkelet, ganske genialt.    

En pilk hvor du agner treblekroken fungerer også vanligvis bra på Brosme. Du kan også bruke en pilk og ha et slep med krok hengene under den, men da kan du altså risikere at det henger
seg opp i hovedlinen på vei ned. Dunk pilken i bunnen slik at du lokker Brosmen til agnet.
 
 
Som agn fungerer fet fisk best. Makrell, sild og laks er gode saker. Det kan imidlertid være lurt å kombinere disse agnene med noe som henger ekstra bra på kroken slik at agnet ikke faller av når du dunker lodd/pilk i bunnen. Brosma har også en tendens til å rive og dra agnet av kroken. Ekstra solid tilleggsagn kan være rå bacon eller seifiè. Bruk elastisk agnstrikk i tillegg.

takklene er ferdig agnet og klar til bruk
Farger som hvitt og gult selvlysende gir god kontrast mot bunnen, og gjør at Brosmen finner agnet lettere.  
et knippe brosmer fra plattform
Fortsettelse følger altså om et par dager… Asgeir