Facebook ikon Instagram ikon
3. januar, 2017 - Aktiviteter / Happenings

Diverse sjøfiske

Hei, Julen har blitt tilbrakt i Finland og Nyttårsaften i Bø i Telemark. Her ble det naturlig nok lite tid til fiske, men i dagene før rakk jeg noen turer på sjøen. Først og fremst fordi jeg vet at en bare må benytte de fine dagene som finnes. Plutselig setter vinteren inn, og da gjelder det aller mest å redde båten på land slik at den ikke fryser inne. Heldigvis ble omtrent hele desember mild, flott og ganske stille, og langt bedre enn en kunne håpe på.  

Saltholmen fyr ved innseilingen til Lillesand
Saltholmen fyr ved innseilingen til Lillesand
  I dagene før og rett etter julen tok jeg barna med på sjøen flere ganger. De er ikke alltid like glade når jeg forteller dem at de må bli med på sjøen. Pokemon, i-pad og alt annet er jo ganske mer fristende i utgangspunktet, men det er bare helt til vi har fått kledd oss godt og tatt ut fra brygga. Når vi først er ute så vil de ikke bytte det ut mot noen data, så det er bra. Litt god drikke, kjeks og sjokolade må selvfølgelig til, men det får være en grei premie synes jeg.  
gode tepper eg godt å ha, spesielt når vi skal forflytte oss
gode tepper eg godt å ha, spesielt når vi skal forflytte oss
  Jeg hadde egentlig ikke noe spesielt mål med fiske. Annet enn at jeg ville ha et par torskemiddager, og så hadde jeg veldig lyst til å fiske sild. Silda pleier nemlig å komme helt inn mot land rundt juletider. Sildefiske med hekle er et artig fiske, god mat og et perfekt agn å ha i fryseren. Dessverre var ikke silda kommet inn på de vante vinterplassene, og det tok meg nærmest et par døgn å finne den lenger borte i en større fjord. Når jeg først fant den var det en stor stim, og det var også innblanding av makrell. Både sild, makrell og noen lyr spiste tydelig brisling på 20-40 meters dyp. Fisket går ganske enkelt ut på å finne stimene på loddet, og så være kjapt med et hekle av typen tyttebærkrok, elle de med små treblekroker på. En liten pilk av typen Abu Sillen i 150 gram er perfekt å ha i enden, i tilfelle det er større fisk som jager under stimen.  
litt diverse fangst
litt diverse fangst
 
berggylte
berggylte
 
sypike
sypike
 
brungylt
brungylt
 
dvergulke
dvergulke
  Jeg fisket også en del med agn ute langs noen dype skrenter og inne i bukter. Noen ganger etter targetarter som brungylt som jeg ikke har fanget mange av i Lillesand. Nå har jeg funnet plassen, og den gav blant annet en på over 200 gram. Ellers ble det miks av fisker som berggylter, sandflyndrer, sypiker og diverse. Totalt ble vel om lag 15 arter landet på noen få turer. Jeg hadde også en liten bryggesleng i mørket for å se om noe spesielt var på plass. Jeg var ute etter ålekvabber men den sorten var det lite å se av. Det ble imidlertid noen småpene skrubber og ulker som det alltid er mye av her nede i Lillesand.  
sandflyndrer var det også, men helst av de små slaget
sandflyndrer var det også, men helst av de små slaget
 
skrubber er det overalt, i alle fall på natten
skrubber er det overalt, i alle fall på natten
 
hvitting
hvitting
 
ferdig pyntet og opphengt liten juletorsk
ferdig pyntet og opphengt liten juletorsk
  Jeg tok samtidig å registrerte fiskene jeg fikk i ArtsFiske.com som er en ny nettside for deg som liker å fiske variert og samle på arter. Jeg hadde egentlig ingen ambisjoner i deres desember konkurranse, men jeg ønsker å være med å bidra til noe jeg synes er blitt en fantastisk flott plattform for oss artsfiskere. Selve konkurransen denne måneden var blant annet å registrere arter du fanger innenfor måneden, og så scorer du poeng i forhold til hvor store de er på de 7 beste. Veldig artig å følge med på hvordan de forskjellige artene slo ut på listen, og det var ingen tvil om at det lønnet seg å fiske sære arter, og det liker vi. Jeg trakk det lengste strået til slutt, men jeg håper virkelig mange flere finner det fornøyelig å bli med på en slik uhøytidelig aktivitet i månedene som kommer. Det aller fineste med siden er imidlertid at du kan lage din egen artsliste, og det kan jeg også anbefale. Ta å registrer deg på ArtsFiske.com   last ned  
litt nattfiske blir det jo alltids tid til så lenge været er stille
litt nattfiske blir det jo alltids tid til så lenge været er stille
  Asgeir