Facebook ikon Instagram ikon
13. juli, 2017 - fisketips

De beste sommertipsene for sjøørretfiskeren

Hei, Da er vi endelig kommet til den tiden av året hvor vi kan fiske i shorts og t-skjorte. Når det kommer til selve sjøørretfiske kan denne varme perioden imidlertid by på noen nye utfordringer som må løses for å få ørreten i sjøen til å bite. Sjøørretfiske generelt handler om,  som jeg har skrevet om mange ganger før, om å knekke koder og gjøre flere ting riktig samtidig. Sommerfiske er ikke noe unntak. Det som fungerte vinter og vår er ikke nødvendigvis det som fungerer nå. Dermed er det igjen de fiskerne som klarer omstillingen og tilpasser teknikken til årstiden som lykkes best. Her følger mine beste sjøørrettips for sommeren;  

når solen er nede jakter sjøørreten mest
når solen er nede jakter sjøørreten mest
  Fiskeplass: Nå er de fleste større sjøørretene utaskjærs. De har altså i løpet av våren flyttet seg fra de indre til de ytre kystområdene. Der ute vrimler det av liv på denne årstiden, og sjøørreten nærmest fråtser i mat av alle slag. Ta for deg gule sider kart og flyfoto og sjekk ut områdene utaskjærs der hvor land og de siste øyer treffer havet. Det kan være et godt tips å ta utgangspunkt i nærheten av gode vår og vinterplasser som igjen gjerne er nær elv og gytebekker. Sjøørreten vandrer som regel bare noen kilometer fra denne. Dermed kan du ofte finne de gode sommer plassene i ganske rett linje ut fra andre gode sjøørretplasser du vet om. Se spesielt etter langgrunne områder, små skjær og øyer, eller bukter og odder med variert og grunnområder rundt. Finner du mange små øyer eller skjær med tidevannstrømmer er det perfekt, friskt og kaldt tidevann gir fart på fisken der. Fisken beveger seg ganske mye rundt alle disse områdene om sommeren. Et godt tips er derfor å finne seg en større øy og slå opp telt der. Da kan du fiske av den i forhold til vær, vind og aktivitet du observerer der gjennom hele sommernatten.  
Nå er det tid for å teste de røde plassene (hentet i fra Sjøfiskehåndboka mi)
Nå er det tid for å teste de røde plassene (hentet i fra Sjøfiskehåndboka mi)
 
konsentrer deg om plasser hvor du ser storhavet
konsentrer deg om plasser hvor du ser storhavet
  Beste fisketid: Nå er det ofte varmere i sjøen en ørretens foretrukne trivsels temperatur. Det vil si at sjøørreten i utgangspunktet er mest aktiv i de timene hvor det er kjøligst. Det er da ofte om natten og tidlig morgen, eller dager med ruskevær og regn. Fralandsvind kan også være gode dager fordi da blir det varme overflatevannet dradd ut, og litt kjøligere vann fra dypet trekker opp nær der du fisker hvis du står på land med vinden i ryggen. Natten er altså vanligvis den beste fisketiden for sjøørret nå, og da trekker den helt grunt og gjerne inntil land på noen få centimeters vann. Jeg blir mange ganger overrasket av ørret som siger helt oppunder tangen på 20 cm dyp og 20 cm fra land. Jeg har funnet ut at enn nærmest ikke kan fiske høyt og grunt nok i de få mørke timene av døgnet som vi har nå. Igjen er gjerne stigende vann og tidspunktene rundt strømskifte med flo og fjære ekstra gode huggperioder særlig når det treffer i perioden fra kl 23 til 06 00.  
den gylne time og utover natten frem til solen begynner å stige er best om sommeren
den gylne time og utover natten frem til solen begynner å stige er best om sommeren
    Beste fiskemetode: På denne årstiden synes jeg at fluefiskeren har de aller beste forutsetningene, nettopp fordi det meste av fiske foregår svært grunt og nær land. I tillegg har fluefiskeren større mulighet til å imitere alle de byttedyrene sjøørreten spiser nå. Jeg bruker utelukkende flytesnøre og fisker høyt i vannet nær land eller grunntopper, stein og badekar er andre gode standplasser nå, alt avhenger av landskapet du fisker i. Det er også mulig å få fisk på slukstanga, da er kystwoblere og sluker som går høyt i vannet de beste. Små gummi jig, fisk og gulp med bare noen få splitthagl eller nærmest på friline er også dødsbra. Disse myke lokkemidlene imiterer sjøørretens byttedyr perfekt og fiskes mest effektivt med lett UL utstyr. Agnfiske er også effektivt og kan være perfekt hvis du ønsker å slappe av med grillen og samtidig ha snøre ute. En dupp med mark, brisling, gulp eller reke kan god gi drømmefisken også på sommeren. Det er også selvfølgelig bra å dorge, igjen er wobblerne oftest best, men husk å ha stor hastighet. Hastighet trigger ørreten og du slipper litt av bifangstene. Om natten kan det være en god ide å prøve små wobblere eller å rett og slett dorge med fluestangen fordi du da lettere kan dorge helt grunt der hvor sjøørreten beiter nå.  
velg lokkemidler som går høyt i vannet
velg lokkemidler som går høyt i vannet
Teknikk: Selve teknikken om sommeren blir som ellers at du alltid bør prøve å imitere gangen til det du har i enden av snøre. En reke skal gå som en reke, en fiskeimitasjon som en fisk osv. Allikevel vil ofte litt overdreven høy hastighet være positiv nå når fisken ikke trenger å spare på energien. Faktis kan høy hastighet og store/hissige utslag trigge ørreten ekstra til hugg nå. Spinntopp gjelder også nå, husk alltid å legge inn flere slike stopp på hvert inntrekk eller innsveiv. Eller er det selvfølgelig viktig å finne ut hvor fisken er. Den er gjerne svært aktiv på denne årstiden og flytter seg ofte over større områder i løpet av kveld/natt. Dermed er det også lurt at du som fisker beveger deg mye og fisker over flere aktuelle områder. Jeg bruker ofte å la gode og lovede plasser hvile litt slik at fisken får tid til å komme inn grunt . Blir du stående lenge på en plass vil du ofte skremme fisk fra å komme inn der. Sjekk også etter liv i overflaten, ørreten kan ofte avsløre seg med små krusninger eller mer plask når den jakter og jager så grunt. Den kan også gjerne vake og ta innsekter på overflaten slik at det gjelder å være ekstra observant i sommernatten.  
sjøørret etter solnedgang
sjøørret etter solnedgang
  Hvilket lokkemiddel: På denne årstiden har sjøørreten en mengde byttedyr på matsedlene, havet nærmest flommes over av små og store byttedyr, alt fra insekter til fisk og krepsdyr. Allikevel kan ørreten bli ganske selektiv hvis et byttedyr dominerer veldig. Det er altså ikke lett å si hva som fungerer best før du reiser ut. Ha med mye forskjellig og observer livet under og over overflaten. Får du en fisk kan det være lurt å sjekke gapet, eller åpne den å sjekke magesekken hvis det da er en matfisk du skal ta med hjem. På generelt grunnlag bruker jeg ofte ganske små lokkemidler om sommeren, og siden fiske for det meste skjer om natten faller ofte fargevalget på mørke eller helt sorte lokkemidler. Det gir nemlig best kontrast mot en lys overflate og himmel. Dermed ser fisken dem ekstra godt. Litt innslag av sølv og flash gir også god effekt når lyset er svakt.  
fluer og andre lokkemidler som kan fiskes grunt er best, mørke farger gir best kontrast og er lettest å se for sjøørreten
fluer og andre lokkemidler som kan fiskes grunt er best, mørke farger gir best kontrast og er lettest å se for sjøørreten
  Spesielle utfordringer: De største utfordringene med nattfiske er at du må ha kontroll på utstyr og kasting slik at det fungerer godt når du ikke ser så bra. Husk at du ikke trenger å kaste langt, det er mer viktig med korte og presise kast. En fluefisker bør for eksempel beherske brede snørebukter, og en slukfisker kan ofte velge en kortere og lettere stang. Bli venn med natten og vær aktiv i den perioden når det står på, det lønner seg garantert. En annen utfordring om sommeren er alt grapset av flytene vegetasjon og maneter som gjerne befinner seg i vannet der du fisker. Et tips kan være å ha en svivel eller opphenger foran lokkemidlet ditt. Det vil i mange tilfeller gjøre at dritten fester seg der isteden på lokkemidlet, i alle fall en stund. Dermed fisker du litt bedre og litt mer effektivt. Et annet problem er at det nå finnes mengder med annen fisk som hugger villig vekk. Torsk, sei, lyr, horngjel, fjesing you name it! Alle jager grunt på jakt etter mat, og særlig om natten, selv om det verste gjerne roer seg når det er som mørkest. En kan jo kalle det et luksusproblem, men det gjelder bare å flytte seg og stå på. Kanskje kan større fart og mer målrettet kasting mot typiske sjøørret standplasser hjelpe i noen tilfeller for å få mer sjøørret og mindre annen fisk.  
det kan være et problem å blinke ut rett art, et luksusproblem kanskje?
det kan være et problem å blinke ut rett art, et luksusproblem kanskje?
  Skitt sjøørret sommerfiske! Asgeir