Facebook ikon Instagram ikon
6. november, 2017 - Artsfiske

Den vanskelige hornulka

Hei, denne helgen fikk jeg tatt en satsing på hornulka. Med ny inspirasjon og rapporter fra NRK bestemte Irvin Kilde og undertegnede oss for å ta en dags intensivt fiske før snøen kommer. Vi fikk altså vite at NRK nettopp hadde kjørt en runde med ROV (en fjernstyrt undervannsfarkost med kamera) på dypet utenfor Evjua Strandpark på Toten siden i forbindelse med en ny programserie i «ut i naturen». Her ble det igjen observert mange hornulker på de dypeste partiene. Dette bekreftet igjen det en rapporten fra 2012 fortalte, nemlig det at det at det finnes mange hornulker på dypet i Norges største innsjø. Det regnes faktisk nå med at det kan være så mye som et par millioner individer i Mjøsa alene!  

Hornulka. Tegning hentet fra boka Nationalnyckelen
Hornulka. Tegning hentet fra boka Nationalnyckelen
  Både Irvin og jeg, samt flere andre, har forsøkt oss etter denne arten tidligere uten å lykkes. For min del henger den svært høyt på ønskelisten, siden det er en av de få jeg mangler for å få en komplett liste av ferskvannsarter i Norge på stang (jeg mangler i tillegg canadarøye). Jeg var på besøk i 2015 og satset da litt nærmere Gjøvik, men også da på over 400 meters dyp. Rapportene forteller nemlig at tettheten av hornulke er størst fra 400 til 450 meter. Sannsynligvis finnes de en del grunnere også, og kanskje vandrer de riktig så grunt vinterstid. Dette er det få som vet noe om. Mjøsa regnes som en av de få stedene med sikker bestanden av arten i Norge. Denne fiskearten er derimot langt vanligere i de store innsjøene, samt i brakkvannsområdene i våre naboland mot øst.  
Alltid kjekt og komme på besøk hos Geir Sivertzen som bor ved Mjøsas bredde i Gjøvik
Alltid kjekt og komme på besøk hos Geir Sivertzen som bor ved Mjøsas bredde i Gjøvik
  Selv om værmeldingen varslet regn hele søndagen valgte vi å ta den lange turen fra Sørlandet på lørdags ettermiddag. Takler, utstyr og båt med minn-kota på henger ble slept opp, og Geir Sivertzen (Dr Hook) som bor ved Mjøsas bredde tok gjestfritt i mot oss for en rask overnatting. Som vanlig ble det en svært hyggelig kveld i godt selskap, og den ene fiskehistorien tok den andre. Geir har også usedvanlig god greie på lokale forhold og ikke minst hva som skjer i og rundt Mjøsa som vi skulle fiske i. Han er også en av de få menneskene i Norge som har holdt en hornulke i hånden. Den ble tatt i garn under et prøvefiske for mange år siden. Av Geir lærte vi også en regle som er en god huskeregel for Norges største innsjø. 1-2-3-4-5-6! Dette tolkes og huskes som at Mjøsa ligger 123 meter over havet, og er 456 meter på det dypeste. Kjekt å ha i bakhodet.  
Vi satte ut ved Evjua, i trist og grått vintervær
Vi satte ut ved Evjua Strandpark, i trist og grått vintervær
 
litt utstyr blir med, men det viktigste er minn-kotaen i-pilot i baugen av båten. Den holder oss i riktig posisjon
litt utstyr blir med, men det viktigste er minn-kotaen i-pilot i baugen av båten. Den holder oss i riktig posisjon
  Neste dag ble det tidlig opp, og vi satte båten ut på rampen ved Evjua Standpark for deretter å kjøre ut på om lag 440 meters dyp midt i innsjøen. Spenningen var selvfølgelig stor når vi ankret opp med i-piloten og slapp ned taklene til bunnen. Jeg brukte mine siste og fintunede takler som har vært så suksessfulle på langebarn, liten fløyfisk og spisshalede kutlinger den siste tiden. Som agn brukte vi mest mark og maggot, men også strandreke, kokt-reke og gulpmaggot ble forsøkt nede på dypet. På snellene hadde vi tynn FireLine (12-15) og dermed kunne vi klare oss med 70-150 grams lodd. Jeg er ganske sikker på at jeg med de lette stengene og glidebom kunne lett ha kjent hvis fisken nappet, selv på dette dypet.  
Irvin og undertegnede var spente på veg ut
Irvin og undertegnede var spente på veg ut
 
små kroker med forskjellig agn ned på 400 meter +
små kroker med forskjellig agn ned på 400 meter +
 
...det ble en del sveiving under agnbytte, men med så lett lodd var det bare fint for å holde varmen
…det ble en del sveiving under agnbytte, men med så lett lodd var det bare fint for å holde varmen
 
ikke mye luksus om bord her
ikke mye luksus om bord her
  Det var altså et usedvanlig trist vær med konstant regn. Heldigvis var vinden rolig og vi lå perfekt med minn-kota motoren. Vi kjørte to stenger hver. Vi satte ned to agnede takler og så kjøret frem 30 meter, og så satte ned to snører til. Dermed fisket vi over et ganske stort området samtidig. Hver time flyttet vi de bakerste snørene frem 30 meter til dermed fikk vi fisket over et par hundre meters felt. Vi hadde altså en god plan og satset iherdig mens det stod på. Dessverre så resultatet ut til å bli like trist som været. Etter 5 timer med 4 stenger og til sammen 20 kroker på dypet måtte vi dessverre gi opp i det lyset begynte å forsvinne utpå ettermiddagen. Våte og kalde måtte vi konstatere at vi ikke klarte å lure denne hornulka denne gange heller. Humøret var allikevel helt greit. Vi  hadde gjort en solid satsing og slike dager med null resultat er en helt vanlig dag i en artsfiskers hverdag. Kanskje spesielt når listene blir såpass fyldige som hos oss, det er veldig få letter arter igjen. Det var bare å sette oss i bilen og sette snuten sørover igjen, samtidig som vi funderte på hva som vi kan gjøre annerledes neste gang.  
til slutt måtte vi både kast inn håndkleet og bite i de sure eplene, men humøret var greit allikevel
til slutt måtte vi både kast inn håndkleet og bite i de sure eplene, men humøret var greit allikevel
  Hva som egentlig skal til for å lykkes er egentlig litt av et mysterium. Er det presentasjonen, eller kan det være agnet? Det er vanskelig å si, men vanligvis er ulker ikke av den særeste fiskene vi har. Kanskje er denne det, eller så må vi bare presse på over flere døgn? Det blir i alle fall artig å se NRK sine under vanns-opptak i «ut i naturen» i Januar. Det kan kanskje gi litt flere svar. Ny satsing blir det i alle fall, enten på isen til vinteren, eller til sommeren i litt bedre vær. En vakker dag så knekker vi denne koden også! En del av jobben med å knekke koder på nye arter handler om å dele erfaringer. Så her fikk du altså våre erfaringer fra sist tur, skitt satsing for neste artsfisker ut!   Asgeir