Facebook ikon Instagram ikon
5. mars, 2013 - Fluefiske

Dette tar vi med for tropisk fiske på Cuba

Hei, Da er det pakket og klart for fiske på Cuba. Det er utrolig viktig å være godt forberedt for forholdene der nede. Mange års erfaring har heldigvis lært meg hva som er viktig å fokusere på, det er nemlig lett å pakke med seg alt for mye utstyr du aldri vil få bruk for.

riktige fluer kan som regel skaffes på stedet du skal fiske, her permitt og tarpon fluer
  For uten det vanlige standard sommertøyet er det viktig å ha fiskeklær som passer for tropiske  strøk. Vi bruker for det meste Colombia skjorter som er luftige og som tørker svært raskt hvis du får deg en sjøsprøyt. Disse flats skjortene har lange armer slik at de kan rulles ned når solen blir for sterk. Buksene er av tilsvarende stoff og de er med glidelås i knehøyde slik at de kan forlenges fra shorts til bukse når solen steiker. Ved vading kan det være lurt å ha med neoprensko med gummisåle, disse forhindrer at du skjærer opp beina hvis du ønsker å fiske vadene i områder med stein og koraller. Vi må minst ha tre flue utrusninger hver når vi fisker der nede. Vi fisker to i hver båt, det vil si at vi da til enhver tid har 6 stenger ferdig ”ladet” til enhver situasjon. Fisk kan komme så raskt at det er helt umulig å bytte flue, derfor er det best å ha en stang til hver art du forventer å treffe, eller til de artene du ønsker å fange. Hver fisker har altså 3 stenger hver som er klar når det fiskes på skift (gjerne en halvtime hver, eller så bytter en selvfølgelig når en fisk er landet).
viktig å ha med flere fluestenger for de forskjellige artene
  Jeg velger en 7 stang med et WF flytesnøre til bonefish. Den takler fortyngde fluer og vindfulle forhold. Noen vil nok velge en 8 stang til dette, men jeg liker å fiske litt lett og har aldri hatt noe som helst problemer med dette selv med flere bonefish over 10 lbs som regnes som drømmegrensen på denne supersterke arten. Så velger jeg en 10 stang med WF flyt til Permit, Barrakuda, Snook og Jacks. Den er såpass kraftig og klarer å temme de største fiskene i disse artene. En 10 stang er også såpass stiv at den takler mye vind, fortyngede fluer, og poppere i alle klasser. For det groveste fiske etter tarpon velger jeg en 12 stang med en synkeline og en spole med flyteline. Dette for å kunne fiske tarpon litt dypere i kanalene og på flatsen. En ”tropisk” 12 stang er enhånds men har en ekstra ”fighting håndtak” litt oppe på blanksen for å få ekstra press på fisken. Tarpon på opp til 50kg skal kunne landes på et slikt utstyr. Jeg velger alltid spesial tropiske flueliner (SA), de oppfører seg perfekt i det varme omgivelsene (26 i vannet og 30 i luften). Andre liner har lett for å bli for myke og klebrige i slike forhold. Som fortom bruker jeg ferdigtaperte av fluorocarbon. Som backing bruker jeg alltid Fire Line her hjemme og i tropiske strøk. Jeg kan ikke fatte at ikke flere fluefiskere bruker det istedenfor vanlig fluebacking. FireLine er glattere og hardere. Det gjør at den glir lettere gjennom ringene og du unngår problem med at det skjærer seg ned på spolen. Dessuten er Fire Line minst 10 ganger mer slitasjesterk enn all fluebacking som finnes på markedet. Det er selvfølgelig viktig å ha med en del fluer til hver art, men ofte så kommer en hjem med nesten like mange som en reiste ned med. De fleste profesjonelle lodger eller guider, har sine lokale flue favoritter for salg. På Cayo Largo får vi en flueboks full og det er vanskelig å bruke andre fluer en de guiden anbefaler.
det gjelder og prøve å begrense seg noe
  Utenom dette er det veldig viktig å ha bra caps og polaroid briller, og gjerne to par for forskjellige lysforhold. Det å kunne se og følge fisken er en av de aller viktigste faktorene for å lykkes der nede. Foto og video utstyr bør også forspennes med polaroid filter for å dempe de voldsomme refleksene fra sol og vann. Ellers er det jo en del små kjekt å ha produkter for fluefiskeren, kan raskt nevne; Letherman, krokløsner, fluesnørerens, lynlim, klipper osv… Da får en bare håpe på at en har husket det aller viktigste, og har fiskelykke….. Asgeir