Facebook ikon Instagram ikon
7. september, 2017 - Aktiviteter / Happenings

Brutalt tunfisk-napp i Rogaland!!

Da tikker det (ikke overraskende) inn de første meldingene fra sportsfiskere som har vært i kontakt med makrellstørjene på stang utenfor kysten vår. Du vet kanskje at det i utgangspunktet kun er en ringnot båt (ms bluefin) som har lov til å fange denne fisken i Norge, pluss at det forekommer bifangst utover høsten. Oftest er dette andre ringnotbåter som kaster etter makrell, sei eller sild som får noen slenger av disse gigantfiskene i nota. Vi har til og med sett at de store fiskene har brutt seg inn i oppdrettsanlegg! Nå har altså makrellstørjene bitt på krokene til fritidsfiskerne også……  

Northern bluefin tuna (Thunnus thynnus) in Atlantic waters, St. Margarets Bay, Nova Scotia, Canada.
Foto: Gilbert Van Ryckevorsel
  Det at flere sports-og fritidsfiskere med stang og snelle nå kommer i nærkontakt med ekspresstogene av noen fisk er nok bare en naturlig utvikling som skjer når bestanden øker. Dette «problemet» kommer helt sikkert til å øke i takt med mengden fisk som når våre farvann. Jeg har selv hørt om flere episoder de to siste årene, og denne helgen var det nok en troverdig opplevelse som ble delt til meg av en fisker i Rogaland. Sportsfiskeren vil av personlige grunner ikke gå ut i mediene med fullt navn og sted fangsten ble gjort. Jeg har imidlertid selv pratet med ham flere ganger og det er ingen som helst tvil om at denne mannen har vært i nærkontakt med makrellstørje/blåfinnet tunfisk sist helg! Personen forteller at han var ute for å pilket lyr, noe han ofte gjør på denne årstiden. Han rigget som vanlig sitt 50lbs havfiskeutstyr med en gummimark, og en 750g pilk i enden av snøret. Etter et par timer på sjøen merker han et alvorlig kraftig rykk i stangen når han er på veg opp med snøret. Noe digert hadde tatt pilken og kampen var i gang. Fisken gjorde store, lange og tunge utras, og ville bare ikke gi seg. Etter en stund skjønte han at det kanskje var noe annet enn drømmekveita som hadde tatt pilken. Hva skulle han gjøre? Fiskeren kjørte så hardt han kunne, og la så mye press som var mulig på utstyret han hadde i hendene. Hverken fisken eller det 0,50mm multifilament og 1,2mm monoen ville gi seg, og hele båten begynte å bevege seg etter fisken. Krokfestet holdt fortsatt, og det endte med at han og båten ble dradd 6 nautiske mil til havs! Etter omlag tre timers kamp kom endelig fisken så nær båten at han kunne skimte den enorme konturene, fargene og den karakteristiske halen. Så skjedde det fatale, snøre gikk fast i propell og giver til ekkoloddet. Snøret ble dermed revet brått av og fisken forsvant ned i dypet. Den anonyme fiskeren sier videre at om vi hadde vært to om bord kunne vi nok ha fått løsnet og frigjort fisken. Alene var jeg nesten hjelpeløs i en slik situasjon med utstyr jeg hadde til rådighet. Ja jeg hadde i alle fall min livs fiske opplevelse, hvis noe tror meg da? Jeg var i alle fall såpass klar i hodet etter kampen at jeg tok bilde av sporingen på GPSen. Så det fotoet blir som et lite minne. Jeg kan også bekrefte at det ble sett størje i dette området ved flere anledninger i fjor. Vi kan imidlertid ikke la være å fiske av den grunn, sier en sliten og støl fisker!  
foto:
bilde: National Geographic Channel
  Litt av en opplevelse sier jeg! Er det andre som har opplevd noe liknende nærkontakt med makrellstørjen de siste årene? Hadde vært hyggelig om du delte denne opplevelsene med meg, eller på facebooksiden «Tunfisk Norge».   Asgeir