Facebook ikon Instagram ikon
29. juli, 2013 - Artsfiske

Dagens fisk, en fjesing

Hei, For dere som fisker mye om sommeren vil dere sikkert komme borti denne spennende, og litt skumle fisken. Fjesingen liker seg nemlig veldig godt på sandbunn fra 5-20 meters dyp.

pass på piggene
  Den er altså en varmtvannsfisk som trekker inn på grunna om sommeren. Du lett kan fiske fra land eller båt, utenfor typiske badeplasser eller andre steder med sandbunn. Den forekommer også på grus eller sølebunn, og blir sjelden over 50cm lang.
en ganske flott og fargerik fisk
  Fjesingen er en av de få giftige norske fisker. Giften sitter i en pigg på gjellelokket samt i de to første piggstrålene i første ryggfinne. Giftens styrke kan en godt sammenligne med et hoggormbitt, det vil si at skulle du være så uheldig bør lege kontaktes for å være på den sikre siden. Av førstehjelp kan det anbefales og ha stikkstedet i så varmt vann du klarer. Bortsett fra at du selvfølgelig må være vaktsom og passe deg for piggene, er fjesingen vel verdt og ta vare på som matfisk. Flere plasser i Europa er den nemlig en ettertraktet matfisk. Jeg pleier å ta livet av fisken med og dunke den i hodet, så skjærer jeg fileer av begge sidene. Disse fileene for eksempel stekes i pannen, og smaker altså utsøkt.
pass på og ta livet av fisken før du renser den
  Fjesingen spiser andre små fisk og byttedyr, og ligger enten i bakhold og angriper, eller går pelagisk på jakt. Jeg bruker for det meste agn for og fiske etter dem. Små fileer av makrell, reker eller innmaten av blåskjell fungerer bra. Ha gjerne et takkel hvor du har et agn på bunnen og et en halvmeter over. Fisk fra rolig drivende båt slik at du fisker effektivt over et større område.
skjær fileer av begge sidene og stek i panne
  Fisker du fra land så kaster du agnet ut og lar det ligge noen minutter før du løfter det og legger det ned på nytt noen meter nærmere. Slik fisker du deg effektivt innover meter for meter. Ja og så ble det jo en art til, fanget i Lillesand………. Asgeir